Novice

LOKOMOTIVA JŽ O1-074 ZA BOROVNICO

Ena od posledice ponovno okrepljene skrbi za ohranjanje in interpretacijo železniške tehniške dediščine v naši občini bo kot kaže tudi ta, da bomo kmalu na borovniško železniško postajo dobili 86 tonsko parno lokomotivo nemške firme Schwarztkopff, v nekdanji Jugoslaviji oštevilčene kot JŽ 01-074. Lokomotiva sicer ni nikoli vlekla vlakov po “naši progi” med Ljubljano in Sežano in je bila nasploh redek gost na slovenskih progah, saj je bila namenjena za vleko hitrih potniških vlakov po ravninskih progah. Je pa dragocena z vidika, da gre za edino ohranjeno štiricilindrsko lokomotivo pri nas. Informacija, da bo šla lokomotiva, ki je bila razstavljena ob križišču Letališke in Kajuhove ceste v Ljubljani po tem, ko je zemljišče od SŽ kupil Mercator, v razrez, so spodbudile (tudi naše) ljubitelje parnih lokomotiv, da se za lokomotivo najde novo ustrezno razstavno mesto.

Na podlagi teh informacij je Občina Borovnica spomladi na razpis SŽ d. o. o. za donacije vložila vlogo za dostavo omenjene lokomotive na železniško postajo v Borovnici in se obvezala, da bo v dveh letih poskrbela za njeno obnovo, zaščito pred vremenom in ustrezno predstavitev. Dolgo je kazalo, da iz vsega skupaj ne bo nič, saj uradnega odgovora na vlogo ni bilo. Lobiranje železniških navdušencev Mladena Bogića (upokojeni direktor Železniškega muzeja Slovenskih železnic Ljubljana), Emila Kadjiža, Roka Šmona in ostalih pa je le obrodilo sadove.
Najprej jim je uspelo, da je bila lokomotiva prestavljena na tire in odvlečena do Železniškega muzeja Slovenskih železnic Ljubljana, kjer jo sedaj usposabljajo za daljši prevoz po tirih. Potem je konec prejšnjega tedna na občino v podpis prišla  sponzorska pogodba med SŽ d. o. o., SŽ Tovorni promet d. o. o. in Občino Borovnica, s katero so se SŽ d. o. o. zavezale, da pokrijejo stroške prevoza oz. vleke lokomotive (ki vključujejo tudi stroške zapore proge za čas vleke ipd.) do Borovnice v višini 7.000 EUR. Pogodba je podpisana in sedaj lokomotivo usposobljeni navdušenci v omenjenem muzeju usposabljajo za prevoz do Borovnice. Rok Šmon je v zvezi s tem oblikoval posebno FB skupino Lokomotiva JŽ 01-074 za Borovnico
https://www.facebook.com/messages/t/5452629928091232 preko katere lahko sledite aktualnemu dogajanju in se tudi prijavite med prostovoljce, ki bodo pod strokovnim vodstvom poskrbeli za njeno obnovo ali za druge načine sodelovanja pri njenem “zadnjem počitku” v Borovnici.
Kot kaže bo lokomotiva prispela na borovniško železniško postajo 20. 7. 2022. Baje je v dokaj dobrem stanju, tako da tudi sama obnova ne bo preveč zahtevna. Občina se je glede potrebne barve za sponzorsko podporo že obrnila na proizvajalce ustreznih barv v Sloveniji, prav tako že pridobivamo tehnične in druge podatke potrebne za oceno stroškov izdelave primerne nadstrešnice.
Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste tako ali drugače zaslužni, da je lokomotiva ušla razrezu in bo lahko kmalu krasila in obogatila borovniško železniško postajo. Najlepša hvala pa seveda tudi Slovenskim železnicam d. o. o. za donacijo.
Vleka lokomotive do muzeja
https://www.facebook.com/messenger_media…
Vleka s traktorjem v muzej
https://www.facebook.com/messenger_media…
Lokomotiva na obračalnici
https://www.facebook.com/messenger_media…

