LETNO POROČILO O DELOVANJU PROGRAMA SVIT ZA OBDOBJE OD 1.1. DO 31.12.2017

Nacionalni inštitut za javno zdravje je nedavno objavil letno poročilo o delovanju programa SVIT v lanskem letu. Gre za državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.  V program je bilo v letu 2017 povabljenih dobrih 300.000 oseb, med katerimi je bila na nacionalni ravni odzivnost 62,74%, v naši občini pa nekoliko boljša in sicer 67,47%, pri čemer je tudi v naši občini opazno boljša odzivnost med ženskami.  Poročilo med drugim ugotavlja, da je bilo na nacionalni ravni odkritih  214 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.429 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Poročilo si lahko preberete v prilogi.

Ostale novice

12. 10. 2020
POROČILO S 3. IZREDNE SEJE OBČINSKEGA SVETA OBČINE BOROVNICA

V četrtek, 24. 9. 2020, je ob 18. uri, v prostorih OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, potekala 3. izredna seja Občinskega sveta Občine Borovnica. Na njej so občinski svetniki obravnavali:

1. Potrditev investicijskega programa za gradnjo kolesarske povezave Borovnica-Breg pri Borovnici z rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste R3-642/1146
  2. Imenovanje kandidata za člana sveta JSKD Izpostava Vrhnika
  3. Soglasje k investiciji v športnem parku Borovnica
  4. Uporaba bilančnega dobička družbe JP KPV, d.o.o.
  5. Razno
14. 10. 2020
3. mednarodni dan e-odpadkov: izobraževanje za večjo ozaveščenost o problematiki e-odpadkov

Skoraj 100 organizacij iz 50 držav z vsega sveta se bo udeležilo tretjega mednarodnega dne e-odpadkov, ki se odvija 14. oktobra. Dogodek, ki ga organizira WEEE forum, mednarodno evropsko združenje skupnih shem ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, združuje deležnike e-odpadkov z vsega sveta pri promociji pravilnega ravnanja odpadne električne in elektronske opreme in omogočanja ponovne uporabe ter recikliranja. Letos bo poudarek na izobraževanju in ozaveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi električnimi in elektronskimi napravami.

(več …)

14. 10. 2020
Panelna ograja ob cesti na stari progi

Občina Borovnica je na delu ceste na trasi nekdanje železniške proge, kjer je bila še v času njene gradnje zgrajena ograja, ki pa jo je v veliki meri že načel zob časa, postavila panelno zaščitno ograjo, ki npr. preprečuje, da bi lahko manjši otroci dostopili do škarpe in – bog ne daj – še korak dlje.

13. 10. 2020
Ste pomislili na počitnice v Ljubljani in Osrednjeslovenski regiji?

Ljubljana je bila v mednarodnih medijih že večkrat nagrajena za kakovostno ponudbo na visoki ravni in trajnostni pristop. Letos v oktobru je bila ponovno uvrščeno na seznam organizacije Green Destinations med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu ter po mnenju European Best Destinations med petnajstih najbolj varnih evropskih destinacij v času prazničnega decembra. Septembra je ikonična revija za luksuzni življenjski slog in potovanja Condé Nast Traveller na prvo mesto počitniških destinacij, vrednih obiska v 2021, postavila Slovenijo in z njo Ljubljano. Dejstvo, da se Ljubljana uvršča na tako prestižne sezname, je spodbudno za obdobje po krizi, ko bomo potovali bolj premišljeno in spoštljivo do okolja, družbe in nas samih.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU