Novice

Novice

28. 9. 2022
SLOVESNA OTVORITEV TEMATSKEGA PARKA IN SPOMINSKE POTI BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, sta ob 18.00 nekdanji župan občine Borovnica, poslanec DZ RS Bojan Čebela in podžupan Občine Borovnica v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Črnilogar, v navzočnosti poslanca DZ RS Martina Premka, direktorice TMS mag. Barbare Juršič, namestnika direktorja SŽ Infrastruktura d. o. o. Jošta Rotarja, upokojenega direktorja Železničarskega muzeja Slovenskih železnic Mladena Bogića in nekdanjega župana občine Borovnica Andreja Ocepka, pri stebru Borovniškega viadukta slovesno odprla “Tematski park in spominsko pot Borovniškega viadukta”.

(več …)

28. 9. 2022
SLOVESNOST OB ZAKLJUČKU PROJEKTA TEMATSKI PARK IN SPOMINSKA POT BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, je od 18.15 do 19.30, v OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, v organizaciji in izvedbi učencev OŠ dr. Ivana Borovnica, Občine Borovnica in HUD Karel Barjanski ter s sodelovanjem Glasbene šole Vrhnika in Tamburašev Borovnica potekala slovesna prireditev ob zaključku projekta “Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta”, preko LAS Barje z zaledjem sofinanciranega s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Za uvod so Tamburaši Borovnica zaigrali skladi “Bruniška koračnica” in “Vesela plesalka”, potem pa je voditeljica Zala Pirnat Turšič pozdravila ugledne goste, med katerimi so bili poslanca Državnega zbora Republike Slovenije g. Martin Premk in g. Bojan Čebela, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije mag. Barbara Juršič, namestnik direktorja Slovenskih železnic – Infrastruktura d. o. o.  g. Jošt Rotar, upokojeni direktor Železniškega muzeja Slovenskih železnic g. Mladen Bogić, direktorica Glasbene šole Vrhnika ga. Dominika Naveršnik in ravnatelj OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica g. Daniel Horvat ter ostale navzoče.  Voditelj Krištof Svete pa je predstavil dejavnosti in rezultate projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.

(več …)

28. 9. 2022
FS Bistra in Tamburaši Borovnica na Vinkovačkih jesenih: 8.-11.9. 2022

Ko smo se v četrtek zbirali na avtobusni postaji za odhod v Slavonijo, je padalo kot iz škafa. Mi pa smo  se dobre volje stiskali pod premajhno streho. Dež pred odhodom namreč pomeni, da bo na končni postaji sonce in da se bomo imeli lepo na gostovanju. Vzdušje do Vinkovcev ni pojenjalo. Namestili smo se v hotel v centru mesta in se kljub pozni uri še pred spanjem prvič sprehodili po korzu in merili utrip kraja. V petek se  je vlakec Folklorne skupine Bistra, kot otvoritvena točka Folklornega festivala Slovenija v Slavoniji, zapeljal po odrskih deskah. Tamburaška skupina Borovnica, ki se je predstavila takoj za nami pa je iz grl vseh 400 slovenskih udeležencev izvabila » Čebelice, čebelice…« Prizorišče se je napolnilo z pozitivno energijo, da so »kocine šle pokonci«. Vsaka naslednja skupina je bila enako pospremljena z gromkim odobravanjem, da smo uživali na in pod odrom. V soboto se je vsa zgodba ponovila z novimi nastopajočimi in istimi gledalci.

(več …)

19. 9. 2022
JAVNO NAZNANILO O JAVNI RAZGRNITVI SKLEPOV O UGOTOVITVI JAVNE KORISTI ZARADI INTERESA ODKUPA OZIROMA RAZLASTITVI ZEMLJIŠČ

Občina Borovnica naznanja javno razgrnitev Sklepov o ugotovitvi javne koristi zaradi odkupa oziroma razlastitve nepremičnin:

  • ID znak parcela 2006 1581/43
  • ID znak: parcela 2006 1856/3
  • ID znak: parcela 2006 1581/44, parcela 2006 1581/77, parcela 2006 1581/76, parcela 2006 1581/74, parcela 2006 1581/71, parcela 2006 1581/65, parcela 2006 1581/64 in parcela 2006 1581/31.

Gradivo je javno razgrnjeno od 19.09.2022 do 04.10.2022. Pripombe in predloge se lahko poda do konca javne razgrnitve, do 04.10.2022, in sicer po pošti na Občino Borovnica, Paplerjeva ulica 22, Borovnica ali elektronski naslov obcina@borovnica.si

16. 9. 2022
DRUGI CIRKUŠKI DAN V BOROVNICI

Ko zaslišimo besedo cirkus, si zamislimo vragolije, veselje in smeh. Nič drugače ni bilo v soboto 10.9., v športnem parku v Borovnici. Otroška gledališka skupina Šotki Kulturnega društva Borovnica in Zavod Buffeto sta pripravila dveurno cirkuško rajanje. Tega zabavnega dneva se je udeležilo več kot sto otrok in seveda njihovih staršev. Nasmejani obrazi otrok so glavna nagrada organizatorjem in sporočilo, da naj nadaljujejo s cirkuškimi dneviKaj se je pravzaprav  tisto soboto dogajalo? Najprej so si otroco ogledali predstavo »Mini cirkus Buffetto«.

