Aktualna obvestila

NEODGOVORNI LASTNIKI PSOV, NJIHOVI IZTREBKI IN NEJEVOLJA OBČANOV

Neustrezno ravnanje nekaterih lastnikov psov med občani povzroča nejevoljo, zgražanje, jezo in odklonilen odnos do živali. Zavedati se moramo, da so mnoga zemljišča lastniška, ljudje jih urejajo in skrbijo zanje. Poljedelci svoje travnike kosijo in pomečkana trava pomeni oteženo delo. Trava je hrana govedu in okuženi pasji iztrebki ter plastične vrečke so lahko vzrok za kakovost in uporabnost krme ter številne bolezni in smrt goveda. Psi so lahko pomembni prenašalci številnih bolezni, ki se prenesejo na domače živali in povzročijo večjo škodo. Zbolimo lahko tudi ljudje. Ponovno prosimo lastnike psov in drugih živali, da spoštujejo tako zasebno lastnino kot tudi javne površine ter poskrbijo za kulturno obnašanje in čistočo.

Spoštovanje pravil  je koristno namreč za vse. Na tak način bomo dosegli spoštljivo sobivanje ljudi in živali, skrbeli za zdravje in naravo ter se izognili nejevolji. Okolje je prostor vseh nas in vsi si želimo, da je urejeno in čisto. A zanj moramo poskrbeti tudi sami.

Pravijo, da je pes človekov najboljši prijatelj. A prijateljstvo z živaljo in lastništvo psa pomenita tudi, da prevzemamo odgovornost,  spoštujemo pravila in se trudimo za mirno sobivanje z drugimi. V zadnjih letih je število lajajočih kosmatincev v naši kotlini občutno naraslo.  V občini imamo pasje igrišče, kjer se lahko psi prosto gibajo in igrajo. Izkušnje namreč kažejo, da je v sodobnem življenju sobivanje s psi lažje tam, kjer lastniki psov uporabljajo skupen prostor, na katerem se psi ne le sprehajajo, temveč tudi učijo sobivanja z drugimi psi in ljudmi.

Trudimo se, da je ob poteh, kjer se sprehajajo lastniki s psi, nameščenih več košev za pasje iztrebke. A kljub temu nas občani opozarjajo, da je nepospravljenih pasjih iztrebkov veliko in da nekateri lastniki psov ne spoštujejo pravil. Ne poskrbijo za pasje iztrebke, živali nimajo na povodcu, pse preveč svobodno sprehajajo po travnikih, gozdovih, poljih, preganjajo divjad …  Iztrebki se najdejo na vrtovih, njivah, ostalih kmetijskih površinah, travnikih, gozdnih zemljiščih, na otroških igriščih. Še več, nekateri celo poberejo iztrebke v vrečko, a to odložijo ali vržejo ravno tako na površino, kamor ni dovoljeno. Takšen primer kaže objavljana slika, se je pa dogodilo tudi to, da je nekdo “odloži” vrečko s pasjimi iztrebki kar na mlekomat na občinski tržnici.

Občina Borovnica je pred meseci sprejela Odlok o javnem redu in miru v občini Borovnica, v katerem je predpisano:

  1.  Lastnik, vodnik ali skrbnik psa mora imeti psa, ki se giblje v naselju ali na javnih poteh, pod nadzorom.
  2. Lastnik, vodnik ali skrbnik psa ne sme voditi ali spuščati psa na zasebnih zemljiščih in prostorih brez soglasja lastnika ali posestnika.
  3. Lastnik, vodnik ali skrbnik ne sme voditi ali spuščati živali v javnih objektih, kot so prostori državnih organov in organov lokalne skupnosti ter nosilcev javnih pooblastil, vrtci, šole, knjižnice, športni objekti in podobno, razen v primeru, da je to izrecno dovoljeno, pri čemer način uporabe živali določi lastnik ali upravljavec objekta. Psi – vodiči slepih in psi – pomočniki invalidov imajo skupaj s svojim skrbnikom vstop na vsa javna mesta in v sredstva javnega prevoza in jim ni treba imeti nagobčnika.
  4. Lastnik, vodnik ali skrbnik psa mora v naselju, na obdelovalnih kmetijskih površinah in na uhojenih pešpoteh, za psom počistiti iztrebke in jih na primeren način odložiti v zabojnik za živalske iztrebke ali jih zavite v plastično vrečko odložiti v zabojnik za ostanke komunalnih odpadkov, če na območju ni zabojnika za živalske iztrebke.
  5. Lastnik, vodnik ali skrbnik konja mora odstraniti iztrebke, ki jih na javnih poteh in uhojenih pešpoteh pušča konj.
  6. Lastnik, vodnik ali skrbnik živali, ki krši prvi, drugi, tretji, četrti ali peti odstavek tega člena, se kaznuje z globo 100 EUR.

 

Ostala aktualna obvestila

18. 5. 2022
JUBILEJENI KONCERT MPZ “ŠTIGLC”
MPZ Štinglc vas ob svoji 30. letnici, v soboto, 21. maja 2022,  ob 20.00, vabi v OŠ dr. Ivana Korošca na koncert. Veseli bodo vaše udeležbe.
Foto: Igor Trček
18. 5. 2022
TAMBURAŠI BOROVNICA NA VELIKEM HUMANITARNEM KONCERTU

Tamburaši Borovnica bodo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 19.00,  nastopili v  ljubljanskem Cankarjevem domu, v okviru humanitarnega koncerta PLEŠEM-POMAGAM, namenjenega zbiranju sredstev za integracijo ukrajinskih otrok v Sloveniji.  Nastopili bodo še Prifarski muzikanti in Policijski orkester,  folklorne skupine COF, Emona, Mengeš, Rožmarin ter učenci nekaterih ljubljanskih OŠ in otroci iz Vrtca H. C. Andersen.  Častni pokrovitelj koncerta  je predsednik Republike g. Borut Pahor. Vstopnice je mogoče – tudi z Bon 21 – kupiti preko spletne prodaje www.cd-cc.si, www.mojekarte.si, ter na bencinskih servisih Petrol.

18. 5. 2022
19.5. 2022 V DELU PAKA MED 7.00 IN 15.00 PREKINJENA OSKRBA Z VODO
JP KPV d. o. o. obvešča, da bo v četrtek, 19. 5. 2022, med 7.00 in 15.00, zaradi izvajanja del na vodovodnem omrežju Pako, Borovnica, motena oziroma prekinjena oskrba s pitno vodo za objekte Pako 1, 2, 3, 4, 5 in 36. Po prekinitvi priporočajo, da se pred ponovno uporabo pitne vode opravi temeljito izpiranje hišne vodovodne napeljave (voda naj iz vsake pipe teče približno 2 minuti oziroma do ustalitve temperature). Pred izpiranjem je potrebno ostraniti mrežice na pipah. Odjemalcem se zahvaljujejo za razumevanje.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!