LETNO POROČILO O DELOVANJU PROGRAMA SVIT ZA OBDOBJE OD 1.1. DO 31.12.2017

Nacionalni inštitut za javno zdravje je nedavno objavil letno poročilo o delovanju programa SVIT v lanskem letu. Gre za državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.  V program je bilo v letu 2017 povabljenih dobrih 300.000 oseb, med katerimi je bila na nacionalni ravni odzivnost 62,74%, v naši občini pa nekoliko boljša in sicer 67,47%, pri čemer je tudi v naši občini opazno boljša odzivnost med ženskami.  Poročilo med drugim ugotavlja, da je bilo na nacionalni ravni odkritih  214 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.429 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Poročilo si lahko preberete v prilogi.

Ostale novice

20. 9. 2018
Akcije urejanja otroškega igrišča pri Športnem parku Borovnica

Maloštevilni, a marljivi in dobrovoljni prostovoljci, ki se jim je z velikim navdušenjem pridružila tudi njihova mladež, so se v sredo 19. 9. 2018, s sklopu akcije Očistimo Slovenijo 2018 udeležili urejanja otroškega igrišča pri Športnem parku Borovnica. Zasadili so okrasno grmičje, z barvo na novo premazali dve klopi ter postavili novo igralo – cevne zvonove. Igrišče je bogatejše tudi za novo stojalo za 7 koles ter komplet klopi in mize. Čez približno mesec dni sledi še zasaditev 10 okrasnih dreves ter obnova dveh klopi in igral.

20. 9. 2018
SKUPINA OSNOVNOŠOLCEV SPOZNAVALA UPORABO ZLOŽLJIVIH KOLES ZA VSAKDANJA POTOVANJA V LJUBLJANO IN PO NJEJ
Sedem učencev 8. razreda OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica se je v četrtek, 20. 9. 2018, v spremstvu učitelja Klemna Jevnikarja in člana UO LKM Andreja Klemenca, v sklopu ETM 2018 odpravilo spoznavat, kako se lahko za učinkovito potovanje združujeta zložljivo kolo in vlak, ob tem pa so se seznanili tudi z dobrimi praksami urejanja kolesarjem in pešcem prijazne infrastrukture v središču Ljubljane.

(več …)

19. 9. 2018
Z EU sredstvi do konca leta 2021 do povezave za kolesarje in pešce Borovnica – Pako

S potrditvijo Dokumenta identifikacije investicijskega projekta »Kolesarska povezava Borovnica – Pako«, so občinski svetniki omogočili, da občina do konca leta 2023 izkoristi 622.000 € nepovratnih sredstev iz kohezijskih sredstev EU in proračuna RS (v razmerju 85% : 15%) za gradnjo na 970.000 € ocenjene 3,5 km dolge povezave za kolesarje in pešce med središčem Borovnice (Molkov trg) in mejo z občino Brezovica pri naselju Pako. Ta sredstva si je občina zagotovila s pravočasno vložitvijo vloge na poziv RRA LUR za prijave projektov na področju kolesarskih povezav, ki povezujejo urbana središča v LUR med seboj ali pa z bližnjimi podeželskimi naselji. Pogoj za samostojno prijavo projekta je bila tudi sprejeta Celostna prometna strategija, ki je bila sprejeta konec letošnjega februarja.

(več …)

sobota