Napovednik

Avstrijsko cesarstvo in gradnja Južne železnice

V torek, 29. 3. 2022, vas ob 19.00, vabimo v prizidek k OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, na predavanje Andrej Klemenca o zgodovinsko-političnem okviru načrtovanja in gradnje Južne železnice, vzpostavitvi monopolne Cesarsko-kraljeve priviligirane družbe Južna železnica, vplivu političnih dogodkov na njeno poslovanje in njenem vplivu na razvoj slovenskih dežel.

Vsebina predavanja:
Obdobje po Napoleonskih vojnah in začetki gradnje železnic v Avstrijskem cesarstvu. Vpliv odnosov med avstrijskim in ogrskim delom cesarstva, marčne revolucije 1848 in združevanja Italije na trasiranje in gradnjo Južne železnice ter Družbo Južna železnica. Monopolni položaj družbe in njegov vpliv na razvoj slovenskih dežel. Železniški borzni balon, propad liberalizma v Avstriji in posledice za železnice. Usoda proge in Družbe Južne železnice po I. in II. svetovni vojni. Znane osebnost, povezane z Južno železnico: cesar Franc Jožef, nadvojvoda Janez, Carl von Ghega in Giacomo Cecconi.
Predavanje je del cikla usposabljanja za interpretativno vodenje po železniški dediščini v občini Borovnica, ki poteka v sklopu projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

29.03.
19:00
novi prizidek k OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!