Ostale novice

20. 7. 2022
ZA NAMI JE FESTIVAL BOROVNIC 2022
Festival borovnic 2022, ki sta ga slovesno odprla poslanec Bojan Čebela in podžupan Peter Črnilogar, je minil v znamenju lepega vremena, dobrega obiska (okoli 3.000 obiskovalcev), bogate ponudbe in velikega interesa za nakup borovnic, hot dogov, burgerjev in krompirčka Master Chefa Slovenija Luke Novaka, pravega mini etno-folklornega festivala (nastopi folklornih skupin, tamburašev, in citrarjev, razstava čipk in vodeni ogled tematskega parka in spominske poti Borovniškega viadukta) v organizaciji KD BOROVNICA, nastopov domačih narodno-zabavnih in rock skupin, uveljavljajoče se koroške rock skupine Bo in seveda glavne rock glasbene atrakcije, skupine Big Foot Mama. Za tiste, ki imajo rajši narodno zabavne viže pa je ob poslovilnem koncertu ansambla Livada dobo poskrbela skupine Prebrisani muzikanti. Otroci so se zabavali na “ringlšpilu” ter napihljivih toboganih, za njihovo animacijo in veselje sta lepo poskrbela klovn Žare in čarovnik Jole Cole. Kljub temu, da je pijače tekla v potokih, izgredov ni bilo, kmalu po prireditvi pa je bilo zgledno očiščeno tudi samo prizorišče. Se že veselimo še boljšega Festivala borovnic 2023!
15. 7. 2022
Na razgledni ploščadi postavljeni še panoramski tabli

Razgledna ploščad pri Z peti Borovniškega viadukta je dokončno urejana. Postavljeni sta bili še panoramski tabli, ena prikazuje pogled na Ljubljansko barje, njegovo hribovito zaledje in alpske vršace, druga pa Borovniško dolino. Za izdelavo fotografskih predlog za panoramski tabli se zahvaljujemo Jožetu Pristavcu-Jocu, članom PD Borovnica pa za preverbo navedb imen in višin hribov in gora, ki so označeni na  tablah.  Danes zjutraj so  se z razgledne ploščadi, ki je postala priljubljena sprehajalna točka za občane, ponujal čudoviti razgledi. Povsem jasno je bilo mogoče videti tudi Triglav.

(več …)

6. 7. 2022
ZAKLJUČENO USPOSABLJANJE ZA INTERPRETATIVNO VODENJE PO ŽELEZNIŠKI DEDIŠČINI V OBČINI BOROVNICA

V okviru projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta je od začetka marca do sredine junija v sodelovanju z Zavodom Lokvanj potekalo usposabljanje za interpretativno vodenje po železniški tehniški dediščini. Za usposabljanje se je prijavilo 11 oseb, samih predavanj, ki so bila odprta tudi za neprijavljene,  pa se je udeležilo med 8 in 27 poslušalcev. Ciklus predavanj je obsegal predavanja na teme:

  • kaj je kulturna dediščina, kako jo predstavljamo ter zakaj so pri njeni predstavitvi tako pomembne zgodbe in ustrezen način njihovega podajanja;
  • način delovanja in zgodovina razvoja parnih lokomotiv in parne vleke;
  • zgodovinskega konteksta gradnje železniških prog v Avstrijskem cesarstvu, gradnje Južne železnice ter vpliv njene gradnje in razvoja družbe Južna železnica na razvoj slovenskih dežel;
  • izbire trase proge Ljubljana – Trst, načrtovanja in gradnje Borovniškega viadukta in železniške proge na odseku Notranje Gorice – Verd, vpliva gradnje in obratovanja proge na razvoj Borovnice ter zgodovini Borovniškega viadukta do njegove dokončne porušitve in gradnje nove obvozne proge.

(več …)

1. 7. 2022
PONOVNO RAZSTAVLJEN OSTANEK LETALSKE BOMBE IZ DRUGE SVETOVNE VOJNE
V parku pri stebru Borovniškega viadukta smo ponovno postavili ostanek ene od več tisoč letalskih bomb, ki so jih med II. svetovno vojno oz. med avgustom 1944 in koncem tega leta na Borovnico odvrgla letala ameriških in britanskih zračnih sil. Cilj je bil seveda Borovniški viadukt, saj bi njegovo uničenje močno otežilo oskrbo nacističnega vojaškega stroja v Italiji. Zaradi hribovite konfiguracije terena ter močne protiletalske obrambe pa je bilo cilj težko zadeti, tako da so skoraj vse bombe cilj zgrešile, pri tem pa porušile ne le zgradbe v neposredni bližini viadukta, temveč večji del Borovnice. Zaradi bombardiranja je življenje izgubilo 12 domačinov, številni pa so morali zapustiti svoje porušene domačije. Po ocenah je na Borovnico med II. svetovno vojno padla okoli tretjina vseh bomb, ki so bile odvržene na slovensko ozemlje.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!