Aktualna obvestila

Nagovor župana ob začetku novega šolskega leta

Spoštovani starši ter učitelji in drugi zaposleni na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica!

Začenja se novo šolsko leto. Brezskrbno igro otrok bo spet v veliki meri zamenjal vzgojno-izobraževalni proces. Vsi si želimo, da bi potekal čim bolj nemoteno in na klasičen način, se pravi s prisotnostjo učencev in učiteljev v prostorih šole. A o tem, kot tudi o drugih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb s starimi in novimi oblikami virusa, ki nam že leto in pol onemogoča običajno življenje, odločajo predvsem pristojni na državni ravni.

Virus nas je prisili, da smo spremenili marsikatere navade. In priznajmo, ne glede na to, da je sprememba navad vselej težavna stvar, je bilo za marsikatero navado prav, da smo se je znebili in prevzeli novo. Niso vse spremembe slabe, samo zato, ker moramo spremeniti svoje navade.

Z začetkom šolskega leta se spreminjajo tudi prometni režim na Paplerjevi ulici in režim parkiranja za zaposlene v OŠ ter dovoz učencev v šolo z organiziranim šolskim prevozom in z osebnimi avtomobili.

Pri spremembah nas je v prvi vrsti vodila skrb za varen prihod otrok v šolo ter prometno varnost nasploh. Izogniti se želimo kaotičnim in nevarnim situacijam na Paplerjevi ulici pred glavnim vhodom v šolo, kjer se je dogajalo, da je ob  šolskem avtobusu hkrati stalo več vozil, katerih starši so svojega otroka spremili v šolo. To je za vse udeležence predstavljalo nepregledno situacijo, za voznike osebnih vozil pa »prometni zamašek«. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo zaradi nepregledne situacije in nestrpnih voznikov prišlo do nesreče.

V izogib temu smo v obrtno-poslovni coni Struge (nekdanje območje LIKO) uredili novo parkirišče za tiste zaposlene v osnovni šoli, ki zaradi zmanjšanega števila parkirnin mest ne bodo več našli parkirnega mesta tik ob šoli. Na parkirišču lahko parkirajo tudi starši, ki želijo svoje otroke spremiti v šolo. S parkirišča smo ob severni strani Športnega parka Borovnica uredili nov krak šolske poti, ki se priključi na obstoječo, ki vodi z Molkovega trga do vhodov v šolo. Na javnem parkirišču pred šolo nasproti gostilne Godec smo z namestitvijo fizičnih ovir zagotovili, da otrokom zadnjih deset metrov na poti v šolo ne bo potrebno opraviti med avtomobili. Sočasno smo za vse, razen za intervencije in dostavo materiala v šolo, prepovedali promet po poti mimo telovadnice. Tako se otroci na poti v šolo in iz nje zdaj pri telovadnici ne bodo več srečevali z avtomobili zaposlenih, ki želijo parkirati na omenjenem parkirišču.

Potrebno je bilo urediti novo dovozno pot skozi obrtno-poslovno cono Struge in ob vhodnem delu Športnega parka Borovnica do parkirišča za zaposlene pri osnovni šoli. Zaradi tega je bilo potrebno tudi spremenit režim parkiranja in zmanjšati število parkirnih mest na omenjenem parkirišču. Na njem je sedaj urejen krožen enosmerni promet, ki tudi omogoča, da bodo tam ustavljali in od tam odpeljali šolski avtobusi in kombiji. Dostop po tej cesti je dovoljen le za slednje in zaposlene na šoli.

Vse to je omogočilo, da smo na celotni Paplerjevi ulici uvedli prepoved ustavljanja in parkiranja na cesti, obenem pa s ciljem povečanja prometne varnosti skladno s priporočili Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borov

nica tudi omejili hitrost na 30 km/h. Strokovne študije namreč kažejo, da, čeprav gre za razliko »le« 10 km/h, pri tej hitrosti v primeru nesreč pride do bistveno manj usodnih in hudih poškodb kolesarjev in pešcev.

Sredstva za izvedbo vseh teh ukrepov je omogočil šele konec junija na seji občinskega sveta sprejet rebalans občinskega proračuna. Zato je bilo izredno težko dobiti izvajalce, ki bi vsa potrebna dela izvedli do 1. 9. 2021. Večina del je bila

tako opravljena v zadnjih dneh pred začetkom novega šolskega leta. Asfaltiranje nove dovozne poti do šole pa bo moralo počakati do 11. 9. 2021.

Ne samo pomankanje časa, temveč predvsem dejstvo, da OPPN Struge še ni potrjen, nam je onemogočilo, da bi bile vse spremembe izvedene v končni obliki. Šele po potrditvi omenjenega OPPN se bo mogoče lotiti trajne prometne ureditve območja.  .

