Novice

Borovniško železniško postajo spet krasi parna lokomotiva

Od konca julija železniško postajo v Borovnici po več kot dveh desetletjih spet krasi železna lepotica, ki je nekoč vlekla vlake. Gre za 86-tonsko parno lokomotivo, izdelano leta 1922  v Berlinu, ki s svojimi velikimi pogonskimi kolesi izdaja, da je šlo za lokomotivo, namenjeno vleki hitrih potniških vlakov. In res je lokomotiva z oznako JŽ 01 74 vlekla brzovlake med Zagrebom in Beogradom ter Zagrebom in Kotoribo, občasno pa tudi do Zidanega mosta in Maribora. Lokomotiva tega tipa je leta 1937 na posebni vožnji, namenjeni doseganju hitrostnih rekordov, vlekla kompozicijo petih potniških vagonov s hitrostjo 122 km na uro, kar je bilo za tiste čase izredno hitro. Njena posebnost je ta, da ima kar štiri cilindre in razmeroma lahko konstrukcijo. Gre torej za redek in dragocen primerek lokomotive za hitro vleko potniških vlakov. Lokomotiva je bila dolgo časa razstavljena na ograjenem in radovednežem nedostopnem prostoru med Kajuhovo in Letališko cesto v Ljubljani. Novi lastnik parcele bi jo dal v razrez, če ne bi skupina železniških navdušencev v sodelovanju z Občino Borovnica izvedla uspešne reševalne akcije. Upokojeni direktor Muzeja Slovenskih železnic v Ljubljani prof. Mladen Bogić je, seznanjen s tem, da v Borovnici poteka projekt Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta, vodjo projekta obvestil, da bi bilo mogoče lokomotivo  JŽ 01 74 premestiti v Borovnico in ga v zvezi s tem  napotil na sedanjega upravnika omenjenega muzeja Emil Kajdiža.  Po pogovoru z njim se je Občina Borovnica letos spomladi prijavila na razpis za donacije Slovenskih železnic s prošnjo za dostavo omenjene lokomotive na borovniško železniško postajo, kjer bo po prenovi slednje v naslednjih dveh letih poskrbela za obnovo, nadstrešek in ustrezno predstavitev lokomotive. V začetku julija je bila sklenjena tristranska pogodba med  SŽ d. o. o., SŽ Tovorni promet d. o. o. in Občino Borovnica o dostavi lokomotive.

Do tega bržkone ne bi prišlo brez tihe podpore železniških entuziastov pod vodstvom Roka Šmona. Lokomotivo so iz nekdanje razstavne lokacije najprej prestavili na tire in odvlekli v železniški muzej, kjer so jo usposobili za vleko do Borovnice. Konec julija je prišlo do te tehnično in logistično zahtevne operacije, pri kateri so poleg neumornega Roka sodelovali: s strani SŽ Tovorni promet Fikret Selimović in Alojz Želko, s strani SŽ-ViT Robert Lemut in Marko Hvala ter inštruktorja strojevodji  Simon Jug in Marko Janežič. Premik tudi ne bi bil mogoč brez sodelovanja dispečerjev centrov za vodenje prometa v Ljubljani in Postojni. Vsem omenjenim ter seveda že omenjenima Mladenu Bogiću in Emilu Kajdižu se najlepše zahvaljujemo.

Lokomotiva je med občani, zlasti otroci, zbudila veliko zanimanja in veliko vprašanj kako bo z njeno obnovo. Kar se slednje tiče moramo počakati na prenovo borovniške železniške postaje, do katere naj bi prišlo prihodnje leto.
Veliko zanimanje za lokomotivo nas navdaja z zadovoljstvom, saj je lokomotiva še eden od korakov v naših prizadevanjih po celoviti in sodobni predstavitvi železniške dediščine v občini in razvoju turizma na njeni osnovi.

S  strani železnice smo bili opozorjeni, da mnogo otrok hodi po strehi lokomotive, se zadržuje v okolici lokomotive in s tem zraven glavnih prevoznih tirov. Starše  prosimo, da otroke podučite, da je hoja po tirih in po železniškem območju prepovedana, vzpenjanje na lokomotivo pa je lahko nevarno.

Parne lokomotive so na ogled v Železniškem muzeju Slovenskih železnic na Parmovi v Ljubljani, kjer je razstavljenih še mnogo takih lokomotiv.

