Novice

AMBULANTA VESELOIGRA “TAROK” V GOSTILNI GODEC

Občina Borovnica in HUD Karel Barjanski sta v  nedeljo, 26. 9.  2021, ob 18.00,  v gostilno  Godec v Borovnici, povabila kvartopirke posebne vrste. Režiserka Barbara Bulatovič je s projektno igralsko skupino še zadnjič uprizorila inovativno gledališko predstavo, v kateri so lutke in igralci pozvali občinstvo, da se pridruži napetim partijam taroka, v katerih se karta za premoženje sedmih sestra iz režiserkine družine, ki so se začetku 19 stoletja poročile vsaka na grad svojega ženina na Primorskem. Maloštevilni gledalci so bili povabljeni tudi h komentiranju napetega dogajanja za tarokaškim omizjem. Ob tem pa smo bili priča pripovedim in izpovedim o usodah žensk, ki so si v družbi, v kateri so bile posestniške in lastniške pravice trdno v rokah moških, poskušale izboriti svojo avtonomijo in svobodo.

V uvodni zgodbi smo lahko spoznali tudi, kako si je Avstrijsko cesarstvo po koncu Napoleonskih vojn prisvojilo severno Italijo in kasneje z gradnjo Južne železnice, katere največji objekt je bil Borovniški viadukt,  uničilo tudi prevozništvo in tovorništvo, z organizacijo katerega si je svoje bogastvo in preživetje zagotavljala ena od sedmih sestra. Burkaška predstava s številnimi kabaretnimi vložki je podala precej trpke življenjske zgodbe žensk v prelomih trenutkih zgodovine, ki so jo krojili moški, velikokrat sicer ne vede pod vplivom svojih, formalno sicer podrejenih žena. Borovniški kvartopirci pa so dokazali, da znamo tarok dobro igrati tudi v naših logih.

Z dogodkom, ki je potekal v okviru projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta, smo v občini Borovnica obeležili letošnje Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. Ta  je letos potekali v znamenju kulinarične dediščine, zato ni naključje, da so potekal v gostilni in da so bili prigrizki tudi sestavni del predstave.

Ostale novice

16. 5. 2022
Pridružimo se prizadevanjem ZEOS za ponovno uporabo električnih naprav in aparatov

Tudi pri nas se dogajajo premiki v smeri povečevanja popravil aparatov. Družba ZEOS, d.o.o. sodeluje na nekaterih večjih dogodkih po državi, na katere so vabljeni vsi, ki imajo doma svoje male električne aparate in audio-video naprave, ki bi jih želeli popraviti. Brezplačno jih bo pregledal in diagnosticiral njihovo napako hišni serviser iz Servisa Jurco, ki bo za vse preveril tudi dobavljivost rezervnih delov (za morebitno popravilo aparata pa bo možen dogovor z njim na licu mesta). S servisnimi aktivnostmi so pričeli v soboto, 7. maja 2022, kjer so z vozilom E-transformer 2.0. sodelovali na dogodku Prevetrimo omare 5 v Logatcu, ki je potekal v organizaciji Knjižnice Logatec in Komunalnega podjetja Logatec d.o.o..

(več …)

16. 5. 2022
KONCERT TROBILNEGA KVINTETA CONTRAST

V sklopu festivala Glasbena fabr’ka, ki ga organizira Kulturno društvo Adriars , je v nedeljo, 15. 5. 2022,  ob 19.00, nastopil trobilni kvintete Adriars v zasedbi: Gregor Turk -trobenta, Blaž Avbar – trobenta, Jože Rošer – rog, Žan Tkalec- pozavna in Uroš Vegelj – tuba. Glasbeniki s s svojim nastopom, ki je temeljil na skladbah slavnega ruskega skladatelja Sergeja Rachmaninova ter nekoliko manj znanih, a strukturno in tonsko raznovrstnih delih avtorjev Victorja Ewalda, Tilna Slakana in s humorjem in sarkazmom bogati skladbi “Ali poznate cesarja Jožefa?”, avstrijskega skladatelja Wernerja Pirchnerja navdušili dobrih 70 poslušalcev, ki so se zbrali v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica.

11. 5. 2022
ZDRAVSTVENO STANJE V OBČINI BOROVNICA V LETU 2022: NAJVEČJI PROBLEM – PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA

Prikaz Zdravje v občini 2022, ki ga pripravlja NIJZ,  je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Tudi v letu 2022 občina Borovnica negativno izstopa po številu poškodovanih v prometnih nezgodah, deležu prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji in boleznih, ki so neposredno pripisane prekomernemu uživanju alkohola. Slabše od povprečja se je občina odrezala tudi pri odzivnosti v programu DORA. Pozitivno pa občina odstopa glede števila bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi in bolniških odsotnosti.

(več …)

19. 4. 2022
TRADICIONALNA SPOMLADANSKA ČISTILNA AKCIJA – LETOS TUDI Z UDELEŽBO SKUPINE PROSTOVOLJCEV IZ PETROLA  

Zavod Tri-niti je ob podpori in v sodelovanju z Občino Borovnica ter v sodelovanju z JP KPV d. o. o. v prvi polovici aprila izvedel tradicionalno čistilno akcijo čiščenja okolice v občini Borovnica.  Ker ni bilo mogoče natančno predvideti začetka in konca napovedanih padavin je glavnina akcije potekala tako v soboto 9. aprila, kot tudi v nedeljo, 10. 4. 2022. DPŽ Ajda ter vzgojitelji in varovanci vrtca Borovnica so se obvezali, da  se bodo akciji pridružili  kasneje in čistili ob  Svetovnem dnevu Zemlje, 22. in 23. 4. 2022. Skupaj smo do sedaj pobrali skoraj 400 kg odpadkov. Pobrane odpadke je odpeljalo JP KPV d.o.o. Med najbolj pogostimi odpadki so  bile pločevinke (predvsem piva),  plastenke,  ostala plastična embalaža ter cigaretni ogorki. Med odpadki smo našli najdejo tudi številne zaščiten obrazne maske za ter  precej polivinila.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!