Razumemo, da je za spremembo navad potreben poleg namere in dobre volje tudi čas. Zato bodo na neupoštevanje nove prometne ureditve prometni policisti in medobčinski redarji prva dva tedna samo opozarjali in le v primeru hudih prekr

škov in zavestnega ogrožanja prometne varnosti izrekali tudi globe. Računamo na to, da bodo naša prizadevanja pri velik večini staršev ter udeležencev v prometu nasploh, naletela na odobravanje in prizadevanja, da se spremembam prilagodijo. Veseli bomo vsakega konstruktivnega in razumnega predloga kako prometno varnost na širšem območju šole in v občini nasploh še izboljšati.

Vsem, še posebej tistim, ki bodo prvič prestopili prag osnovne šole, želim čim več veselja in uspeha ob pridobivanju novega znanja, spretnosti in navad.

 

Bojan Čebela

Župan

Ostala aktualna obvestila

24. 9. 2021
V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI VRTČEVSKI OTROCI SPOZNAVALI PROMET IN PRIDOBIVALI KOLESARSKE VEŠČINE
Otroci, ki obiskujejo vrtec, so v okviru ETM 2021 vse teden spoznavali promet in varnost v prometu ter z navdušenjem pridobivali kolesarske veščine. Danes pa vas v sklopu DNEVA BREZ AVTOMOBILA vabijo, da se jim pridružite pred vrtcem pri igrah na ulici oz. parkirišču in občudujete njihove kolesarske spretnosti. Veseli nas tudi, da vse več otrok v vrtec pride s skirojem, poganjavčkom ali kolesom, kar dokazuje tudi fotografija. Očitno bomo morali prihodnje leto povečati kapacitete parkiranja skirojev in koles tako pri OŠ kot pri vrtcu. Le tako naprej!
23. 9. 2021
ETM 2021: Brezplačen pregled in osnovni servis koles
V okviru Dneva brez avtomobila, bo v petek, 24. 9. 2021, na dvorišču pred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica mojster iz JP KPV d. o. o. opravljal BREZPLAČEN TEHNIČNI PREGLED IN OSNOVNI SERVIS KOLES in sicer:
od 12.30 – 13.30 za učence OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica
od 14.30 – 16.00 za vse občane
Med 11.15 in 12.30 pa si lahko ogledate, kako iz odsluženih koles narediti uporabno kolo.
Vabljeni!
22. 9. 2021
Cepljenje za nenaročene proti covid -19

Cepljenje za nenaročene proti Covid -19 bo ponovno potekalo v zdravstveni postaji Borovnica (v oddelku vrtca) v sredo, 29.9.2021. Od 17:40  –   18:40 s cepivom Comirnaty, proizvajalca Pfizer, od 18:50  –  19:20 pa s cepivom Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson. Cepili bodo po vrstnem redu prihoda. Količine posameznih cepiv so omejene. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico. V primeru dežja bo cepljenje potekalo v novem prizidku OŠ  dr. Ivana Korošca Borovnica.

22. 9. 2021
ETM 2021: PREIZKUSITE ELEKTRIČNE SKIROJE IN KOLESA TER PAMETNE ČELADE, KI JIH PONUJA AVTERA D. O.O.

Električna kolesa po mnenju velike večine poznavalcev kolesarstva odpirajo nove dimenzije in izredno razširijo obseg in doseg kolesarjenja. Primerna niso le za tiste, ki se bojijo, da jim bosta klanec in/ali daljša razdalja pobrala preveč moči in tiste, ki na delovno mesto ne želijo priti preznojeni, temveč tudi za rekreativne in športne kolesarje, saj omogočajo resen trening brez ekstremnih telesnih naporov in so tako nadvse primerna za pridobivanje osnovne kondicije.  Električni skiroji omogočajo izredno mobilnost v mestni gneči in jih brez težav spravimo tako v prtljažnike avtomobila kot na vlake in avtobuse.  Za večjo varnost pri uporabi tako električnih koles kot skirojev je pametno uporabljati “pametno čelado”, ki poleg učinkovitega varovanja glave varnost povečuje s tem, ko drugim udeležencem v prometu signalizira zaviranje in/ali spremembo smeri, kar je še zlasti pomembno v mestni prometni gneči.  Podjetje Avtera d. o. o. ponuja kakovostna in cenovno zelo ugodna mestna in zložljiva kolesa, ki jim pri pogonu pomaga učinkovit el. pogon, električne skiroje in “pametne” čelade. Več o njihovi ponudbi:

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!