Aktualna obvestila

ETM 2021: S KOLESOM NA OGLED PROMETNE ZBIRKE V TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE V BISTRI

Vabljeni, da se nam v soboto, 25. 9. 2021, ob 9.30, pridružite na Molkovem trgu v Borovnici, od koder bomo po barjanskih poteh in kolovozih odkolesarili v Tehniški muzej Slovenije, kjer si bomo pod strokovnim vodstvom ogledali prometno zbirko, potem pa odkolesarili nazaj v Borovnico, kamor bomo prispeli okoli 13.00. Mogoč bo  tudi ogled Menihovega zeliščne vrta.  Na poti bomo izvedeli tudi nekaj osnovnih informacij o Ljubljanskem barju, Borovniškem vršaju in nasadih borovnic. Pogoj za vstop v muzej je izpolnjevanje PCT pogojev (velja za starejše od 15. let), za kar je potrebno imeti s seboj ustrezna dokazila.

Organizator izleta je HUD Karel Barjanski. Vodeni ogled prometne zbirke TMS je brezplačen, prav tako pa je brezplačna tudi organizacija izleta in kolesarsko vodstvo do TMS in nazaj.  Prijave do 23. 9. 2021 sprejemamo na andrej.klemenc@borovnica.si. V kolikor poleg sebe prijavljate tudi druge, je potrebno ob prijavi navesti tudi njihova imena in starost.

Za vstop v TMS je potrebno izpolniti pogoj PCT. Otroci do 15. leta se lahko izleta udeležijo samo v spremstvu staršev ali skrbnikov, za vse udeležence do 18. leta pa je obvezna uporaba kolesarske čelade, ki jo priporočamo tudi ostalim. Vozilo se bo v skladu s cestno-prometnimi predpisi.

 

PROMETNA ZBIRKA TEHNIŠKEGA MUZEJA SLOVENIJE

Prometna zbirka med drugim vsebuje tudi zbirko koles, ki prikazuje razvoj kolesa od »tekalnega stroja« do sodobnih koles, zbirko limuzin maršala Tita, zbirko Tomosovih mopedov, zbirk o avtomobilov, ki so jih izdelovali v nekdanji Jugoslaviji (»stoenka«, »fičo«, »katrca«, »diana« itd.) in splošen prikaz razvoja motorizacije oz. avtomobilizacije Slovenije. Na dobrih 2300 mpovršine je razstavljenih več kot 50 avtomobilov50 motornih koles ter 40 kolesPrvi avtomobil je prišel v muzej leta 1953. Na razstavi o  Naš dragi avto je  prikazana več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem preko treh značilnih obdobij (do 1. svetovne vojne, med obema vojnama in od 2. svetovne vojne do osamosvojitve) Oris zgodovine prometa je predstavljen s tipičnimi primerki vozil in najbolj prepoznavnimi deli avtomobilov, kot so volan, kolo, maska hladilnika ipd. Ob sprehodu skozi razstavo obiskovalec spozna razvoj prometnih znakov in registrskih oznak ter značilno cestišče za posamezno obdobje. S pomočjo interpretativnih besedil, slikovnega in grafičnega gradiva smo želeli ponazoriti čas in okolje, v katerem so bila vozila v uporabi, hkrati pa smo se s prikazom Piccola kot starodobnika iz 70. let dotaknili tudi začetkov ene vse bolj priljubljenih ljubiteljskih dejavnosti pri nas.

 

KOLESARJENJE – TRAJNOSTEN, OKOLJU IN ZDRAVJU PRIJAZEN NAČIN PREVOZA

V Evropski uniji skoraj polovica vseh izpustov onesnaževal zraka in toplogrednih plinov iz prometa nastane pri potovanjih po različnih opravkih in za prostočasne dejavnosti. Tako smo se navadli, da gremo na izlete z avtom, da še pomislimo ne več, da obstajajo tudi druge možnosti, ki nam ponujajo drugačne izkušnje, doživljanje časa in socialne stike.

