Novice

KRIŽEM KRAŽEM V BESEDI IN SLIKI PO DOGAJANJU V OBČINI BOROVNICA V LETU 2021

V prispevku, objavljenem v prilogi spodaj, si lahko v besedi in sliki ogledate kalejdoskop dogajanja v naši občini v minulem letu. Res je, da je bilo tudi pri nas »v znamenju novega koronavirusa«, a smo se v pričujočem prispevku raje osredotočili na to, da pokažemo, da se je v senci epidemije in pandemije kljub vsemu dogajalo in naredilo marsikaj. Da pa se ne bi zdelo kot da težav s »korono« pri nas sploh ni bilo, ji bomo pozornost namenili v mesecu, ko je bila tudi pri nas pandemija na vrhuncu in smo bili podvrženi najbolj rigoroznim ukrepom za upočasnjevanje njenega širjenja.

 

JANUAR

Občina Borovnica je ena od članic Regionalne razvoje agencije Ljubljanske urbane regije. Slednja je v januarju objavila drugi razpis za sodelovanje v projektu Podjetno nad izzive v Ljubljanski urbani regiji (PONI LUR),  v okviru katerega udeleženci tekom  usposabljanja  osvojijo vsa potrebna znanja in veščine za uspešen in učinkovit razvoj svoje podjetniške  ideje ter zagon novega podjetja. V sklopu tega projekta je konce junija  na prostoru za piknike »Pred Peklom«,  v Ohonici pri Borovnici,  direktorica RRA LUR Lilijana Madjar podelila priznanja mladim podjetnikom, ki so usposabljanje uspešno zaključili drugo. Slovesne podelitve se je udeležil tudi župan Bojan Čebela. Med dobitnimi je bila tudi domačinka Anja Bizjak, ki je priznanje prejela za razvoj poslovnega načrta trženja glampinga,  postavljenega na omenjenem prostoru za piknike. S svojo idejo je nadgradila ponudbo domače kmetije v sklopu katere že vrsto let oddajajo prijeten piknik prostor. Na lokaciji  sedaj stoji prva glamping hišica za dve osebi, ki že pozdravlja domače in tuje goste, v prihodnje se ji bo pridružila vsaj še ena, v načrtu pa je tudi ureditev parcel za kampiranje. Bravo Anja!

Konec januarja se je iztekel rok Javne razgrnitve dopolnjenega osnutka tretjih sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta območja Struge v Borovnici in usklajenega Okoljskega priporočila za pripravo tretjih sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za lesnoindustrijski kombinat LIKO v Borovnici “SDUN Struge -3«. Zaradi vsem znanih okoliščin se je prvič zgodilo, da je v zvezi s tem pred tem javna obravnava enega od občinskih aktov potekala preko spleta oz. spletne platform ZOOM. Ureditveni načrt med drugim predvideva ureditev dovozne ceste v obrtno-poslovno cono Struge, kjer bo urejeno obračališče za tovorna vozila in povezavo te ceste s cesto ob Borovniščici, vendar samo za osebna vozila in nemotorizirani promet. Ob tem se bodo uredili tudi hodnik za pešce, površine za kolesarje in manjši park.

 

FEBRUAR

Na področju kulture je februar v znamenju proslavljanja Slovenskega kulturnega praznika oz. Prešenovega dne, ki ga praznujemo 8. februarja, ob obletnici njegove smrti. Kljub želji občinskih kulturnih društev, da na osnovi uspešnih »Kulturahodov« v letih 2019 in 2020 izvedejo podobnega tudi v letu 2021, pa to zaradi ukrepov za omejitev širjenja »korone« ni bilo mogoče. Tako je bil omenjeni praznik obeležen s  spletno proslavo v režiji in izvedbi učencev OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, ki so jo  pripravili ob pomoči mentorjev pripravili spletno proslavo in jo je vodila Lucija Leben – Lučka.  Ob tem smo se spomnili optimističnega verza našega največjega pesnika:

Vremena bodo Kranjcam se zjasnile,

jim milši zvezde, kakor zdéj sijale,

jim pesmi bolj sloveče se glasile;

 

Še vedno z upanjem potrpežljivo čakamo, da se bo pesnikova prerokba uresničila.

Se je pa v februarju 2021 po uresničila vsaj ena dolgoletna želja. Po dolgih letih čakanja je bilo s strani koncesionarja za urejanje vodotokov na našem območju izvedeno čiščenje nekaterih strug in vodotokov.

