Fotoreportaže

O doktorici Marji Boršnik v Borovnici in iz »prve roke«

Borovnica je dala kar nekaj izrednih posameznikov in posameznic, katerih delo je obogatilo cel slovenski narod, zaznamovalo še generacije Slovenk in Slovencev. Posebno mesto med njimi ima literarna zgodovinarka dr. Marja Boršnik, ki je po njenih zapisih sodeč preživela v Borovnici najlepše čase svojega življenja. 

Ljubljana in Borovnica – pekel in nebesa.
Anči in mama sta Borovnico mrzili,
midva z očetom pa nisva mogla živeti brez nje.
Ljubljana – izkrivljajoč mehanizem na tračnicah,
Borovnica – svoboda sama.
Tu je sonce, tu so rože, drevesa, živali.

(dr. Marja Boršnik, 1942)

V svojem bogatem življenju je napisala več kot sto člankov, monografijo o Antonu Aškercu (1939, 1981), Franu Celestinu (1951), Ivanu Tavčarju (1973), knjigo Pogovori s pesnikom Gradnikom (1954), Prežihov zbornik (1957) ter Študije in fragmente (1962). Poleg znanstvenega dela je bila strokovno in javno angažirana, sodelovala je pri povojni organizaciji pouka literarne zgodovine (Klasje), urejala in sourejala zbornike, slavistične časopise (Slavistična revija, Jezik in slovstvo) ter vrsto (i)zbranih del slovenskih pisateljic in pisateljev. Bila je predsednica Slavističnega društva Slovenije, predstojnica Katedre za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, dopisna članica SAZU in zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani. Za svoje delo je prejela nagrado Svetega Save, red dela z rdečo zastavo, orden zasluge za narod III. reda, red republike s srebrnim vencem, odlikovanje Združenja borcev NOV in Kidričevo nagrado za življenjsko delo.

Letos spomladi je izšla monografija o njenem življenju in delu. Avtorici pa sta njena hči Dr. Francka Premk, dvojna doktorica na področju humanistike, slavistka, filologinja, historična in primerjalna jezikoslovka ter vnukinja dr. Eva Premk Bogataj, doktorica literarnih ved, znanstvenica, literarna kritičarka, projektna managerka, ukvarja pa se tudi z odnosi z javnostmi. V knjigi so prvič objavljena leposlovna dela, radiodrame, odlomki iz dnevnikov in korespondence, številne fotografije in popolnjena bibliografija, ki jo je uredila in dopolnila borovničanka Anka Sollner Perdih.

Vedoč, kakšno posebno mesto ima Borovnica v življenju dr. Marje Boršnik (in seveda tudi obratno), sta avtorici predstavili monografijo borovniški javnosti 10. novembra 2015 v večnamenskem prostoru osnovne šole. Na predstavitvi sta se potomki osredotočili predvsem na predstavitev dr. Marje Boršnik kot osebe, predstavili sta njen intimni svet, odnos do sveta in burnih dogodkov 20. stoletja, ki so usodno zaznamovali tudi življenje in delo ugledne znanstvenice. Predstavili sta pa tudi nastajanje knjige, njeno zasnovo ter probleme in rešitve, ki so se porajale med urejanjem tako popolnega dela o osebi, ki je zapustila tudi mnogo neobjavljenih zapisov – tako dnevnikov, literarnih poskusov in člankov, ki po mnenju avtorice »niso bili dovolj dobri za objavo«.

Predstavitev je popestrilo branje zapisov dr. Marje Boršnik, ki so jih pripravili učenci dr. Ivana Korošca Borovnica z mentorico Metko Pristavec Repar ter mlada harmonikašica Tinkara Zupan (profesor Dejan Mesec) iz Glasbene šole Vrhnika. Ob zaključku je borovniški župan Bojan Čebela nagovoril avtorje dela in publiko. V njem je na kratko opisal, kako duh dr. Marje Boršnik vpliva na Borovnico in kakšne napore občina vlaga v ohranitev njene dediščine in spomina nanjo – ne v imenu ohranjanja zgodovine, temveč v imenu zagotavljanja prihodnosti Borovnice.

Po predstavitvi je sledilo še neformalno druženje z avtoricami knjige, ki se je kar malo zavleklo. Med obiskovalci je bilo namreč kar nekaj takih, ki so še osebno poznali dr. Marjo Boršnik, in obujanje ter izmenjava spominov nanjo so bila rdeča nit tega druženja.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!