Kolo nam omogoča, da tako rekoč brez stroškov, izpustov onesnaževal zraka in toplogrednih plinov ter brez izgubljanja časa in živcev s čakanjem v zastojih in iskanjem parkirnega prostora spoznavamo bližnjo in daljno okolico , ob tem pa še skrbimo za zdravje in vzdržujemo kondicijo.

Ostala aktualna obvestila

24. 9. 2021
V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI VRTČEVSKI OTROCI SPOZNAVALI PROMET IN PRIDOBIVALI KOLESARSKE VEŠČINE
Otroci, ki obiskujejo vrtec, so v okviru ETM 2021 vse teden spoznavali promet in varnost v prometu ter z navdušenjem pridobivali kolesarske veščine. Danes pa vas v sklopu DNEVA BREZ AVTOMOBILA vabijo, da se jim pridružite pred vrtcem pri igrah na ulici oz. parkirišču in občudujete njihove kolesarske spretnosti. Veseli nas tudi, da vse več otrok v vrtec pride s skirojem, poganjavčkom ali kolesom, kar dokazuje tudi fotografija. Očitno bomo morali prihodnje leto povečati kapacitete parkiranja skirojev in koles tako pri OŠ kot pri vrtcu. Le tako naprej!
23. 9. 2021
ETM 2021: Brezplačen pregled in osnovni servis koles
V okviru Dneva brez avtomobila, bo v petek, 24. 9. 2021, na dvorišču pred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica mojster iz JP KPV d. o. o. opravljal BREZPLAČEN TEHNIČNI PREGLED IN OSNOVNI SERVIS KOLES in sicer:
od 12.30 – 13.30 za učence OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica
od 14.30 – 16.00 za vse občane
Med 11.15 in 12.30 pa si lahko ogledate, kako iz odsluženih koles narediti uporabno kolo.
Vabljeni!
22. 9. 2021
Cepljenje za nenaročene proti covid -19

Cepljenje za nenaročene proti Covid -19 bo ponovno potekalo v zdravstveni postaji Borovnica (v oddelku vrtca) v sredo, 29.9.2021. Od 17:40  –   18:40 s cepivom Comirnaty, proizvajalca Pfizer, od 18:50  –  19:20 pa s cepivom Janssen, proizvajalca Johnson & Johnson. Cepili bodo po vrstnem redu prihoda. Količine posameznih cepiv so omejene. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebno izkaznico. V primeru dežja bo cepljenje potekalo v novem prizidku OŠ  dr. Ivana Korošca Borovnica.

22. 9. 2021
ETM 2021: PREIZKUSITE ELEKTRIČNE SKIROJE IN KOLESA TER PAMETNE ČELADE, KI JIH PONUJA AVTERA D. O.O.

Električna kolesa po mnenju velike večine poznavalcev kolesarstva odpirajo nove dimenzije in izredno razširijo obseg in doseg kolesarjenja. Primerna niso le za tiste, ki se bojijo, da jim bosta klanec in/ali daljša razdalja pobrala preveč moči in tiste, ki na delovno mesto ne želijo priti preznojeni, temveč tudi za rekreativne in športne kolesarje, saj omogočajo resen trening brez ekstremnih telesnih naporov in so tako nadvse primerna za pridobivanje osnovne kondicije.  Električni skiroji omogočajo izredno mobilnost v mestni gneči in jih brez težav spravimo tako v prtljažnike avtomobila kot na vlake in avtobuse.  Za večjo varnost pri uporabi tako električnih koles kot skirojev je pametno uporabljati “pametno čelado”, ki poleg učinkovitega varovanja glave varnost povečuje s tem, ko drugim udeležencem v prometu signalizira zaviranje in/ali spremembo smeri, kar je še zlasti pomembno v mestni prometni gneči.  Podjetje Avtera d. o. o. ponuja kakovostna in cenovno zelo ugodna mestna in zložljiva kolesa, ki jim pri pogonu pomaga učinkovit el. pogon, električne skiroje in “pametne” čelade. Več o njihovi ponudbi:

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!