Aktualna obvestila

ZAČETEK USPOSABLJANJA ZA INTERPRETATIVNO VODENJE PO ŽELEZNIŠKI DEDIŠČINI V OBČINI BOROVNICA

S predavanjem ene od vodilnih slovenskih strokovnjakinj na področju kulturne dediščine dr. Verene Perko, kustosinje v Gorenjskem muzeju v Kranju in predavateljice na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se bo 7. 3. 2022, ob 18.00, na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica,   začelo usposabljanje za interpretativno vodenje po železniški dediščini v naši občini. Usposabljanje bo potekalo v okviru projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta. Na uvodnem predavanju bomo spoznali, kaj je kulturna dediščina ter zakaj je naš identitetni, izobraževalni, razvojno gospodarski in politični kapital. Spraševali se bomo o političnosti kulturne dediščine in primerjali jo bomo z zgodovino. Zanimalo nas bo, zakaj je odnos Slovencev tako mačehovski do svoje lastne kulturne dediščine in kako usodno je ločevanje med naravno in kulturno dediščino?
Usposabljanje je brezplačno.

Na usposabljanje za interpretativno vodenje po železniški dediščini v naši občini se lahko do 6. 3. 2022 najlažje prijavite tako, da na e-poštni naslov andrej.klemenc@borovnica.si posredujete izpolnjeno priloženo prijavnico. Prijavnico lahko tudi natisnete in jo pošljete na naslov: Občina Borovnica, Paplerjeva ulica 22, 1353 Borovnica ali oddate osebno na navedenem naslovu v času uradnih ur. Prijavnico bo mogoče izpolniti in oddati tudi na prvih dveh predavanjih.

V naslednjem predavanju 14. 3. 2022 nas bo dr. Perko uvedla v razumevanje interpretacije, ki je ključnega pomena, če želimo, da ljudje sploh prepoznajo kulturno dediščino nekega okolja. Izvedeli bomo, zakaj podajanje še tako zanimivih podatkov ne more vzbuditi zanimanja pri obiskovalcih in kako zgolj domiselna zgodba, ki pa mora vsebovati resnične dediščinske podatke, lahko pelje v uspešno interpretacijo.  Spoznali bomo metode interpretacije in ogledali si bomo nekaj primerov dobrih in slabih praks.

Uvodnima dvema predavanjema  o kulturni dediščini in njeni interpretaciji bodo sledila predavanja o železnici, njeni zgodovini in njenem pomenu za razvoj slovenskih dežel nasploh in Borovnice še posebej. Strojevodja Rok Šmon nam bo predstavil delovanje parnega stroja in ključne razvojne momente pri razvoju parnih lokomotiv in parne vleke. Politolog Andrej Klemenc nas bo uvedel v zgodovinsko politični in gospodarski kontekst gradnje Južne železnice v Avstrijskem cesarstvu v sredini 19. stoletja, izpostavil pomen političnih silnic na določitev trase proge in nam razložil, kaj vse se skriva pod oznako »Južna železnica«.

V naslednjem predavanju bosta skupaj z nekdanjim strojevodjem in upokojenim kustosom Železniškega muzeja Slovenskih železnic Ljubljana Bogomirjem Troho predstavila splošen razvoj in pomen železniškega prometa od njegovih začetkov do današnjih dni. Sledili bosta predavanji Petra Bezka, strokovnjaka za zgodovino Borovniškega viadukta, o gradnji Borovniškega viadukta in vplivu železniške proge na razvoj naše občine  ter o porušenju viadukta, gradnji nove proge in pomenu železnice za naš kraj po II. svetovni vojni.

Predavanjem bo sredi maja sledila delavnica usposabljanja za interpretativno vodenje, ki jo bo vodila mag. Breda Podbrežnik Vukmir, profesorica slovenskega jezika in primerjalne književnosti, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča v Kamniku, sicer pa tudi avtorica in sourednica knjig z ljudskimi pravljicami in povedkami, pripovedovalka in izvajalka delavnic pripovedovanja in zgodbarjenja. Na delavnicah boste najprej spoznali kako pomembno je podajanje kulturne dediščine v obliki zgodb, potem pa se boste praktično lotili predstavitve železniške kulturne dediščine skozi zgodbe, ki jih boste ob pomoči mentorice oblikovali sami.

