Napovednik

Koncert Lada Jakše ob otvoritvi fotografske razstava “Svetlopisi”

V petek, 25. 6. 2021, ste ob 10:45 vabljeni na Košutov vrt, kjer bo kot uvod v razstavo svojih fotografij, poimenovano “Svetlopisi”, nastopil znani multi-instrumentalist, skladatelj, fotograf in umetnosti zgodovinar Lado Jakša. Z avtorskimi skladbami v lastni izvedbi nam bo v drugem mediju predstavil vsako od fotografij, ki bodo na ogled v Galeriji Barje, na Rimski cesti 28, v Borovnici, na dan otvoritve od 12:00 do 14:00, sicer pa do 15. julija 2021 vsak torek in četrtke med 19.00 in 21.00.

Lado Jakša je že več desetletij znan kot skladatelj in multi-instrumentalist, ki se giblje v območjih jazza in eksperimentalne glasbe.  Danes ga poznamo tudi kot  subtilnega  fotografa in multimedijskega umetnika. S klikom na povezavo si lahko ogledate predstavitev,  ki je nastala ob odprtju razstave Svetlopisi v Domžalah. Svetlopis je fotografski proces, ki ga je leta 1842 izumil Janez Puhar. Zapis fotografije na steklo mu je omogočil krajši osvetlitveni čas, sliko v pozitivu in možnosti reprodukcije. Na Puharjevih ohranjenih svetlopisih najdemo portrete in avtoportrete.

Lado Jakša na svoji poklicni in profesionalni poti združuje in povezuje štiri poklice: glasbenika (klavir, klaviature, pihala), skladatelja, umetnostnega zgodovinarja in fotografa. Ene od njegovih prepoznavnih značilnosti je tudi povezovanje likovne umetnosti in glasbe s partiturami, ki jih napiše in odigra posebej za razstavljena likovna oz. fotografska dela ter nam jih predstavi na odprtjih razstav.

 

Foto: Lado Jakša, Barje blues

25.06. - 15.07.
Vsak torek in četrtke med 19.00 in 21.00
Galerija Barje, Rimska cesta 28, Borovnica

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!