LETNO POROČILO O DELOVANJU PROGRAMA SVIT ZA OBDOBJE OD 1.1. DO 31.12.2017

Nacionalni inštitut za javno zdravje je nedavno objavil letno poročilo o delovanju programa SVIT v lanskem letu. Gre za državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.  V program je bilo v letu 2017 povabljenih dobrih 300.000 oseb, med katerimi je bila na nacionalni ravni odzivnost 62,74%, v naši občini pa nekoliko boljša in sicer 67,47%, pri čemer je tudi v naši občini opazno boljša odzivnost med ženskami.  Poročilo med drugim ugotavlja, da je bilo na nacionalni ravni odkritih  214 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.429 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Poročilo si lahko preberete v prilogi.

Ostale novice

22. 6. 2018
“Hitri internet” – postopoma in za vse!

Na spletni strani občine smo vas že obvestili o  tem, da ima občina potrjen Načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja  elektronskih komunikacij naslednje generacije. Prav tako tudi o prizadevanjih za vzpostavitev »hitrega interneta« na območju Dola in Laz.   Na anketni vprašalnik, ki ga je pripravila občinska uprava in ga je župan poslal vsem gospodinjstvom, se je odzvalo več kot 90% le teh. Z nekaj izjemami so vsi potrdili tako interes za »hitri internet« kot tudi pripravljenost, da lahko kabelsko omrežje poteka po zraku preko njihovih parcel.

19. 6. 2018
Prejšnji konec tedna Borovniško dolino okupirali avtodomarji

Prejšnji konec tedna je bilo v Ohonici  srečanje avtodomarjev ob 16-letnici foruma caravaning.si . Več kot 60 članov je z 22 vozili kampiralo pri prostoru za piknike. Podali so se tudi na oglede nasadov borovnic na barju, stare proge in čuvajnice 666 ter soteske Pekel. Pravijo, da je bilo tako lepo, da bodo še prišli, želijo pa si, da čim prej uredimo počivališče za avtodome.

19. 6. 2018
Razstava o najstarejšem lesenem kolesu z osjo

Med 18. 6. 2018 in 31. 7. 2018, si lahko na Rimski cesti 28, v Borovnici,v Galeriji Barje, ogledate kopijo najstarejšega, 5.200 let starega, lesenega kolesa z osjo ter razstavo o tej najdbi v okolici Verda, ki je na glavo obrnila številne domneve in teorije o razvoju prometnih sredstev in civilizacij v prazgodovini. Ogled predstave je mogoč po predhodni najavi na: 041 548 926 – Jože, 031 862 694 – Simona ali 040 254 321 – Žan.

14. 6. 2018
Na okrogli mizi kritično in konstruktivno o življenju v krajinskem parku Ljubljansko barje

Borovnica, 13. 6. 2018. Na okrogli mizi, ki sta ji poleg 10 drugih udeležencev prisostvovala tudi župan Občine Borovnica Bojan Čebela in direktor Krajinskega parka Ljubljansko Barje Janez Kastelic, je uvodoma predstavnik Občine Borovnica v Svetu JZ KP Ljubljansko barje Edvard Bešlagič poudaril, da so o v borovniškem Forumu za kulturo dialoga, kot obliki civilne iniciative, ki je tedaj združevala vse zainteresirane občane Borovnice pred dobrimi 10 leti podprli ustanovitev novega zavoda.

Dogodki

nedelja