Očiščeni so bili:

 • Gantarjev potok, na Dolu pri Borovnici, od ceste Vrhnika – Borovnica do izliva v Jeršinov kanal v dolžini 200 m;
 • struga stare Borovnišnice v dolžini 450 m;
 • Jeršinov kanal v dolžini 780 m;
 • struga nove Borovnišnice v dolžini 1270 m.

MAREC

Začelo seje testirsanje s hitrimi HGRT testi na COVID-19. Večji del marca (in aprila) 2021 smo preživeli »zaprti« v meje svoje regije, z zaprto knjižnico, šolanjem na daljavo, ustavljenimi športnimi in večino storitve nih dejavnosti. Ne le v zaprtih prostorih, tudi na prostem smo morali, če ni bilo mogoče vzdrževati razdalje 1,5 m, nositi obrazne zaščitne maske. Ukinjen je bil tudi brezplačni prevoz z avtobusom ob sredah na Vrhniko in nazaj.  Na dan 28. 3. 2021 smo imeli 39 aktivno okuženih oseb, 14-dnevna i ncidenca v občini je bila 843 , medtem ko je bila v Sloveniji 584. Občinski štab civilne zaščite je preko vseh mogočih komunikacijskih  kanalov  apeliral na vse občane, da se držimo  ukrepov, ki jih predpisuje vlada. Ob vse daljših dnevih in številnih precej toplih popoldnevih smo tako, kot smo to množično počeli že jeseni 2020, na sprehodih podrobno spoznavali številne lepe in za mnogo do »korone« še ne znane,  kotičke in razgledne točke v naši občini. Tokrat v «zgodnjepomladni izdaji«.

 

 

APRIL

Številne občane je ukinitev najprej bančne poslovalnice NLB, potem pa še bankomata na Gradišnikovi 14 v Borovnici spravila v slabo voljo. Edini preostali bankomat v občini na Petrolovem bencinskem servisu je za tiste brez avta precej bolj od rok, v primeru njegove okvare pa je potrebno vzeti pot pod noge vsaj do Podpeči ali Vrhnike. Župan in občinska uprava sta se sicer takoj po ukinitvi bankomata NLB, o kateri nista bila obveščena, začela truditi, da bi našla ustrezno zamenjavo, a so vsi ponudniki pričakovali, da bo občina ne le zagotovila ustrezno lokacijo, temveč tudi pokrila stroške postavitve in obratovanja bankomata. Sredi aprila  pa je  Borovnico prvič obiskala NLB mobilna poslovalnica Bank&Go. V “Bančnem avtodomu” na parkirišču pred trgovino SPART Partner Blatnik je prve tri mesece gostovala na vsakih 14 dni in v njej  je mogoče urediti vse dvige in nakazila, poleg tega pa predstavijo svoje produkte oz. svetujejo glede vezav depozitov, najema kreditov, različnih vrst zavarovanj it

d.  Sestavni del mobilne poslovalnice je tudi mobilni bankomat, na katerem je mogoče dvigniti gotovino in opravite vse druge zadeve kot na siceršnjih bankomatih. Vendar ta rešitev ni zadovoljila potrebe občanov po dodatnem oz. »rezervnem« bankomatu, zato je »občina« nadaljevala s prizadevanji za postavitev novega bankomata. Konec novembra je bil tako v kolesarnici na P+R pri Železniški postaji Borovnica postavljen bankomat vodilne svetovne bankomatsko mreže na Euronet.

V tem mesecu so se tudi izvedle  vse terenske predmeritve za ureditev meje oboda komasacijskega območja v katarski občini Borovnica ter izvedle mejne obravnave z lastniki zemljišč, ki tangirajo na obod komasacije. Občina  Borovnica je že v letu 2018 pristopila k projektu urejanja kmetijskih zemljišč na območju katastrske občine Borovnica in v  istem letu uspešno zbrala soglasja za uvedbo postopka. Odločbe o uvedbi komasacijskega postopka, ki jo je v imenu vseh lastnikov v podala Občina Borovnica je postala pravnomočna 12.01.2021. Po izmeri oboda je v mesecu juniju sledila javna razgrnitev elaborata obstoječega stanja zemljišč, elaborata idejne zasnove ureditve komasacijskega območja ter elaborata vred notenja zemljišč. Velika večina lastnikov se je javne razgrnitve udeležila, kjer jim je izvajalec komasacije prikazal in predstavil vsebino elaboratov. Na razgrnjene elaborate ni bilo podanih pripomb. V septembru so bili javno razgrnil elaborat nove razdelitve zemljišč. Po uskladitvi morebitnih pripomb in predlogov ter potrditvi elaborata se bo izvedlo zamejničenje novih parcel z mejniki ter seznanitev lastnikov zemljišč z novimi parcelami v naravi.

