Aktualna obvestila

ETM 2021: Posvet VLAK IN KOLO V LETU ŽELEZNIC

Vabimo vas, da se nam pridružite 17. septembra 2021 na posvetu  VLAK IN KOLO V LETU ŽELEZNIC v Tehniškem muzeju Slovenije, v Bistri pri Vrhniki. Prijave na dogodek so mogoče do 13. septembra na povezavi: https://forms.gle/x1FcKm8qBwXRg7Fp9. Pogoj za udeležbo je izpolnjevanje PCT pogojev (velja za starejše od 18. let). Dogodek bo v primeru poslabšane epidemiološke slike izveden spletno, o čemer bomo prijavljene pravočasno obvestili.  Program

9.45  Predstavitev projekta »DEPO – staro za noro«, izdelava smutijev: JP KPV, d.o.o.

10.00 Uvod in pozdrav udeležencev: CIPRA Slovenija (KTPP), g. Bojan Čebela, župan Borovnice, ga. Barbara Juršič, direktorica TMS

10.15  Prizadevanja Slovenskih železnic za trajnostno mobilnost v letu železnic: Predstavnik Slovenskih železnic

10.35  Kolesarstvo in prevoz z vlakom kot sestavna in povezana dela CPS Občine Borovnica: g. Andrej Klemenc, Občina Borovnica

10.50  Dravska kolesarska pot: razvojni potenciali ter celostno upravljanje območja reke Drave v Sloveniji – ga. Karmen Razlag, RRA Podravje – Maribor

11.10 Odmor

11.20 “Štreknabus«  in sobotni kolesarski vlak na Koroškem – g. Peter Zajc, RRA Koroška

11.40 Železnica – prijateljica ali sovražnica kolesarskih popotnikov? – ga. Irena Hlede, Proanima

12.00 Alpski biseri: predstavitev dobrih praks – g. Klemen Langus, Občina Bohinj

12.20 Razvojni potenciali  Bohinjske proge – g. Matjaž Marušič, Konzorcij za  Bohinjsko-goriško progo

12.40 Vprašanja in razprava

13.00 Malica – gostilna Bistra

Po malici si bo mogoče po želji  pod strokovnim vodstvom ogledati kolesarsko zbirko Tehniškega muzeja Slovenije in/ali menihov zeliščni vrt v neposredni bližini Tehniškega muzeja.

Predlagamo, da na srečanje, kolikor je to le mogoče, pridete z javnim prevozom oz. z vlakom.

Vlak iz Ljubljane proti Borovnici odpelje ob 8.57, iz Borovnice v Ljubljano pa ob 14.37, 15.07, 16.04 in 17.17. Na postaji v Borovnici bo ob 9.30 organiziran prevoz na dogodek z avtobusom, na voljo pa bo tudi izposoja (električnih) koles. Iz smeri Sežana prispe vlak v Borovnico ob 8.37, odhodi v to smer pa so ob 14.50, 15.37 in 16.37.  Prevoz do železniške postaje Borovnica bo organiziran 20 minut pred odhodom omenjenih vlakov brezplačno s strani podjetja Benotours d. o. o.,  za kar se mu lepo zahvaljujemo.

Od Borovnice do Bistre bo za vse, ki boste prišli v kombinaciji vlaka in kolesa ali pa si boste (električno) kolo izposodili na železniški postaji Borovnica, organizirano vodeno kolesarjenje po varnih lokalnih cestah in barjanskih kolovozih. Razdalja je dobrih 6 km, tako da kolesarjenje v eno smer traja dobre četrt ure. Tisti, ki boste iz Borovnice želeli nadaljevati pot z (električnim) kolesom, prosimo, da to do 13. 9. 2021 sporočite na: andrej.klemenc@borovnica.si. Število koles za izposojo je omejeno.

 

Veselimo se srečanja z vami!

Več info: katarina.zakelj@cipra.org, CIPRA Slovenija, v imenu Koalicije za trajnostno prometno politiko Slovenije

Ostala aktualna obvestila

1. 7. 2022
RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST NA OBMOČJU CELOTNE DRŽAVE

Uprava RS za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

28. 6. 2022
Popravek ure začetka dogodka “Z gibanjem v poletje”

Center za krepitev zdravja Vrhnika organizira v petek, 1. 7. 2022, ob  8.00 (in ne ob 17-00, kot smo pomotoma objavili), pri gasilskem domu Borovnica dogodek z naslovom  “Z gibanjem v poletje”. V okviru dogodka boste lahko opravili 6 minutni test hoje, meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter spoznali in preizkusili poletnemu času primerno telovadbo. Vabljeni!

24. 6. 2022
Nadaljevanje preventivne dezinfekcije pitne vode s klorovimi preparati v občinah Vrhnika, Log-Dragomer, Borovnica

Komunala Vrhnika obvešča uporabnike pitne vode na območju občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, da se bo od petka 24. 6. 2022 do petka 1. 7. 2022, nadaljevala preventivna dezinfekcija pitne vode s klorovimi preparati na celotnem območju vseh treh občin, zato bo v vodi mogoče zaznati vonj po kloru.

Skladno s Pravnikom o pitni vodi je mejna dovoljena koncentracija natrijevega hipoklorita 0,3 mg/l, preventivno dezinfekcijo pa izvajamo v koncentracijah do največ 0,15 mg/l.

Ukrep preventivne dezinfekcije ni namenjen le dezinficiranju javnega vodovodnega sistema, ampak tudi interne vodovodne napeljave, za katero je sicer odgovoren uporabnik. Kakovost pitne vode na pipi v objektu je namreč odvisna tako od javnega vodovodnega sistema, kot tudi od internih inštalacij od odjemnega mesta naprej, ki so v zelo različnem stanju (redna/neredna poraba vode na vseh izlivih, stare/nove inštalacije, daljše odsotnosti, slepi rokavi, neustrezno vzdrževanje raznih naprav na interni inštalaciji, kot na primer filtri, …).

Ukrep uporabe klorovih preparatov je začasen in ne vpliva na kakovost pitne vode! Voda bo tudi v navedenem času zdravstveno ustrezna, primerna za pitje, pripravo hrane in osebno higieno.

Zahvaljujejo se vam za razumevanje.

23. 6. 2022
GASILSKA VESELICA V BREZOVICI PRI BOROVNICI

Prostovoljno gasilsko društvo Brezovica pri Borovnici organizira v soboto, 25. 6. 2022, gasilsko veselico, ki se bo začela ob 19.00. Igral bo narodno-zabavni ansambel Krimski lisjaki. Vabljeni!

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!