Tisti, ki pa vam Zreče niso predaleč, pa lahko obiščete pravo delujočo ozkotirno parno lokomotivo. Stran o Lokalni muzejski železnici Zreče lahko najdete na Facebooku, prav tako uradno stran Železniškega muzeja Slovenskih železnic, ter na Instagramu. (railwaymuseum.slovenia).

foto: Jože Pristavec

Ostale novice

28. 9. 2022
SLOVESNA OTVORITEV TEMATSKEGA PARKA IN SPOMINSKE POTI BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, sta ob 18.00 nekdanji župan občine Borovnica, poslanec DZ RS Bojan Čebela in podžupan Občine Borovnica v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Črnilogar, v navzočnosti poslanca DZ RS Martina Premka, direktorice TMS mag. Barbare Juršič, namestnika direktorja SŽ Infrastruktura d. o. o. Jošta Rotarja, upokojenega direktorja Železničarskega muzeja Slovenskih železnic Mladena Bogića in nekdanjega župana občine Borovnica Andreja Ocepka, pri stebru Borovniškega viadukta slovesno odprla “Tematski park in spominsko pot Borovniškega viadukta”.

(več …)

28. 9. 2022
SLOVESNOST OB ZAKLJUČKU PROJEKTA TEMATSKI PARK IN SPOMINSKA POT BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, je od 18.15 do 19.30, v OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, v organizaciji in izvedbi učencev OŠ dr. Ivana Borovnica, Občine Borovnica in HUD Karel Barjanski ter s sodelovanjem Glasbene šole Vrhnika in Tamburašev Borovnica potekala slovesna prireditev ob zaključku projekta “Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta”, preko LAS Barje z zaledjem sofinanciranega s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Za uvod so Tamburaši Borovnica zaigrali skladi “Bruniška koračnica” in “Vesela plesalka”, potem pa je voditeljica Zala Pirnat Turšič pozdravila ugledne goste, med katerimi so bili poslanca Državnega zbora Republike Slovenije g. Martin Premk in g. Bojan Čebela, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije mag. Barbara Juršič, namestnik direktorja Slovenskih železnic – Infrastruktura d. o. o.  g. Jošt Rotar, upokojeni direktor Železniškega muzeja Slovenskih železnic g. Mladen Bogić, direktorica Glasbene šole Vrhnika ga. Dominika Naveršnik in ravnatelj OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica g. Daniel Horvat ter ostale navzoče.  Voditelj Krištof Svete pa je predstavil dejavnosti in rezultate projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.

(več …)

28. 9. 2022
FS Bistra in Tamburaši Borovnica na Vinkovačkih jesenih: 8.-11.9. 2022

Ko smo se v četrtek zbirali na avtobusni postaji za odhod v Slavonijo, je padalo kot iz škafa. Mi pa smo  se dobre volje stiskali pod premajhno streho. Dež pred odhodom namreč pomeni, da bo na končni postaji sonce in da se bomo imeli lepo na gostovanju. Vzdušje do Vinkovcev ni pojenjalo. Namestili smo se v hotel v centru mesta in se kljub pozni uri še pred spanjem prvič sprehodili po korzu in merili utrip kraja. V petek se  je vlakec Folklorne skupine Bistra, kot otvoritvena točka Folklornega festivala Slovenija v Slavoniji, zapeljal po odrskih deskah. Tamburaška skupina Borovnica, ki se je predstavila takoj za nami pa je iz grl vseh 400 slovenskih udeležencev izvabila » Čebelice, čebelice…« Prizorišče se je napolnilo z pozitivno energijo, da so »kocine šle pokonci«. Vsaka naslednja skupina je bila enako pospremljena z gromkim odobravanjem, da smo uživali na in pod odrom. V soboto se je vsa zgodba ponovila z novimi nastopajočimi in istimi gledalci.

(več …)

19. 9. 2022
JAVNO NAZNANILO O JAVNI RAZGRNITVI SKLEPOV O UGOTOVITVI JAVNE KORISTI ZARADI INTERESA ODKUPA OZIROMA RAZLASTITVI ZEMLJIŠČ

Občina Borovnica naznanja javno razgrnitev Sklepov o ugotovitvi javne koristi zaradi odkupa oziroma razlastitve nepremičnin:

  • ID znak parcela 2006 1581/43
  • ID znak: parcela 2006 1856/3
  • ID znak: parcela 2006 1581/44, parcela 2006 1581/77, parcela 2006 1581/76, parcela 2006 1581/74, parcela 2006 1581/71, parcela 2006 1581/65, parcela 2006 1581/64 in parcela 2006 1581/31.

Gradivo je javno razgrnjeno od 19.09.2022 do 04.10.2022. Pripombe in predloge se lahko poda do konca javne razgrnitve, do 04.10.2022, in sicer po pošti na Občino Borovnica, Paplerjeva ulica 22, Borovnica ali elektronski naslov obcina@borovnica.si

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!