 

MAJ

V začetku maja je primež pandemije popustil in v sodelovanj z Zavodom TRI-NITI in JP KPV d. o. o. ter ob sponzorski podpori Picerije Grebenčeva klet je bila  v soboto, 8. 5. 2021, izvedena tradicionalna akcija čiščenja okolice. Udeležba na akciji je bila dobra, prav tako tudi vzdušje, megle so se pravočasno dvignile in počasi se je mrzlo jutro spremenilo v sončen, a vetroven in za ta letni čas nič kaj topel dan. Zaradi visoke trave in precej narasle Borovniščice pa je bilo čiščenje ob cestah in Borovniščici potrebno ponoviti, saj vseh smeti ni bilo mogoče najti ali do njih dostopiti. Žal smo  spet našli nekaj lokacij odloženih azbestnih odpadkov.

Prav poseben, in do sedaj še ne viden dogodek, pa je sledil 17. 5. 2021, ko je v spremstvu naše občanke, dvakratne udeleženke olimpijskih iger (Sydney 2000, Atene 2004) Nade Mali, predstavnika TVD Partizan Borovnica Toneta Žerjava, lokalne košarkaše legende Franja Modrijana, praporščaka Sama Anastasova ter maskote Foksija,  ob 10:24 z vlakom iz Logatca na ŽP Borovnica prispela Slovenska olimpijska bakla. Po prevzemu štartnih številk in kratkem sprejemu na železniški postaji Borovnica, kjer jih je pozdravil župan Bojan Čebela, so jo tekači vseh generacij v spremstvu kolesarjev Vlada Žerjave in Boruta Teliča ter vozil   gasilcev PGD Borovnica,  OKS in policije, Mejačevi in Gradišnikovi ulici, Ljubljanski cesti in Obrtniški ulici mimo Doma krajanov Dol-Laze in po poplavljenih barjanskih cestah, ponesli do TMS v Bistri, kjer so jo predali predstavnikom Občine Vrhnika. Pri trem sta hladno in deževno vreme samo razvnela njihov olimpijski žar, ki je odseval z njihovih nasmejanih lic

 

 

JUNIJ

Junija je še pred uradnim rokom nastopilo pravo poletje in zdelo se je, da so topli sončni žarki pregnali novo koronavirus. Žal običajno ni vse tako, kot se zdi. Kljub temu pa se je junija lani zdelo, kot da se je življenje vrnilo v normalne tire.

Optimističen začetek poletja je  napovedal  3. letni koncert skupne Tamburaši KD Borovnica, na katerem so 5. junija 2021, ob 20.00,  v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica nastopili tudi njihovi prijatelji.  V soboto 12. 6. 2021 je optimistično nadaljevanje napovedala 3. izvedba kolesarskega maratona Barjanka-Hervis, ki poteka tudi po cestah v naši občini in na katerem lahko udeleženci s Paškega mostu med poganjanjem pedal zrejo na lepote Ljubljanskega barja in njegovega hribovitega zaledja.

Brez tamburašev seveda ni šlo niti na tradicionalni proslavi v počastitev Dneva državnosti 25. 6. 2021 na parkirišču pred  vrtcem, pod lipo samostojnosti, ki je bila v znamenju 30. obletnici proglasitve Slovenije za samostojno državo. Še pred tem so Tamburaši nastopili v prostorih Tehniškega muzeja Slovenije v gradu Bistra, v  okviru tradicionalne »muzejske noči«.

Proslavi Dneva državnosti  je na Košutovem  vrtu kot uvod v razstavo njegovih fotografij, poimenovano “Svetlopisi”,  sledil nastop skladatelja, multi-instrumentalista in vsestranskega umetnika Lada Jakše. S kratkimi  avtorskimi skladbami v lastni izvedbi je predstavil vsako od razstavljenih. Razstava je bila na ogled v Galeriji Barje do 15. julija 2021 vsak torek in četrtek med 19.00 in 21.00.