(več …)

16. 9. 2022
70 let od smrti Dr. Frana Ramovša, soustvarjalca zgodovine našega jezika in naroda

Letos mineva 70 let od smrti dr. Frana Ramovša, akademika, humanista, soustanovitelja slovenske univerze, slovenista, primerjalnega jezikoslovca, jezikovnega zgodovinarja, narečjeslovca, imenoslovca, urednika, rektorja ljubljanske univerze, univerzitetnega profesorja … 3. decembra 1919 je imel na novoustanovljeni ljubljanski univerzi prvo predavanje. V slovenskem jeziku in o slovenščini! Izrekel je misel, da z ustanovitvijo univerze naš narod vstopa v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več! Še danes je na ta dan praznik univerze. S svojim ustvarjalnim in predanim delom se je zapisal v zgodovino, nanj pa moramo biti ponosni tudi Borovničani. Zahajal je v našo kotlino, tu preživljal otroštvo in kadar je le lahko, je v svojih raziskavah kot primer navajal naš govor.

(več …)

12. 9. 2022
Uspešen zaključek uspešnega festivala Glasbena fabr’ka
Prva  sezona festivala Glasbena fabr’ka se  zaključila 3. 9. 2022 z multimedijskim vizualno-tolkalskim-elektronskim spektaklom TOLKATRONIKA v obrtno-poslovni coni Struge, o katerem je poročala RTV Slovenija DNE 9. 9. 2022 v oddaji Kultura, na osnovi posnetka Boštjana Prvinška. Društvu Adriars je v okviru festivala Glasbena fabr’ka uspelo izvesti 5 vrhunskih in zelo raznolikih glasbenih prireditev. Društvo Adriars se zahvaljuje vsem,  ki ste z obiski njihovih koncertov podprli vrhunske kulturne dogodke dejansko na pragu naših stanovanj ter seveda sponzorjem, ki so dogodke omogočili: Občini Borovnica, podjetjem MGC PHARMA d. o. o. , GRATFT POLYMER d. o. o. in ostalim. Zahvala gre tudi vsem drugim, ki ste tako ali drugače pripomogli k izvedbi dogodkov.

(več …)

1. 9. 2022
PRVI ŠOLSKI DAN

Prvi dan šolskega leta 2022/2023  je minil skladno s pričakovanji in ob dobrem upoštevanju priporočil glede dovoza otrok v šolo ter prometne varnosti v okolici šole. Želimo si, da bi bilo  temu tako tudi naprej, tudi kadar je vreme slabo. V letošnjem šolskem letu beležimo rekorden vpis učencev. Vpisanih je 533, kar je do sedaj največje število v 146 letni zgodovini javnega šolstva v Borovnici. Da bi pouk in obšolske dejavnosti  lahko potekal nemoteno sta morali vodstvo šole in vodstvo občine pripraviti in uskladiti prostorsko-organizacijske ukrepe in s precej napora je stvar urejena. Povečati je bilo potrebno tudi število prevozov s šolskim avtobusom in da bi bilo to mogoče v danih časovnih okvirjih šolski avtobus ponovno dovaža in odvaža otroke s parkirišča pred osnovno šolo na Paplerjevi ulici. Prvi šolski dan je minil v veselem živ-žavu popočitniških srečanj vrstnikov, radovednosti glede novosti, ki jih prinaša prehod v višji razred ter snidenju z že znanimi in novimi učiteljicami in učitelji.

(več …)

22. 8. 2022
Borovniško železniško postajo spet krasi parna lokomotiva

Od konca julija železniško postajo v Borovnici po več kot dveh desetletjih spet krasi železna lepotica, ki je nekoč vlekla vlake. Gre za 86-tonsko parno lokomotivo, izdelano leta 1922  v Berlinu, ki s svojimi velikimi pogonskimi kolesi izdaja, da je šlo za lokomotivo, namenjeno vleki hitrih potniških vlakov. In res je lokomotiva z oznako JŽ 01 74 vlekla brzovlake med Zagrebom in Beogradom ter Zagrebom in Kotoribo, občasno pa tudi do Zidanega mosta in Maribora. Lokomotiva tega tipa je leta 1937 na posebni vožnji, namenjeni doseganju hitrostnih rekordov, vlekla kompozicijo petih potniških vagonov s hitrostjo 122 km na uro, kar je bilo za tiste čase izredno hitro. Njena posebnost je ta, da ima kar štiri cilindre in razmeroma lahko konstrukcijo. Gre torej za redek in dragocen primerek lokomotive za hitro vleko potniških vlakov. (več …)

20. 7. 2022
ZA NAMI JE FESTIVAL BOROVNIC 2022
Festival borovnic 2022, ki sta ga slovesno odprla poslanec Bojan Čebela in podžupan Peter Črnilogar, je minil v znamenju lepega vremena, dobrega obiska (okoli 3.000 obiskovalcev), bogate ponudbe in velikega interesa za nakup borovnic, hot dogov, burgerjev in krompirčka Master Chefa Slovenija Luke Novaka, pravega mini etno-folklornega festivala (nastopi folklornih skupin, tamburašev, in citrarjev, razstava čipk in vodeni ogled tematskega parka in spominske poti Borovniškega viadukta) v organizaciji KD BOROVNICA, nastopov domačih narodno-zabavnih in rock skupin, uveljavljajoče se koroške rock skupine Bo in seveda glavne rock glasbene atrakcije, skupine Big Foot Mama. Za tiste, ki imajo rajši narodno zabavne viže pa je ob poslovilnem koncertu ansambla Livada dobo poskrbela skupine Prebrisani muzikanti. Otroci so se zabavali na “ringlšpilu” ter napihljivih toboganih, za njihovo animacijo in veselje sta lepo poskrbela klovn Žare in čarovnik Jole Cole. Kljub temu, da je pijače tekla v potokih, izgredov ni bilo, kmalu po prireditvi pa je bilo zgledno očiščeno tudi samo prizorišče. Se že veselimo še boljšega Festivala borovnic 2023!

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!