ISKALNIK

Išči

OSNOVNI PODATKI
URADNE URE

ponedeljek-petek:
8.00 - 12.00
sreda:
8.00-12.00
13.00-16.30

KONTAKTI
tel.: 01 7507 460


e-mail: obcina@borovnica.si<< Julij 2016 >>
P T S Č P S N
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FOTOUTRINKI


Domov -> PREBERITE -> Preberite

Preberite


V knjižnici smo izdelovali voščilnice

V petek, 3. decembra 2010, smo ure vseživljenjskega učenja v knjižnici preživljali malce drugače. Pozabili smo na učenje računalniških veščin, na angleščino in nemščino ter se posvetili izdelovanju voščilnic.
Med nas je kot ponavadi prišla Špela s CDI Univerzuma, s seboj pa pripeljala profesorico likovne vzgoje Uršo Jurak, ki je predstavila izdelovanje papirja v tehniki marmoriranja. Najprej smo izdelali papir, iz njega pa izstrigli različne motive za voščilnice. Navodilom in nasvetom mentorice Urše smo pozorno sledili, ob resnem delu pa našli čas tudi za sproščen klepet. Da se v knjižnici dogaja res nekaj posebnega, so opozarjale nenavadne vonjave delovnih pripomočkov in marsikdo, ki je prišel po knjige, je radovedno preveril, kaj počnemo. Ustvarjalnost in znanje izdelave voščilnic v tehniki marmoriranja bomo seveda preizkušali tudi doma.

Simona Stražišar
Vseživljenjsko učenje v knjižnici


V Knjižnici dr. Marje Boršnik v Borovnici že od jeseni 2008 deluje točka vseživljenjskega učenja. Lokalnemu prebivalstvu ponuja možnost brezplačnega učenja različnih vsebin: jezikovne tečaje, učenje računalništva, urice urjenja spomina… Tečaji nemščine in angleščine bodo ponovno stekli pozno jeseni (o terminih boste pravočasno obveščeni), vaša mentorica in organizatorka izobraževanja odraslih s CDI Univerzuma Špela Jurak pa je v Borovnici prisotna vsak prvi in tretji petek v mesecu od 8. do 14. ure. Mentorica vodi individualne ure računalniškega opismenjevanja, delavnice urjenja spomina in pomaga pri samostojnem učenju tujih jezikov. Če ste ukaželjni in radovedni, za začetek preberite spodnji zapis. O dejavnostih na točki so spregovorili sami udeleženci.


Se še spomnite, kje ste prvič slišali za točko vseživljenjskega učenja v Borovnici in možnost brezplačnega učenja?

A. H.: V knjižnici.
V. G.: Med pogovorom s prijatelji.
M. in F. Z.: Zdi se nama, da je bilo o tem govora na radiu, v našem lokalnem časopisu pa je bil objavljen članek.

Katerih vsebin ste se udeleževali zadnji dve leti, odkar deluje točka v borovniški knjižnici?

M. in F. Z.: Hodila sva na tečaj nemščine, začetni in nadaljevalni.
A. H.: Tudi jaz sem lansko leto hodila na nemščino in na računalništvo, letos pa le še na ure računalništva pri mentorici in po novem na urjenje spomina - ravno danes smo imeli prvo uro.
V. G.: Tečaja nemščine jaz ne obiskujem, saj sem vse življenje živel in delal v Nemčiji. Na točko prihajam drugo leto zapored k uram računalništva z mentorico, danes pa sem se odločil, da pridem pogledat še kako izgleda urjenje spomina.

Kako ste zadovoljni z organizacijo izobraževanja, izvajalci, mentorico, gradivi, prostorom, pristopom k izobraževanju?

A. H.: Jaz sem zelo zadovoljna. Če imaš interes, če hodiš k uram redno, lahko od te možnosti veliko odneseš. In več kot znaš, rajši se učiš.
M. in F. Z.: Točno tako. Nama je všeč, da ni testov, kontrole znanja. Bolj kot se trudiš, več odneseš, ni pa neke prisile. Všeč nama je individualen pristop.
A. H.: Pridobivamo praktično znanje. Vprašaš tisto, česar ne znaš oz. kar te zanima.
V. G.: Se strinjam. Učenje je individualno in praktično.
A. Hren: Žal nimamo najboljših prostorskih pogojev. Uslužbenki knjižnice sta zelo prijazni, vendar ju motimo pri delu, obiskovalci knjižnice pa motijo nas. Potrebovali bi ločen, malo večji in bolj miren prostor za takšne dejavnosti.
V. G.: Res je, borovniška knjižnica nima dobrih prostorskih pogojev.
A. H. : Pohvaliti bi morali našo mentorico, ki ima veliko potrpljenja z nami. Saj veste, doma mlajši družinski člani enostavno nimajo časa, da bi nam pomagali pri vsaki zadregi z računalnikom.

Ali je točka popestrila izobraževalno ponudbo v vašem kraju?

A. H.: Seveda. Prej so dejavnosti v glavnem organizirala društva za svoje člane. Tečaji so bili vsi plačljivi. Ali pa recimo namenjeni le upokojencem. Točka vseživljenjskega učenja pa je za vse, ki bi se radi učili, ne glede na starost in ostale interese oz. pripadnost društvom.
M. in F. Z.: Tako veliko možnosti res ni bilo nikoli, sploh pa ne brezplačnih.

Na kakšen način bi k obisku točke pritegnili nove obiskovalce?

A. H.: Povedali bomo oz. smo že, kako zadovoljni smo.
M. in F. Z.: V teh krajih, sploh pomladi in poleti, ljudje veliko delajo zunaj in nimajo časa za izobraževanje. Sploh tisti, ki so poleg tega še v službah. Nekateri delodajalci sicer omogočajo izobraževanje na delovnem mestu. Za mlade najbrž poskrbi šola z dodatnimi dejavnostmi. Prijateljem in znancem sva že povedala o možnosti brezplačnega učenja zanimivih vsebin v Borovnici.
A. H.: Nekateri pridejo tudi iz bližnjih krajev, recimo moja bivša sodelavka, ki je prav tako upokojena in sem ji povedala za to možnost.

Kakšne cilje na področju izobraževanja ste si zase zastavili za prihodnje leto?

M. in F. Z.: Nadaljevali bomo z učenjem!
V. G.: Vztrajal bom, dopolnjeval znanje.
A. H.: Svoje znanje želim še dopolnjevati in tudi utrjevati.


Če si tudi vi želite, da bi se v novem šolskem letu obogatili z znanjem, se oglasite v Knjižnici dr. Marje Borštnik v Borovnici. Ne pozabite, da so vse dejavnosti na točki vseživljenjskega učenja brezplačne. Vabljeni!

Dodatne informacije:
Špela Jurak, CDI Univerzum, Grošljeva 4, Ljubljana, tel. 01 583 92 75 in spela.jurak@cdi-univerzum.si
Knjižnica dr. Marje Boršnik Borovnica, tel.: 754 61 45, elektronski naslov: Knjiznica.Borovnica@guest.arnes.si

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport. Izvaja se v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve: Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja.


Z udeleženci vseživljenjskega učenja se je pogovarjala Špela Jurak