Junija so se s čiščenjem vegetacije s stebra Borovniškega viadukta spet izkazali člani planinskega in jamarskega društva, pri čemer so se zelo potrudili, da ne bi motili postovke, ki ima tam že dolga leta svoje gnezdo. Lani je bilo v gnezdu kar pet mladičev. Ugotovili so, da je zgornji del stebra v zelo slabem stanju in da bi odstranjevanje poškodovanih oz. načetih opek vodilo do bistvene spremembe izgleda (zgornjega dela) stebra. Za takšen posega pa bi bilo potrebno dovoljenje Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine. Občini Borovnica je na terenski ogled povabila pristojen z omenjenega zavoda, do katerega je prišlo v novembru. Peter Svete jim je predstavil načrte za enostavne ukrepe za začasno zaščito pred nadaljnjim pronicanjem meteorne vode v steber. Konec leta je zavod izdal kulturno-varstvene pogoje za izvedbo del, ki pa ne omogočajo zamišljene izvedbe na osnovi prostovoljnega dela, temveč zahtevajo udeležbo dragih visoko usposobljenih strokovnjakov.

 

JULIJ

Začetek poletja in prvi vročinski val smo v občini pričakali z urejenimi prostori za oddih v naravi in ponovno po domače vzpostavljenimi kopališči. Voda je imela ravno pravšnjo temperaturo za to, da  nas osveži, ne da bi nas zeblo do kosti. Ob koncih tednov so bili poleti vsi prostori za oddih v naravi polno zasedeni.

Kljub poletnemu času in vremenu pa delo ni zamrlo.  Občina Borovnica je občane, lastnike zemljišč ter vso zainteresirano javnost obvestila, da s 01.07.2021 pristopa k pripravi Sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Občine Borovnica (v nadaljevanju SD OPN) in da bo pobude in predloge v zvezi s tem zbirala do 2.8.2021.  Ob tem so bili  preko prostorskega informacijskega sistema iObčina  na vpogled rezultati študije poplavne ogroženosti občine, z namenom, da vsi zainteresirani pred podajo pobude lahko preverijo veljaven status morebitne poplavne ogroženosti svojega zemljišča. Po  predhodnem naročilu  in ob upoštevanju »korona ukrepov« je bila študija na ogled tudi v prostorih občine.

Vsi zainteresirani lahko podajo svoje pobude in predloge, vezane ne spremembo namenske rabe prostora na obrazcu, ki je na voljo na spletni strani Občine Borovnica ali se oglasijo na sedežu občine v času uradnih ur, kjer lahko vlogo prevzamejo osebno. Enako so dostopna tudi Navodila za podajo pobude, saj je za lažjo obravnavo zaželen podroben opis oz. idejna zasnova ureditve, ki je predmet spremembe namenske rabe.

V juliju nas je zelo razveselila odločitev Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko o podpori operaciji »DRR- Kolesarska povezava Borovnica – Breg«, ki jo je občina prijavila v neposredno po

trditev na Ministrstvo za infrastrukturo dne 31. 1. 2021. Z omenjeno odločitvijo je bila dana zelena luč za to, da Ministrstvo za infrastrukturo pripravi pogodbo o izvedbi operacije Kolesarska povezava Borovnica – Breg, ki vključuje tudi rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste R3 -642/1146 med Borovnico in Bregom. Občina je dobila pogodbo v podpis v avgusta 2021. Takoj zatem so se predstavniki občine sešli s pristojnimi na Direkciji za infrastrukturo in se dogovorili, da bo vse postopke v zvezi z javnim pozivom za zbiranje ponudb za izvedbo operacije v delu, ki se nanaša na odsek ob regionalni cesti od križišča z Ulico bratov Debevec do odcepa za gasilski dom na Bregu, prevzela DRSI. Ta je javni poziv objavila v oktobru in sredi januarja 2022 naj bi bilo znano ali je kdo podal ponudbo oz. kdo je najugodnejši ponudnik.

Julij je bil tudi v znamenju začetka oz. nadaljevanja  prenovitvenih del na odsekih nekaterih občinskih cest. Nadaljevala se je prenova odseka ceste čez Dražico, kjer je bil obnovljen krajši, dobrih 100 m dol odsek. Zaradi težav pri nabavi asfalta in prezasedenosti izvajalcev se je obnova tega odseka sicer nadaljeval in zaključila v novembru z  obnovo ceste skozi podvoz pod železniško  progo in  križišča s cesto za Ohonico  v dolžini 120m. Poleg nove asfaltne prevleke v širini 5,50m se je povečala svetla višina podvoza. Urejena je nova meteorna kanalizacija in nova prometna signalizacija z varnostno grbino v križišču ceste za Ohonico.

