Aktualna obvestila

Ob dnevu spomina na žrtve Preserskega procesa

V Gramozni jami v Ljubljani je na današnji dan, 10. marca, pred 78 leti, pod streli italijanskega fašističnega okupatorja,  ugasnilo šestnajst življenj nedolžnih fantov in mož iz Borovnice in okolice. Šlo je za dejanje maščevanja za smrt štirih italijanskih vojakov ob napadu partizanov na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju decembra 1941. Letos iz znanih razlogov spominske slovesnosti ni bilo. Župan Bojan Čebela je najprej v Borovnici položil venca pri spomeniku padlim domobrancem, žrtvam medvojnega in povojnega komunističnega nasilja in umrlih zaradi zavezniških bombardiranj ter spomeniku padlim v narodno-osvobodilni vojni, potem pa je položil venca še v Ljubljani, v Gramozni jami in na Žalah, kjer so pokopane žrtve Preserskega procesa.

Čas, ki smo ga preživeli od zadnje slovesnosti ob tem tragičnem dogodku, ki je vrezal globoke rane v življenje naše skupnosti, je bilo v znamenju številnih omejitev in velike negotovosti. Mogoče zdaj zato tudi lažje razumemo s kako hudimi omejitvami in negotovostmi so se soočali naši predniki v času II. svetovne vojne.  Nenazadnje je bila Borovnica zaradi varovanja strateško pomembnega Borovniškega viadukta obdana z bodečo žico dalj časa kot Ljubljana in večkrat hudo bombardirana, pri čemer je bilo porušenih več hiš in gospodarskih objektov, življenje pa je izgubilo 14 domačinov.

Ostala aktualna obvestila

26. 7. 2021
CEPLJENJE ZA NENAROČENE PROTI COVID -19

Obveščamo vas, da bo v Zdravstveni postaji Borovnica (v oddelku vrtca) potekalo cepljenje proti Covid-19 za nenaročene osebe nad 18 let:

  • torek, 3.8.2021:     7:00  –   9:00 s cepivom Comirnaty, proizvajalca Pfizer,
  • torek, 3.8.2021:     9:00  –  11:00 s cepivom Janssen, proizvajalca Johnson&Johnson,

Cepili bodo po vrstnem redu prihoda.
Količine posameznih cepiv so omejene.
S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico.

V PRIMERU DEŽJA BO CEPLJENJE POTEKALO V VEČNAMENSKEM PROSTORU OŠ  dr. IVANA KOROŠCA BOROVNICA.

 

OBČINA BOROVNICA

21. 7. 2021
Odločitev o podpori za gradnjo kolesarske povezave Borovnica – Breg

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 20. julija 2021 izdala ODLOČITEV O PODPORI št. 4-4/65/MZI/0 za operacijo »DRR- Kolesarska povezava Borovnica – Breg«. Operacijo je Občina Borovnica na osnovi sredstev za sofinanciranje iz kohezijskega sklada EU in sredstev RS,  zagotovljenih v Dogovoru za razvoj osrednjeslovenske regije, prijavila v neposredno potrditev na Ministrstvo za infrastrukturo dne 31. 1. 2021. Z omenjeno odločitvijo je bila dana zelena luč za to, da Ministrstvo za infrastrukturo pripravi pogodbo o izvedbi operacije Kolesarska povezava Borovnica – Breg, ki vključuje tudi rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste R3 -642/1146 med Borovnico in Bregom. Občina naj bi dobila pogodbo v podpis do konca avgusta 2021.

(več …)

21. 7. 2021
Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

V torek, 27. julij 2021, vas ob 20. uri vabimo, da se nam v počastitev občinskega praznika pridružite na slavnostni akademiji v preddverju Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica. Skupaj bomo izkazali pozornost vsem tistim, ki prispevajo k boljšemu, kakovostnejšemu življenju naših občanov in jim podelili priznanja.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!