ISKALNIK

Išči

OSNOVNI PODATKI
URADNE URE

ponedeljek-petek:
8.00 - 12.00
sreda:
8.00-12.00
13.00-16.30

KONTAKTI
tel.: 01 7507 460


e-mail: obcina@borovnica.si<< September 2019 >>
P T S Č P S N
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FOTOUTRINKI
Arhiv

FOTOREPORTAŽE

07. 07. 15

Po poti spominov na leto 1991 na Vrhniki – memorial Toneta Jesenka


V soboto, 4. julija, so veterani vojne za Slovenijo, območnega združenja Vrhnika – Borovnica, organizirali spominski pohod, katerega traso bodo vsako leto spreminjali in tako obšli skozi čas vse lokacije pomembnih in manj pomembnih dogodkov iz obdobja osamosvajanja. 


Pohod je posvečen pokojnemu veteranu vojne za Slovenijo Tonetu Jesenku, ki je bil v vodstvu OZVVS Vrhnika – Borovnica od ustanovitve dalje. Njegove zasluge za osamosvojitev Slovenije so vredne svečanega spomina, saj je kot vodja Oddelka za obrambo Občine Vrhnika odigral najbolj izpostavljeno vlogo v izredno zahtevnem času in na izredno nevarnem območju.

Tokrat so se pohodniki zbrali pod lipo v Parku samostojnosti sredi Vrhnike, kjer sta jih pričakali Cankarjeva kava in Cankarjeva čokolada ter druga jutranja okrepčila. Vsi udeleženci so se vpisali v spominsko knjigo in številka se je ustavila šele pri 83. Prijetno vzdušje so povečale tudi skupine iz OZVVS Kočevje, OZVVS Grosuplje, OZVVS Litija – Šmartno, OZVVS Domžale in OZVVS Sevnica. Slednji so bili najštevilčnejši in prišli celo s harmoniko. Med številnimi veterani vojne za Slovenijo so bili tudi člani PVD SEVER, odbor Vrhnika – Logatec, in člani OZSČ Vrhnika – Borovnica. Na veliko veselje organizatorja so se zbranim pridružili svojci Toneta Jesenka, njegovi prijatelji in sosedje z Drenovega griča. Nekaj pa je bilo ljubiteljev pohodništva, ki jih je povabil ZIC Vrhnika s tem, ko je uvrstil pohod v njihov program vodenih ogledov po Vrhniki.

Zbrane je pozdravil in jim zaželel prijeten pohod župan Občine Vrhnika, Stojan Jakin in poudaril, da je prijatelja Toneta Jesenka dobro poznal in je vesel, da so veterani pohod posvetili spominu nanj.
Predsednik OZVVS Vrhnika – Borovnica, Marjan Rihar, je v spominskem nagovoru obudil spomin na življenje in delo Toneta Jesenka, ki se je najbolj odrazilo prav pri osamosvajanju Slovenije. Spomnil je tudi na simboliko, kajti JLA je na Vrhniki napadla barikade prav na Tonetov rojstni dan, 2. julija, žal pa nas je za vedno zapustil ravno na dan samostojnosti 26. decembra. Memorial je zaključila delegacija veteranov, ki je odnesla žalno ikebano na grob Toneta Jesenka.

Nato so zaplapolale pohodne veteranske zastave in pohodniki so obiskali pomnike akciji SEVER, delovanju MSNZ ter barikadi pri PETROLU na Vrhniki, vmes pa je pri spomeniku Ivana Cankarja Marija Iskrenovič v imenu ZIC Vrhnika pohodnikom predstavila kulturni ponos Vrhnike in s Cankarjevimi besedami opremila pohodniška srca. Nadaljevali so ob Ljubljanici do Sinje Gorice ter nazaj po trasi nekdanje železniške proge, čez Hruševco do vojašnice na Stari Vrhniki. Vmes, v senci topolov, je bila osvežitev s sadjem in tekočino, saj je vroče sonce že dokaj namučilo nekatere pohodnike. Pohodnikom je po vsej poti skušal čimveč o dogodkih leta 1991 povedati Jožef Molk, takratni komandant TO, seveda pa so mu pri tem pomagali tudi drugi prisotni veterani iz vrst TO Vrhnika.

Nadaljevali so preko območja nekdanje vojašnice oklepne brigade JLA in naprej po Tankovski cesti. Krajši počitek z okrepčilom so imeli na domačiji, kjer je bilo tajno skladišče orožja MSNZ, gospodar Jože Šušteršič pa je praporščak PO ZVVS Ljubljana okolica. Tudi tam je zaigrala harmonika iz Sevnice in celo zaplesalo se je. Zaradi velike vročine so takoj nad Vrhniko zapustili Tankovsko cesto in ob 14.00 zaključili pot v gostilni Pri Kranjcu, kjer so imeli topel obrok in se zadržali. V spomin so bile izročene tudi knjige Vrhnika se spominja 1991-2011 vsem skupinam od drugje in tudi k zaključni besedi so bili povabljeni.

Izraženo veliko zadovoljstvo pohodnikov je bilo organizatorjem v veliko nagrado in spodbudo. V imenu organizatorjev pa hvala vsem, ki so prišli, logistični ekipi, donatorjem in podpornikom dogodka.

Predsedstvo OZVVS Vrhnika – Borovnica

OSTALE NOVICE

Prikaži vnose za leto in mesec
18. 05. 16Mednarodni seminar o železniškem potniškem prometu in kolesarjenju kot alternativi uporabi osebnemu avtomobilu
19. 11. 15O doktorici Marji Boršnik v Borovnici in iz »prve roke«
15. 10. 15Slovesno odprtje centralne čistilne naprave
01. 09. 15Prvi šolski dan borovniških prvošolčkov
14. 07. 15Slavnostna akademija PGD Borovnica ob 130-letnici
07. 07. 15Po poti spominov na leto 1991 na Vrhniki – memorial Toneta Jesenka
25. 06. 15Proslava ob dnevu državnosti
18. 05. 15Ob 25. obletnici MSNZ
14. 05. 15Občinska politika na gradbišču čistilne naprave
24. 03. 15Moja reka praznuje