 

AVGUST

Planinsko in turistično društvo sta nadaljevala z obnovo planinske poti v soteski Pekel in vzdrževanjem drugih pohodniških poti v občini.

Močno povečan obisk soteske Pekel v letu 2020 in 2021, ki ga gre delno pripisati tudi pandemiji COVID-19, je zaradi povečane erozije dodobra zdelal del poti mimo tretjega slapa v soteski Pekel – od platoja pri slapu do naslednjih stopnic v žlebu. Še posebej sestop s slednjih je postajal smrtno nevaren za uporabnike, zato sta se borovniška turistično in planinsko društvo v letu 2021 odločila, da ta del  prednostno zavarujejo in v treh delih postavijo nove šest metrov dolge stopnice širin 40 cm. Razširjeni in utrjeni so bili odseki planinske poti: pri prvem slapu, tretjem slapu in nad tretjim slapom. Poleg tega so pred samimi stopnicami postavili dvojezično  (slovensko – angleško) tablo, ki opozarja, da gre od tu dalje za zahtevno planinsko pot, ki zahteva ustrezno obleko, obutev in pripravljenost.

Za izboljšanje varnosti so zamenjali tudi nekaj starih in dodali nekaj novih klinov ter jeklenico z novimi nosilci. Poleg tega so opravili še redna vzdrževalna dela klopi, mlina in informativnega kozolčka. Zaradi večkratnega zadevanja vejevja med spravilom lesa iz soteske je bil postavljen nov drog za obstoječo opozorilno tablo (prepovedano kurjenje, kampiranje), na  obvestilni pano pa je bila nad žigom nameščena nova tablica z napisom »Razširjena slovenska planinska pot«.

Na osnovi stališč in priporočil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borovnica sveta sta župan in občinska uprava pripravila načrt nove dostopne poti in prometnega režima na širšem območju OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Avgusta 2021 se je začel urejati dovozna cesta za šolski avtobus in zaposlene na OŠ iz cone Struge do parkirišča za zaposlene pri OŠ. V coni Struge sta se začrtala in označila dodatno parkirišče za zaposlene na OŠ ter hodnik za pešce, ki je omogočil vzpostavitev nove šolske poti. Ob javnem parkirišču pri OŠ se je uredil varen dostop otrok do glavnega vhoda v šolo oz. šolskega dvorišča. To in omejitev hitrosti na 30 km/h je na Paplerjevi ulici  omogočilo, da se prepove ustavljanje vozil in s tem prometni zamaški zaradi dovoza otrok v šolo ob začetku pouka.

 

SEPTEMBER

V september smo stopili optimistično z s strani večine prometnih udeležencev spoštovanim novim prometnim režimom na Paplerjevi cesti in spremenjenim dovozom in dostopom do OŠ.  Da ne bi bilo vse le v znamenju prometa in (trajnostne) mobilnosti je poskrbela Tanja Zajc Zupan s koncertom        »SLOVENSKO –DALMATINSKI VEČER« na katerem se je mili zvoki citer se zlil z dalmatinskim melosom in mandolinami. Navzoči so bili priča ganljivemu večer je ganljiv, polnem zimzelenih melodij različnih glasbenih žanrov ter emocij in  nostalgije.

Da pa september ne bi bil pretirano sentimentalno nostalgičen je poskrbela gledališka skupina »Šota« Kulturnega društva Borovnica, ki je v goste povabila prijatelje z druge strani hribov, ki nas ločijo od domovine Martina Krpana. KD Matita je 11. 9. 2021 v Mavčevi dolini  v pristnem notranjskem narečju uprizorila MESARICO – nenavadno uprizoritev Levstikovega Martina Krpana. S tem dogodkom bomo ponovno oživili dogajanja v Mavčevi dolini, (pod hribom za Petrolovim bencinskim servisom), ki je bila nekoč prizorišče številnih raznolikih prireditev ter družabnega življenja. Zdaj je ponovno v lasti občine in spodobi se, da si počasi spet pridobi status pomembnega središča kulturnega in družabnega življenje v Borovnici in občini nasploh.

