Aktualna obvestila

Nov prometni in parkirni režim pri OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borovnica je junija letos obravnaval perečo problematiko dovoza učencev in prometne varnosti na območju OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Na osnovi stališč in priporočil sveta sta župan in občinska uprava pripravila načrt nove dostopne poti in prometnega režima na širšem območju OŠ. Z začetkom novega šolskega leta oz. 1. septembrom 2021 bodo na širšem območju OŠ dr. Ivan Korošca Borovnica uveljavljene nekatere pomembne spremembe prometnega režima. Razen za izjeme bo na celotni Paplerjevi ulici prepovedano ustavljanje in parkiranje vozil, hitrost pa bo omejena na 30 km/h. Dosedanja praksa dovoza učencev v šolo z ustavljanjem na avtobusnem postajališču pred OŠ oz. na Paplerjevi ulici tako ne bo več dovoljena. Dovoz učencev s šolskim avtobusom oz. kombiji bo potekal po preurejeni cesti, skozi Struge (nekdaj Liko) na parkirišče za šolo (na priloženi skici označeno kot P-2) Promet po novi dovozni poti do parkirišča za zaposlene v OŠ  bo poleg vozilom, ki zagotavljajo organiziran prevoz učencev, dovoljen samo zaposlenim na OŠ, ne pa tudi za dovoz otrok z osebnimi avtomobili.

Ker se bodo zaradi dovoza učencev do šole s šolskim avtobusom oz. kombiji zmanjšale zmogljivosti sedanjega parkirišča za zaposlene na OŠ, bo občina na parceli, ki jo poseduje na območju Strugezačasno uredila dodatno parkirišče za zaposlene na OŠ, tiste starše, ki želijo svoje otroke pospremiti v šolo ter obiskovalce šole (na priloženi skici označeno kot P-1). Ob robu tega parkirišča bo označena krožna dovozna pot za starše, ki svoje otroke vozijo v šolo.

Učenci bodo lahko po uveljavitvi nove ureditve dostopa do šole takoj po izstopu iz avtomobila pot v šolo nadaljevali po urejeni šolski poti ob S delu Športnega parka Borovnica, ki se priključi na obstoječo šolsko pot, ki z Molkovega trga med Športnim parkom Borovnica ter otroškim igriščem in vrtcem Borovnica vodi do šole.

S ciljem izboljšanja varnosti otrok ob prihodu v šolo in odhodu z nje se bo zmanjšalo število parkirnih mest na javnem parkirišču ob Paplerjevi cesti pred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica (nasproti gostilne Godec), ta del šolske poti in omenjeno javno parkirišče pa bosta ločena s fizičnimi ovirami. Parkirišče (na priloženi skici označeno kot P-4)  bo tako neprimerno za ustavljanje osebnih avtomobilov pri dovozu otrok v šolo.

Vse starše, ki otroke vozijo v OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, prosimo, da se pravočasno seznanijo z novim prometnim režimom in ga upoštevajo in da vzamejo v zakup, da bo zaradi novega prometnega režima njihov otrok za pot v šolo potreboval tri ali štiri minute več. Apeliramo tudi na to, da pri dovozu otrok ne ustavljajo na parkirišču pred vrtcem (na priloženi skici označeno kot P-3), saj je to že tako ali drugače obremenjeno zaradi dovoza otrok v vrtec.

Prostor pred župnijsko cerkvijo sv. Marjete  ni javna prometna površina (na priloženi skici označeno kot P-5), poleg tega pa tudi ne omogoča krožnega prometa, kar ob večjih prometnih obremenitvah ne omogoča varnega uvoza in izvoza.  Avtomobile se lahko  parkira tudi  na večinoma nezasedenem parkirišču pred pokopališčem ter tam odloži otroke oz. jih spremi do OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica.

Kot običajno, bo tudi ob začetku tega šolskega leta v prvih dveh tednih v okolici osnovne šole in vrtca v jutranjem času povečana prisotnost rediteljev, redarjev in policistov. V tem času bodo za prekrške redarji in policisti izrekali samo opozorila in opomine. Po tem času pa bodo začeli z izdajanjem glob.

