Novice

DRUGI CIRKUŠKI DAN V BOROVNICI

Ko zaslišimo besedo cirkus, si zamislimo vragolije, veselje in smeh. Nič drugače ni bilo v soboto 10.9., v športnem parku v Borovnici. Otroška gledališka skupina Šotki Kulturnega društva Borovnica in Zavod Buffeto sta pripravila dveurno cirkuško rajanje. Tega zabavnega dneva se je udeležilo več kot sto otrok in seveda njihovih staršev. Nasmejani obrazi otrok so glavna nagrada organizatorjem in sporočilo, da naj nadaljujejo s cirkuškimi dneviKaj se je pravzaprav  tisto soboto dogajalo? Najprej so si otroco ogledali predstavo »Mini cirkus Buffetto«.

Zavod Buffetto sta klovna z akademsko izobrazbo, Ravil in Nataša Sultanov.  Odkar delujeta v Sloveniji se trudita dvigniti raven cirkuške kulture. Že 15 let organizirata festival sodobne cirkuške umetnosti Klovnbuff. Veliko se ukvarjata tudi s poučevanjem otrok in mladine. V celi Sloveniji nimamo niti enega primernega prostora za cirkuške nastope. Zato sta se odločila, da cirkus približata otrokom kar v bližini njihovih domov. V Ljubljani, to izvajata po četrtnih skupnostih. Mi pa  smo veseli, da sta sprejela naše povabilo in prišla še v Borovnico. V sami predstavi, ki temelji na žongliranju, sta pokazala, kako se tekmovanje med dvema osebama spremeni v prijateljstvo. Pri tem pa v zgodbo spretno vključevala otroške odzive.

Osnovni namen cirkuških dni so seveda delavnice. Tako imajo po končanih nastopih otroci možnost, da se sami preizkusijo v nekaterih veščinah. Delavnice so izvedli člani Zavoda Skala, oziroma cirkusa Fuskabo, ki cirkuške veščine uporabljajo za delo z otroci. Pripravili so celo vrsto pripomočkov za žongliranje, vrtenje krožnikov, lovljenje ravnotežja in podobno. Naši otroci, so dodobra izkoristili vse pripravljene pripomočke. Najbolj obiskan je bil drog z obešenimi tekstilnimi trakovi, na katerih so pod vodstvom otroci  plezali, se obračali, vrteli in še kaj. Vrsta čakajočih otrok se ni in ni končala.

Posebno se za veliko podporo pri tehnični izvedbi cirkuškega dneva zahvaljujemo Osnovni šoli in ravnatelju. Občini Borovnica pa za sofinanciranje. Ko berete ta zapis je bil mimo tudi 3. cirkuški dan (drugi letos). Vsi mali in veliki ljubitelji veselja, obljubimo vam, da bomo imeli tudi prihodnje leto med nami spet cirkuška predstava.

Matjaž Ocepek

Ostale novice

28. 9. 2022
SLOVESNA OTVORITEV TEMATSKEGA PARKA IN SPOMINSKE POTI BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, sta ob 18.00 nekdanji župan občine Borovnica, poslanec DZ RS Bojan Čebela in podžupan Občine Borovnica v začasnem opravljanju funkcije župana Peter Črnilogar, v navzočnosti poslanca DZ RS Martina Premka, direktorice TMS mag. Barbare Juršič, namestnika direktorja SŽ Infrastruktura d. o. o. Jošta Rotarja, upokojenega direktorja Železničarskega muzeja Slovenskih železnic Mladena Bogića in nekdanjega župana občine Borovnica Andreja Ocepka, pri stebru Borovniškega viadukta slovesno odprla “Tematski park in spominsko pot Borovniškega viadukta”.

(več …)

28. 9. 2022
SLOVESNOST OB ZAKLJUČKU PROJEKTA TEMATSKI PARK IN SPOMINSKA POT BOROVNIŠKEGA VIADUKTA
V torek, 27. 9. 2022, je od 18.15 do 19.30, v OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, v organizaciji in izvedbi učencev OŠ dr. Ivana Borovnica, Občine Borovnica in HUD Karel Barjanski ter s sodelovanjem Glasbene šole Vrhnika in Tamburašev Borovnica potekala slovesna prireditev ob zaključku projekta “Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta”, preko LAS Barje z zaledjem sofinanciranega s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Za uvod so Tamburaši Borovnica zaigrali skladi “Bruniška koračnica” in “Vesela plesalka”, potem pa je voditeljica Zala Pirnat Turšič pozdravila ugledne goste, med katerimi so bili poslanca Državnega zbora Republike Slovenije g. Martin Premk in g. Bojan Čebela, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije mag. Barbara Juršič, namestnik direktorja Slovenskih železnic – Infrastruktura d. o. o.  g. Jošt Rotar, upokojeni direktor Železniškega muzeja Slovenskih železnic g. Mladen Bogić, direktorica Glasbene šole Vrhnika ga. Dominika Naveršnik in ravnatelj OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica g. Daniel Horvat ter ostale navzoče.  Voditelj Krištof Svete pa je predstavil dejavnosti in rezultate projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.

(več …)

28. 9. 2022
FS Bistra in Tamburaši Borovnica na Vinkovačkih jesenih: 8.-11.9. 2022

Ko smo se v četrtek zbirali na avtobusni postaji za odhod v Slavonijo, je padalo kot iz škafa. Mi pa smo  se dobre volje stiskali pod premajhno streho. Dež pred odhodom namreč pomeni, da bo na končni postaji sonce in da se bomo imeli lepo na gostovanju. Vzdušje do Vinkovcev ni pojenjalo. Namestili smo se v hotel v centru mesta in se kljub pozni uri še pred spanjem prvič sprehodili po korzu in merili utrip kraja. V petek se  je vlakec Folklorne skupine Bistra, kot otvoritvena točka Folklornega festivala Slovenija v Slavoniji, zapeljal po odrskih deskah. Tamburaška skupina Borovnica, ki se je predstavila takoj za nami pa je iz grl vseh 400 slovenskih udeležencev izvabila » Čebelice, čebelice…« Prizorišče se je napolnilo z pozitivno energijo, da so »kocine šle pokonci«. Vsaka naslednja skupina je bila enako pospremljena z gromkim odobravanjem, da smo uživali na in pod odrom. V soboto se je vsa zgodba ponovila z novimi nastopajočimi in istimi gledalci.

(več …)

19. 9. 2022
JAVNO NAZNANILO O JAVNI RAZGRNITVI SKLEPOV O UGOTOVITVI JAVNE KORISTI ZARADI INTERESA ODKUPA OZIROMA RAZLASTITVI ZEMLJIŠČ

Občina Borovnica naznanja javno razgrnitev Sklepov o ugotovitvi javne koristi zaradi odkupa oziroma razlastitve nepremičnin:

  • ID znak parcela 2006 1581/43
  • ID znak: parcela 2006 1856/3
  • ID znak: parcela 2006 1581/44, parcela 2006 1581/77, parcela 2006 1581/76, parcela 2006 1581/74, parcela 2006 1581/71, parcela 2006 1581/65, parcela 2006 1581/64 in parcela 2006 1581/31.

Gradivo je javno razgrnjeno od 19.09.2022 do 04.10.2022. Pripombe in predloge se lahko poda do konca javne razgrnitve, do 04.10.2022, in sicer po pošti na Občino Borovnica, Paplerjeva ulica 22, Borovnica ali elektronski naslov obcina@borovnica.si

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!