Aktualna obvestila

DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKIH ČEBELARJEV OB SVETOVNEM DNEVU ZEMLJE

Namen Svetovnega dneva Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila,  je opozoriti družbo na dejstvo, da je planet, na katerem živimo, minljiv in ranljiv, zato ga je potrebno ohranjati. Svetovni dan Zemlje je bil prvič organiziran že leta 1970, od takrat pa se vsakoletno obeležuje v več kot 192 državah. Koordinira ga globalna mreža Dneva Zemlje.  Medtem ko so ob svetovnem dnevu Zemlje običajno po vsem svetu potekajo shodi, čistilne akcije, izobraževalni dogodki in delavnice, so na Čebelarski  zvezi Slovenije na 22. aprila pripravili dan odprtih vrat Slovenskih čebelarjev. Namen tega dogodka, ki bo potekal  v preko 100  čebelarskih društvih po Sloveniji , je izobraževanje in informiranje splošne javnosti o pomenu čebel in čebelarstva.

Predvsem lokalnim šolam, vrtcem in drugim interesnim združenjem ter širši javnosti želimo predstaviti čebelarsko dejavnost in opisati postopke pridobivanja medu. Ljudem želimo povedati, da so čebelji pridelki popolnoma naravno živilo, saj jim čebelarji v postopkih pridelave ničesar ne dodajamo, niti ne odvzemamo. Poudarili bomo pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane. Vljudno vabljeni, da se udeležite Dneva odprtih vrat slovenskih čebelarjev in na ta način izrazite podporo čebelarjem za prizadevanje ohranitve čebelarstva, naše kranjske čebele in tudi zadostnega opraševanja različnih rastlin, ki so bistvenega pomena za lokalno samooskrbo s prehrano.

Zavedati se moramo dejstva, da Zemljo najbolj ogroža človek. Zaradi človeka so v nevarnosti rastline, ptice in druge živali, oceani, reke, travniki in gozdovi. Vse našteto je za nas nekako samoumevno, zato si težko predstavljamo, kako bi se sprehajali, če ne bi imeli gozdov, travnikov, živali, rek in kako bi živeli, če bi Zemlja nekoč preprosto nehala obstajati.  Ob dnevu zemlje je prav, da se spomnimo na vse neverjetne oblike življenja, ki jih naš čudoviti planet ponuja. In ker vsi sedaj že dobro razumemo rek, da življenja brez čebel ne bi bilo, je prav, da pomislimo tudi na drobcene, pridne prebivalke zelenega planeta.

Kakšen je pomen čebel in opraševalcev le na področju pridelave hrane, pove stavek, ki ga pogosto radi rečemo: »od opraševalcev je odvisna vsaka tretja žlica hrane na naših krožnikih ter večina pridelka sadja«. Od opraševalcev in njihovega obstoja je torej odvisno veliko, zato je edino pošteno, da jim uslugo vrnemo in tudi mi poskrbimo, da bodo imeli na voljo dovolj hrane v obliki cvetočih medovitih rastlin.

V Sloveniji nam skrb za ohranitev teh živalic še zdaleč ni tuja. Ponosni smo na avtohtono ‘Kranjsko sivko’, slovensko čebeljo raso, ki je druga najbolj razširjena na svetu. Zahvaljujoč prizadevanju Čebelarske zveze Slovenije  pa je zavedanje, da čebele pomembno vplivajo na ohranitev človeškega življenja in biotsko raznovrstnost, prisotno že v vrtcih in šolah. Slovenski čebelarji že tradicionalno posvečajo 20. maj praznovanju čebel, tega dne namreč obeležujejo spomin na rojstni dan Antona Janše, ki je pred več kot 230 leti znanje slovenskega čebelarja predstavil svetu kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju.

 

 

 

 

Ostala aktualna obvestila

18. 5. 2022
JUBILEJENI KONCERT MPZ “ŠTIGLC”
MPZ Štinglc vas ob svoji 30. letnici, v soboto, 21. maja 2022,  ob 20.00, vabi v OŠ dr. Ivana Korošca na koncert. Veseli bodo vaše udeležbe.
Foto: Igor Trček
18. 5. 2022
TAMBURAŠI BOROVNICA NA VELIKEM HUMANITARNEM KONCERTU

Tamburaši Borovnica bodo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 19.00,  nastopili v  ljubljanskem Cankarjevem domu, v okviru humanitarnega koncerta PLEŠEM-POMAGAM, namenjenega zbiranju sredstev za integracijo ukrajinskih otrok v Sloveniji.  Nastopili bodo še Prifarski muzikanti in Policijski orkester,  folklorne skupine COF, Emona, Mengeš, Rožmarin ter učenci nekaterih ljubljanskih OŠ in otroci iz Vrtca H. C. Andersen.  Častni pokrovitelj koncerta  je predsednik Republike g. Borut Pahor. Vstopnice je mogoče – tudi z Bon 21 – kupiti preko spletne prodaje www.cd-cc.si, www.mojekarte.si, ter na bencinskih servisih Petrol.

18. 5. 2022
19.5. 2022 V DELU PAKA MED 7.00 IN 15.00 PREKINJENA OSKRBA Z VODO
JP KPV d. o. o. obvešča, da bo v četrtek, 19. 5. 2022, med 7.00 in 15.00, zaradi izvajanja del na vodovodnem omrežju Pako, Borovnica, motena oziroma prekinjena oskrba s pitno vodo za objekte Pako 1, 2, 3, 4, 5 in 36. Po prekinitvi priporočajo, da se pred ponovno uporabo pitne vode opravi temeljito izpiranje hišne vodovodne napeljave (voda naj iz vsake pipe teče približno 2 minuti oziroma do ustalitve temperature). Pred izpiranjem je potrebno ostraniti mrežice na pipah. Odjemalcem se zahvaljujejo za razumevanje.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!