Aktualna obvestila

Avstrijsko cesarstvo in gradnja Južne železnice

V torek, 29. 3. 2022, vas ob 19.00, vabimo v prizidek k OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, na predavanje Andrej Klemenca o zgodovinsko-političnem okviru načrtovanja in gradnje Južne železnice, vzpostavitvi monopolne Cesarsko-kraljeve priviligirane družbe Južna železnica, vplivu političnih dogodkov na njeno poslovanje in njenem vplivu na razvoj slovenskih dežel.

Vsebina predavanja:
Obdobje po Napoleonskih vojnah in začetki gradnje železnic v Avstrijskem cesarstvu. Vpliv odnosov med avstrijskim in ogrskim delom cesarstva, marčne revolucije 1848 in združevanja Italije na trasiranje in gradnjo Južne železnice ter Družbo Južna železnica. Monopolni položaj družbe in njegov vpliv na razvoj slovenskih dežel. Železniški borzni balon, propad liberalizma v Avstriji in posledice za železnice. Usoda proge in Družbe Južne železnice po I. in II. svetovni vojni. Znane osebnost, povezane z Južno železnico: cesar Franc Jožef, nadvojvoda Janez, Carl von Ghega in Giacomo Cecconi.
Predavanje je del cikla usposabljanja za interpretativno vodenje po železniški dediščini v občini Borovnica, ki poteka v sklopu projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ostala aktualna obvestila

18. 5. 2022
JUBILEJENI KONCERT MPZ “ŠTIGLC”
MPZ Štinglc vas ob svoji 30. letnici, v soboto, 21. maja 2022,  ob 20.00, vabi v OŠ dr. Ivana Korošca na koncert. Veseli bodo vaše udeležbe.
Foto: Igor Trček
18. 5. 2022
TAMBURAŠI BOROVNICA NA VELIKEM HUMANITARNEM KONCERTU

Tamburaši Borovnica bodo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 19.00,  nastopili v  ljubljanskem Cankarjevem domu, v okviru humanitarnega koncerta PLEŠEM-POMAGAM, namenjenega zbiranju sredstev za integracijo ukrajinskih otrok v Sloveniji.  Nastopili bodo še Prifarski muzikanti in Policijski orkester,  folklorne skupine COF, Emona, Mengeš, Rožmarin ter učenci nekaterih ljubljanskih OŠ in otroci iz Vrtca H. C. Andersen.  Častni pokrovitelj koncerta  je predsednik Republike g. Borut Pahor. Vstopnice je mogoče – tudi z Bon 21 – kupiti preko spletne prodaje www.cd-cc.si, www.mojekarte.si, ter na bencinskih servisih Petrol.

18. 5. 2022
19.5. 2022 V DELU PAKA MED 7.00 IN 15.00 PREKINJENA OSKRBA Z VODO
JP KPV d. o. o. obvešča, da bo v četrtek, 19. 5. 2022, med 7.00 in 15.00, zaradi izvajanja del na vodovodnem omrežju Pako, Borovnica, motena oziroma prekinjena oskrba s pitno vodo za objekte Pako 1, 2, 3, 4, 5 in 36. Po prekinitvi priporočajo, da se pred ponovno uporabo pitne vode opravi temeljito izpiranje hišne vodovodne napeljave (voda naj iz vsake pipe teče približno 2 minuti oziroma do ustalitve temperature). Pred izpiranjem je potrebno ostraniti mrežice na pipah. Odjemalcem se zahvaljujejo za razumevanje.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!