LETNO POROČILO O DELOVANJU PROGRAMA SVIT ZA OBDOBJE OD 1.1. DO 31.12.2017

Nacionalni inštitut za javno zdravje je nedavno objavil letno poročilo o delovanju programa SVIT v lanskem letu. Gre za državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.  V program je bilo v letu 2017 povabljenih dobrih 300.000 oseb, med katerimi je bila na nacionalni ravni odzivnost 62,74%, v naši občini pa nekoliko boljša in sicer 67,47%, pri čemer je tudi v naši občini opazno boljša odzivnost med ženskami.  Poročilo med drugim ugotavlja, da je bilo na nacionalni ravni odkritih  214 primerov raka debelega črevesa in danke, 2.429 oseb je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka. Poročilo si lahko preberete v prilogi.

Ostale novice

31. 12. 2020
Ob smrti Frančiška Marjana Drašlerja,  častnega občana Občine Borovnica

Poslovil se je častni občan Občine Borovnica, Frančišek Marjan Drašler, ki smo ga občani bolj kot po imenu in priimku  poznali  po njegovem vzdevku »Žogr«. Bil je prostovoljec v pravem pomenu besede, vedno na razpolago, zanesljiv, mož beseda, skromen in preprost, vedno pripravljen pomagati vsakomur. Še posebej če je šlo, dobesedno, za streho nad glavo. Zato je bil leta 2017 prejemnik najvišjega občinskega priznanja, postal je častni občan Občine Borovnica. Zasluženo, ob stoječih ovacijah celotne dvorane, s solznimi očmi, je na svoj 80. rojstni dan priznanje sprejel iz rok župana, in ob tem vidno ginjen dejal: »Rad bi se najlepše zahvalil predvsem predlagateljem tega priznanja, kakor tudi županu, občinskemu svetu, ki je to potrdil in priznal, da je bilo moje delo dobro tudi za celotno občino v preteklosti, če mi bo pa zdravje še služilo, se bomo pa še videli«. Večni prostovoljec!

(več …)

22. 12. 2020
Otrokom prijazne Informacije o COVID-19

Zveza prijateljev mladine Slovenije je  pripravila otrokom prijazno gradivo, ki orisuje širšo sliko delovanja človeškega telesa v boju proti virusom ter hkrati podaja ključne informacije o trenutnem koronavirusu SARS-CoV-2. V želji, da bi ji pri tem pomagali, v prilogi spodaj objavljamo njihov informacijski plakat.

16. 12. 2020
Lokalni ponudniki hrane na območju LAS barje z zaledjem

V času obolenja Covid-19 je povpraševanje po lokalnih proizvodih izjemno povečano. Z namenom prebivalcem olajšati dostop do lokalne ponudbe  so  na spletni strani LAS Barje z zaledjem objavili seznam lokalnih ponudnikov hrane na območju LAS Barja z zaledjem, ki vključuje občine Brezovica, Borovnica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul, Log-Dragomer in Vrhnika. Seznam še dopolnjujejo. Če želite, da je ponudba vaših izdelkov objavljena na omenjenem seznamu, vas prosijo, da jim posredujete informacije o vaši ponudbi na elektronski naslov: info@lasbarje.si

OBVESTILO O DOGODKU