 

Kot običajno v zadnjih letih je sredno septembra zaznamoval Evropski teden mobilnosti, v sklopu katerega so bile v letu 2021 v naši občini izvedene naslednje dejavnosti:

 • celotedenska promocija in usposabljanja za kolesarjenje otrok, ki obiskujejo vrtec s strani vzgojiteljic v vrtcu;
 • potopisno predavanja Liljane Kogovšek o preživljanju počitnic s pešačenjem na dolge razdalje po znanih evropskih pešpoteh;
 • predstavitve in preizkusa el. skirojev in el. koles;
 • predstavitve el. avtomobilov, ki jih uporabljajo naši občani in člani DEMS ter srečanja občanov in lastnikov el. vozil;
 • “prometne igre” in slikanja prometnih in prometno-okoljskih motivov s kredo na asfalt;
 • predstavitve električnega tricikla JP KVP, “reciklaže” odsluženih koles v okviru projekta “Zero Waste” in brezplačni osnovni servisa koles občanov s strani JP KPV;
 • nagradni kviz o prometu in okolju ter varni vožnji el. koles in skirojev s predstavitvijo zavarovanja kolesarske odgovornosti
 • kolesarski izlet preko barja v Tehniški muzej Slovenije z vodenim ogledom prometne zbirke.

Podrobno smo predstavili zavarovanje kolesarske odgovornosti in zavarovanje koles preko Agencije MTT ter ponudbo električnih koles sponzorjev MC ŠPAN, JANSPORT, ATM 24 in AVTERA, pri slednjem pa tudi ponudbo el. skirojev in pametnih čelad.

V okviru ETM smo v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije in Koalicijo za trajnostno mobilnost  v prostorih TMS v Bistri organizirali tudi zanimiv posvet KOLO IN VLAK V LETU ŽELEZNIC.

Da smo se konec meseca spet smejali in ob tem na primeren način obeležili tudi Teden kulturne dediščine in Dneve evropske kulturne dediščine v letu 2021 je ob podpori občine poskrbel HUD Karel Barjanski. V gostilno Godec je  26. 9. 2021 v goste povabil projektno gledališko skupino pod vodstvom režiserke Barbare Bulatovič, ki je uprizorila burkaško  ambulanto veseloigro “Tarok” in gostinsko sobo spremenila v tarokaški klub. Na ta način smo spoznali zgodovino družine prednikov režiserke od časov Napoleonskih vojn dalje, ki jo je močno zaznamovala tudi v veseloigri obravnavana gradnjo Južne železnice, ki je kot vemo, usodno zaznamovala tudi naš kraj.

 

OKTOBER

V oktobru je s polno paro potekala prenova dotrajane atletske steze v Športnem parku Borovnica, za katero je občina večino sredstev pridobila s strani Fundacije za šport in Ministrstva za šolstvo, znanost in šport. Potrebno j e bilo zagotoviti novo drenažo, obrobe in podlago za položitev  tartanskega vrhnjega sloja. S tem je atletska steza postala bolj prijazna do uporabnikov, zmanjšali pa so se tudi stroški nje

nega vzdrževanja. K ureditvi okolice atletske steze je občina na delovno akcijo 23. 10. 2021, pozvala vsa društva in posameznike v občini. Odziv je bil kljub hladnemu vremenu dober.   Po delovni akciji je v športnem parku Borovnica potekala predstava Cirkusa Fuskabo z nastopom klovna Bufeta in cirkuško delavnico za male in velike, ki so jo vodili izkušeni mentorji Cirkusa Fuskabo in Zavod a Bufeto, s katerim sta  Društvo sokolske mladine Borovnica in Društvo Cirkuliranje-kultura do vrat vsem približala cirkus. Več kot dobrodošla zabava v »korona časih« je  na obraze stotine malih in velikih narisala široke nasmehe, burkaške norčije klovna pa salve smeha.

 

 

NOVEMBER

V začetku novembra je Občina Borovnica,  v soglasju z DRSI in lastnico parcele gospo Ano Hren, kateri se za to zahvaljujemo,  ob regionalni cesti na Bregu v smeri iz Borovnice proti Bregu postavila mobilni prikazovalnik hitrosti vožnje. Ta seveda omogoča po stavitev tudi na drugih lokacijah ob cestah v občini. Letos spomladi so se na Občino Borovnica obrnili krajani Brega, ki živijo ob regionalni cesti, s prošnjo, da občina pomaga umiriti promet na regionalni cesti skozi naselje Breg, saj opažajo, da veliko voznikov ne upošteva omejitve hitrosti skozi naselje. V projektu izgradnje kolesarske povezave med Borovnico in Bregom z rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste je predvideno, da bo ob vstopu v naselje Breg urejen sredinski otok za umirjanje prometa, kar bo pomembno prispevalo k umirjanju prometa. Do takrat pa je občina na predlog  Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Borovnica na Bregu sedaj postavila prikazovalnik hitrosti vožnje.

