Aktualna obvestila

SKUPAJ LAHKO TUDI V NAŠI OBČINI NAJDEMO USTREZNE NAMESTITVE ZA BEGUNCE IZ UKRAJINE

Begunska kriza, povzročena z rusko vojaško agresijo na Ukrajino, se iz dneva v dan zaostruje. Ob upoštevanju proporcionalne razporeditve beguncev po članicah EU, Slovenija nikakor ne bo zmogla namestiti vse begunce v za to primerne institucije, s katerimi upravlja država. Dinamika begunske krize že presega sedanje zmogljivosti državnih institucij. Zato je nujen tudi solidarnostni angažma državljanov, ki lahko pomagajo, tudi naših občanov. Vse, ki imate za bivanje primerne nezasedene prostore, pozivamo, da nam to v času delovnih ur Občine Borovnica to  čim prej sporočite na telefonsko številko 01 750 74 60. Izven delovnega časa občine se lahko obrnete tudi na župana Bojana Čebelo (041 618 874).

Z vsemi zainteresiranimi se bomo sestali in skupaj z Občinskim štabom CZ Občine Borovnica ter Lions klubom Vrhnika poiskali najbolj ustrezne možnosti za namestitev beguncev pri vas. Glede na to, da je med begunci velika večina mater z otroki, so zaželeni predvsem prostori, ki omogočajo minimalni standard za bivanje družine (možnost kuhanja, umivanja in pranja ter ločen dnevni in spalni prostor) ter da imajo, če se le da, ločen vhod.

Občina Borovnica in Lions klub Vrhnika bosta zagotovila pokrivanje vseh neposrednih stroškov (komunalne storitve, ogrevanje, oskrba z el. energijo) bivanja beguncev v vaših za to primernih stanovanjih, hišah ali vikendih. Od tistih, ki boste dali svoje prostore na razpolago za namestitev beguncev pa pričakujemo,  da se boste odrekli zaračunavanju najemnin. V tem primeru tudi ne boste imeli nobenih davčnih obremenitev, pomagali pa vam bomo tudi pri urejanju vseh formalnosti.

Vsi deležniki v občini se bomo maksimalno angažirala, da begunce čim hitreje in čim bolje vključimo v naše okolje, da se bomo z njimi lahko brez večjih težav sporazumevali in da se bodo lahko vključili tako v družabno kot siceršnje življenje v občini.

Pričakujemo tudi, da bodo kmalu tudi na ravni države znani  in konkretizirani že napovedni mehanizmi podpore in pomoči za namestitev in integracijo beguncev. Predvsem glede šolanja otrok in oskrbe starejših ter beguncev s posebnimi potrebami, prav tako pa tudi podpor za dolgotrajno namestitev beguncev pri zasebnikih.

Glede na nepredvidljivost razvoja dogodkov v Ukrajini in na to, da so se že v veliki meri zapolnile zmogljivosti za nastanitev beguncev v državah, ki mejijo z njo, pa tudi v Sloveniji ne moremo čakati, da bo v začetku za večino ustreznih nastanitev in oskrbe beguncev poskrbela država. Tudi tu velja – kdor hitro da, dvakrat da!  

 

foto: STA

Ostala aktualna obvestila

18. 5. 2022
JUBILEJENI KONCERT MPZ “ŠTIGLC”
MPZ Štinglc vas ob svoji 30. letnici, v soboto, 21. maja 2022,  ob 20.00, vabi v OŠ dr. Ivana Korošca na koncert. Veseli bodo vaše udeležbe.
Foto: Igor Trček
18. 5. 2022
TAMBURAŠI BOROVNICA NA VELIKEM HUMANITARNEM KONCERTU

Tamburaši Borovnica bodo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 19.00,  nastopili v  ljubljanskem Cankarjevem domu, v okviru humanitarnega koncerta PLEŠEM-POMAGAM, namenjenega zbiranju sredstev za integracijo ukrajinskih otrok v Sloveniji.  Nastopili bodo še Prifarski muzikanti in Policijski orkester,  folklorne skupine COF, Emona, Mengeš, Rožmarin ter učenci nekaterih ljubljanskih OŠ in otroci iz Vrtca H. C. Andersen.  Častni pokrovitelj koncerta  je predsednik Republike g. Borut Pahor. Vstopnice je mogoče – tudi z Bon 21 – kupiti preko spletne prodaje www.cd-cc.si, www.mojekarte.si, ter na bencinskih servisih Petrol.

18. 5. 2022
19.5. 2022 V DELU PAKA MED 7.00 IN 15.00 PREKINJENA OSKRBA Z VODO
JP KPV d. o. o. obvešča, da bo v četrtek, 19. 5. 2022, med 7.00 in 15.00, zaradi izvajanja del na vodovodnem omrežju Pako, Borovnica, motena oziroma prekinjena oskrba s pitno vodo za objekte Pako 1, 2, 3, 4, 5 in 36. Po prekinitvi priporočajo, da se pred ponovno uporabo pitne vode opravi temeljito izpiranje hišne vodovodne napeljave (voda naj iz vsake pipe teče približno 2 minuti oziroma do ustalitve temperature). Pred izpiranjem je potrebno ostraniti mrežice na pipah. Odjemalcem se zahvaljujejo za razumevanje.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!