Aktualna obvestila

OB “DNEVU BREZ AVTOMOBILA”

Spoštovane občanke in občani!

Vem, da ob omembi »Dneva brez avtomobila« marsikdo pomisli, »pa kaj nam težite s tem dnevom, saj vsi vemo, da se brez avtomobila ne da«. Drži. In problem je prav v tem, da se praviloma marsikam in marsikdaj res ne da brez avtomobila, čeprav bi lahko bilo npr. z vlakom hitreje, udobneje in ceneje. Da je to mogoče zelo dobro vedo tisti mnogoštevilni prebivalci naše občine, ki se z vlakom na delo in izobraževanje vozijo v Ljubljano. Ker smo glede mobilnosti tako usodno odvisni od avtomobila seveda tudi ni čudno, da se tolikokrat cijazimo po cestah in stojimo v kolonah. In da smo prebivalci Slovenije pri deležu stroškov za mobilnost v stroških gospodinjstva v evropskem in svetovnem vrhu, kar nas bo to zaradi vse višjih stroškov goriv vse bolj teplo po glavi.

Zato vzemimo dogodke kot je Dan brez avtomobila dobronamerno in z dobro voljo kot priložnost, da se malo preizprašamo o naših potovalnih navadah in vsemu tistemu, kar jih pogojuje. In si rečemo, da če bi bil javni potniški promet organiziran kot v Avstriji, kolesarska infrastruktura pa taka kot na Danskem, potem bi se tudi sam/a večkrat peljal v JPP in kolesaril oziroma uporabil kombinacijo obojega. Malo zgledovanja po drugih, zlasti če živijo v državah, kjer so, vsaj glede na »kazalnike sreče«, ljudje srečnejši od nas, tudi ne škodi.

Ampak ob tem, da se brez avta zaradi pomanjkanja primernih alternativnih prometnih storitev res ne da, je res tudi nekaj drugega. Brez avta se marsikdaj ne da le zato, ker se nam pač ne da. Iti nekaj sto metrov peš ali pa par kilometrov s kolesom. Pa ne le v slabem vremenu. Ne da zgolj zato, ker smo pač »ratali komot«. Tudi o tem se kaže ob Dnevu brez avtomobila vsaj malo zamisliti, kajti z malo več »aktivne mobilnosti« mogoče res ne bomo rešili planeta, lahko pa vsaj nekaj malega storimo za svoje zdravje. In to tudi ni tako malo. Storimo torej na ta dan nekaj za svoje zdravje.

V sodelovanj z OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica smo za na ta dan od 9.00 do 15.00 za motorni promet zaprti Paplerjevi ulici spet pripravili program aktivnosti za aktivno mobilnost naših otrok, ki je po dosedanjih izkušnjah otrokom v veliko veselje.

Ne jezite se torej pretirano zaradi šesturne zapore naše glavne »promenade«. Navsezadnje, za otroke gre. Znano je, da jih na dolgo rok mnogo bolj kot prometne nesreče ogroža pasivni življenjski stil, ki s seboj prinaša degenerativna obolenja. Aktivna mobilnost je pri tem odlična preventiva.

Andrej Klemenc za Občino Borovnica

Ostala aktualna obvestila

29. 9. 2022
Preklic prekuhavanja vode

Komunalno podjetje Vrhnika obvešča uporabnike pitne vode v občini Borovnica, da od danes, 29. 9. 2022, ni potrebno več prekuhavati vode.

29. 9. 2022
Zaprt podvoz v Jele

Občane Občine Borovnica obveščamo, da je zaradi močnih padavin, podvoz pod železniško progo Pot v Jele, zaprt.

Podvoz bo zaprt predvidoma do sobote, 1. 10. 2022.

JP KPV d.o.o. Vrhnika

28. 9. 2022
Otvoritev razstave “O SVETLOBI” v Tehniškem muzeju Slovenije

V sredo, 5. oktobra 2022, bo ob 17.00, v osrednjem razstavnem kompleksu Tehniškega muzeja Slovenije, v Bistri pri Vrhniki, otvoritev razstave o svetlobi, fenomenu, ki že od pamtiveka vznemirja razmišljanja in domišljijo ljudi. Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!