Kulturno društvo Borovnica  je sredi novembra razpisalo  1. praznični likovni natečaj z naslovom POTICA, da bi se s tem tudi v času, ko v dneh, ki so sicer v znamenju druženj družinskih članov in prijateljev, ob katerih običajno ne manjka ta tipično slovenska sladica,  spomnili, da  potica ni samo praznično  pecivo, je mnogo več: simbol  tradicije (družinskih) druženj ter prazničnega razpoloženja.

Sredi novembra je bila na Dolu dokončana javna razsvetljava na cesti, ki poteka vzporedno z regionalno cesto. Podjetje STREEET d. o. o. je postavilo 9 ekoloških LED svetlil, ki svetlobno ne onesnažujejo okolja, imajo minimalno porabo energije in minimalne stroške vzdrževanja.  S tem se je v obdobjih slabe vidljivosti zagotovilo ustrezno osvetlitev v dolžini 500 m.  Vsa  napeljava in skupna tehnična oprema je izvedena tako, da se lahko z javno razsvetljavo nadaljuje na novih trasah in z dodatnimi instalacijami.

Konec novembra pa so bila na osnovi načrta arhitekta Boštjana Trohe zaključena osnovna dela za ureditev tematskega park o Borovniškem viaduktu pri stebru viadukta. Na iz odsluženih železniških tirov, ki so jih darovale SŽ Infrastruktura d. o. o. in so jih na ustrezne dolžine odrezali v podjetju Metallmar d. o. o., izdelane okvirje je bilo nameščenih 9 informacijskih tabel, ki v besedi in sliki predstavljajo zgodovino Borovniškega viadukta od njegovega načrtovanja do njegove končne porušitve in izgradnje nove proge. Avtor besedila, ki ga je strokovno pregledal Bogomir Troha, je Peter Bezek, ki je tudi opravil izbor fotografij in pripravil predloge za tisk panojev. Oba sta člana Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, ki je eden od partnerjev v projektu Tematski park in spominska pot Borovni

škega viadukta. Poleg na novo urjene široke peščene poti, ki preči park in ob kateri so nameščena okvirji s tematskimi panoji, je urejena še vzdolžna pot v obliki železniškega tira. Projekt sicer ne predvideva postavitve muzejske lokomotive ali vagona, je pa ta pot urejena tako, da to omogoča. Ob njej je zasajeno pet dreves – ambrovcev, ki s svojimi ozkimi krošnjami ne bodo zastirali pogleda na steber viadukta, vseeno pa bodo, ko bodo zrasli, ob sočni pripeki obiskovalcem nudili senco. Ob varnostni ograji, ki onemogoča pristop v neposredno bližino stebra, je bilo posajeno 9 grmov oregonskih borovnic, ki jih je podarila Pirčeva brunica. V parku je bila odstranjena nekdanja vegetacija in travna ruša ter nasuta in zravnana nova prst, na katero je že posejano travno seme. Po koncu zime sledijo še nasutje obeh poti z drobnim peskom in utrditev obeh poti ter postavitev klopi in stojal za kolesa.

S tem je bil zaključen prvi del projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj in za katerega smo sredstva pridobili preko LAS Barje z zaledjem.

 

DECEMBER

V letu 2021 je bilo vse drugače kot običajno – tudi tradicionalni novoletni sejem! Ker so OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica želijo kljub vsem preprekam pomagati otrokom, ki potrebujejo našo pomoč, so novoletni sejem preselili na splet. S tem so pokazali, da se lahko prilagodimo marsikateri situaciji in kljub težkim časom stopimo skupaj. Na virtualnem novoletnem sejmu OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica so bili v ogled in nakup ponujeni izdelki, ki so jih pripravili učenci in učenke. Tudi  na virtualnem novoletnem sejmu vrtca Borovnica so nam pripravili čudovite izdelke, voščilnice in dobrote z vrtčevskega vrta. Tako v šoli kot v vrtcu  so pri izdelavi izdelkov so pokazali veliko mero domišljije, ustvarjalnosti in dobrodelnosti.