Lokalni poznavalci železniške dediščine vas bodo v nadaljevanju usposabljanja povedli po njenih poteh v naši občini in vam jo predstavili v obliki zgodb, pri tem pa vas bodo seznanili z najbolj pomembnimi dejstvi in/ali širšim zgodovinskim okvirjem, v katerem so se te zgodbe dogajale.

Usposabljanje se bo zaključilo v zadnjem tednu junija, ko boste na temo iz zgodovine železnice v naši občini, ki si jo boste sami izbrali, v obliki vodenega terenskega ogleda ostalim udeležencem izobraževanja pripovedovali vašo zgodbo o delu železniške in splošne zgodovine naše občine. Pri tem boste s strani obeh strokovnjakinj za interpretacijo železniške dediščine in ostalih udeležencev usposabljanja

Čisto za konec se bodo vsi udeleženci srečali na zaključnem srečanju, kjer bodo ob prijetnem druženju prejeli tudi potrdila o usposobljenosti za interpretativno vodenje po železniški dediščini v naši občini.

Kmalu po zaključku usposabljanja pa se bo ob Prazniku borovnic, ki bo letos potekal 16. 7., ponudila že prva priložnost za vodenje skupin obiskovalcev po kulturni dediščini naše občine.

PROGRAM S TEMAMI, PREDAVATELJI IN TERMINI SI LAHKO OGLEDATE V PRILOGI SPODAJ. 

Termini in lokacije so okvirni. O morebitnih spremembah bomo sproti obveščali na spletni in FB strani Občine Borovnica. Vse dejavnosti bodo potekale skladno s takrat veljavnimi ukrepi za preprečevanje obolelosti za COVID-

19.  V primeru ponovne zaostritve ukrepov bodo dejavnosti potekala preko ustrezne spletne platforme ali pa ob drugih terminih.

Ostala aktualna obvestila

18. 5. 2022
JUBILEJENI KONCERT MPZ “ŠTIGLC”
MPZ Štinglc vas ob svoji 30. letnici, v soboto, 21. maja 2022,  ob 20.00, vabi v OŠ dr. Ivana Korošca na koncert. Veseli bodo vaše udeležbe.
Foto: Igor Trček
18. 5. 2022
TAMBURAŠI BOROVNICA NA VELIKEM HUMANITARNEM KONCERTU

Tamburaši Borovnica bodo v nedeljo, 22. maja 2022, ob 19.00,  nastopili v  ljubljanskem Cankarjevem domu, v okviru humanitarnega koncerta PLEŠEM-POMAGAM, namenjenega zbiranju sredstev za integracijo ukrajinskih otrok v Sloveniji.  Nastopili bodo še Prifarski muzikanti in Policijski orkester,  folklorne skupine COF, Emona, Mengeš, Rožmarin ter učenci nekaterih ljubljanskih OŠ in otroci iz Vrtca H. C. Andersen.  Častni pokrovitelj koncerta  je predsednik Republike g. Borut Pahor. Vstopnice je mogoče – tudi z Bon 21 – kupiti preko spletne prodaje www.cd-cc.si, www.mojekarte.si, ter na bencinskih servisih Petrol.

18. 5. 2022
19.5. 2022 V DELU PAKA MED 7.00 IN 15.00 PREKINJENA OSKRBA Z VODO
JP KPV d. o. o. obvešča, da bo v četrtek, 19. 5. 2022, med 7.00 in 15.00, zaradi izvajanja del na vodovodnem omrežju Pako, Borovnica, motena oziroma prekinjena oskrba s pitno vodo za objekte Pako 1, 2, 3, 4, 5 in 36. Po prekinitvi priporočajo, da se pred ponovno uporabo pitne vode opravi temeljito izpiranje hišne vodovodne napeljave (voda naj iz vsake pipe teče približno 2 minuti oziroma do ustalitve temperature). Pred izpiranjem je potrebno ostraniti mrežice na pipah. Odjemalcem se zahvaljujejo za razumevanje.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!