NAJ NAM NEKAJ MINUT IN KORAKOV NE BO ODVEČ ZA BOLJ VARNO IN ZDRAVO POT NAŠIH OTROK V ŠOLO TER BOLJ TEKOČ IN VAREN PROMET V BLIŽINI ŠOLE. 

Izvedbe nove prometne ureditve so začasnega značaja, do potrditve OPPN Struge (Liko). Po tem bo občina pristopila k trajni ureditvi prometnega prostora v obrtno-poslovni coni z ureditvijo dovozne ceste, hodnikov za pešce, parkirišča in zelenih površin.

Ostala aktualna obvestila

24. 9. 2021
V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI VRTČEVSKI OTROCI SPOZNAVALI PROMET IN PRIDOBIVALI KOLESARSKE VEŠČINE
Otroci, ki obiskujejo vrtec, so v okviru ETM 2021 vse teden spoznavali promet in varnost v prometu ter z navdušenjem pridobivali kolesarske veščine. Danes pa vas v sklopu DNEVA BREZ AVTOMOBILA vabijo, da se jim pridružite pred vrtcem pri igrah na ulici oz. parkirišču in občudujete njihove kolesarske spretnosti. Veseli nas tudi, da vse več otrok v vrtec pride s skirojem, poganjavčkom ali kolesom, kar dokazuje tudi fotografija. Očitno bomo morali prihodnje leto povečati kapacitete parkiranja skirojev in koles tako pri OŠ kot pri vrtcu. Le tako naprej!
23. 9. 2021
ETM 2021: Brezplačen pregled in osnovni servis koles
V okviru Dneva brez avtomobila, bo v petek, 24. 9. 2021, na dvorišču pred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica mojster iz JP KPV d. o. o. opravljal BREZPLAČEN TEHNIČNI PREGLED IN OSNOVNI SERVIS KOLES in sicer:
od 12.30 – 13.30 za učence OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica
od 14.30 – 16.00 za vse občane
Med 11.15 in 12.30 pa si lahko ogledate, kako iz odsluženih koles narediti uporabno kolo.
Vabljeni!
22. 9. 2021
Cepljenje za nenaročene proti covid -19

Cepljenje za nenaročene proti Covid -19 bo ponovno potekalo v zdravstveni postaji Borovnica (v oddelku vrtca) v sredo, 29.9.2021. Od 17:40  –   18:40 s cepivom Comirnaty, proizvajalca Pfizer, od 18:50  –  19:20 pa s cepivom Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson. Cepili bodo po vrstnem redu prihoda. Količine posameznih cepiv so omejene. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico. V primeru dežja bo cepljenje potekalo v novem prizidku OŠ  dr. Ivana Korošca Borovnica.

22. 9. 2021
ETM 2021: PREIZKUSITE ELEKTRIČNE SKIROJE IN KOLESA TER PAMETNE ČELADE, KI JIH PONUJA AVTERA D. O.O.

Električna kolesa po mnenju velike večine poznavalcev kolesarstva odpirajo nove dimenzije in izredno razširijo obseg in doseg kolesarjenja. Primerna niso le za tiste, ki se bojijo, da jim bosta klanec in/ali daljša razdalja pobrala preveč moči in tiste, ki na delovno mesto ne želijo priti preznojeni, temveč tudi za rekreativne in športne kolesarje, saj omogočajo resen trening brez ekstremnih telesnih naporov in so tako nadvse primerna za pridobivanje osnovne kondicije.  Električni skiroji omogočajo izredno mobilnost v mestni gneči in jih brez težav spravimo tako v prtljažnike avtomobila kot na vlake in avtobuse.  Za večjo varnost pri uporabi tako električnih koles kot skirojev je pametno uporabljati “pametno čelado”, ki poleg učinkovitega varovanja glave varnost povečuje s tem, ko drugim udeležencem v prometu signalizira zaviranje in/ali spremembo smeri, kar je še zlasti pomembno v mestni prometni gneči.  Podjetje Avtera d. o. o. ponuja kakovostna in cenovno zelo ugodna mestna in zložljiva kolesa, ki jim pri pogonu pomaga učinkovit el. pogon, električne skiroje in “pametne” čelade. Več o njihovi ponudbi:

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!