Lokalna akcijska skupina Barje z zaledjem je za oddajo za pridobivanje sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj na Ministrstvo za gospodarske dejavnosti in tehnologijo pripravila projekt Koloparki – učilnice kolesarskih veščin, v okviru katerega je v letu 2022 predvidena tudi izgradnje koloparka v Borovnici. Vso potrebno dokumentacijo za to smo na LAS Barje z zaledjem sicer posredovali že v juliju 2021.

 

Vse fotografije, razen tam, kjer je to navedeno drugače, je posnel Andrej Klemenc.

Ostale novice

16. 5. 2022
Pridružimo se prizadevanjem ZEOS za ponovno uporabo električnih naprav in aparatov

Tudi pri nas se dogajajo premiki v smeri povečevanja popravil aparatov. Družba ZEOS, d.o.o. sodeluje na nekaterih večjih dogodkih po državi, na katere so vabljeni vsi, ki imajo doma svoje male električne aparate in audio-video naprave, ki bi jih želeli popraviti. Brezplačno jih bo pregledal in diagnosticiral njihovo napako hišni serviser iz Servisa Jurco, ki bo za vse preveril tudi dobavljivost rezervnih delov (za morebitno popravilo aparata pa bo možen dogovor z njim na licu mesta). S servisnimi aktivnostmi so pričeli v soboto, 7. maja 2022, kjer so z vozilom E-transformer 2.0. sodelovali na dogodku Prevetrimo omare 5 v Logatcu, ki je potekal v organizaciji Knjižnice Logatec in Komunalnega podjetja Logatec d.o.o..

(več …)

16. 5. 2022
KONCERT TROBILNEGA KVINTETA CONTRAST

V sklopu festivala Glasbena fabr’ka, ki ga organizira Kulturno društvo Adriars , je v nedeljo, 15. 5. 2022,  ob 19.00, nastopil trobilni kvintete Adriars v zasedbi: Gregor Turk -trobenta, Blaž Avbar – trobenta, Jože Rošer – rog, Žan Tkalec- pozavna in Uroš Vegelj – tuba. Glasbeniki s s svojim nastopom, ki je temeljil na skladbah slavnega ruskega skladatelja Sergeja Rachmaninova ter nekoliko manj znanih, a strukturno in tonsko raznovrstnih delih avtorjev Victorja Ewalda, Tilna Slakana in s humorjem in sarkazmom bogati skladbi “Ali poznate cesarja Jožefa?”, avstrijskega skladatelja Wernerja Pirchnerja navdušili dobrih 70 poslušalcev, ki so se zbrali v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica.

11. 5. 2022
ZDRAVSTVENO STANJE V OBČINI BOROVNICA V LETU 2022: NAJVEČJI PROBLEM – PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA

Prikaz Zdravje v občini 2022, ki ga pripravlja NIJZ,  je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Tudi v letu 2022 občina Borovnica negativno izstopa po številu poškodovanih v prometnih nezgodah, deležu prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji in boleznih, ki so neposredno pripisane prekomernemu uživanju alkohola. Slabše od povprečja se je občina odrezala tudi pri odzivnosti v programu DORA. Pozitivno pa občina odstopa glede števila bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi in bolniških odsotnosti.

(več …)

19. 4. 2022
TRADICIONALNA SPOMLADANSKA ČISTILNA AKCIJA – LETOS TUDI Z UDELEŽBO SKUPINE PROSTOVOLJCEV IZ PETROLA  

Zavod Tri-niti je ob podpori in v sodelovanju z Občino Borovnica ter v sodelovanju z JP KPV d. o. o. v prvi polovici aprila izvedel tradicionalno čistilno akcijo čiščenja okolice v občini Borovnica.  Ker ni bilo mogoče natančno predvideti začetka in konca napovedanih padavin je glavnina akcije potekala tako v soboto 9. aprila, kot tudi v nedeljo, 10. 4. 2022. DPŽ Ajda ter vzgojitelji in varovanci vrtca Borovnica so se obvezali, da  se bodo akciji pridružili  kasneje in čistili ob  Svetovnem dnevu Zemlje, 22. in 23. 4. 2022. Skupaj smo do sedaj pobrali skoraj 400 kg odpadkov. Pobrane odpadke je odpeljalo JP KPV d.o.o. Med najbolj pogostimi odpadki so  bile pločevinke (predvsem piva),  plastenke,  ostala plastična embalaža ter cigaretni ogorki. Med odpadki smo našli najdejo tudi številne zaščiten obrazne maske za ter  precej polivinila.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!