Novice

Ob 110. obletnici smrti velikega Borovničana Frana Paplerja

15. decembra mineva 110 let od smrti moža, ki je pomembno zaznamoval razvoj izobraževanja, kulture, gasilstva in sadjarstva v naši občini. Fran Papler se je rodil 15. 1. 1842 na Brezovici pri Kropi kot tretji od desetih otrok v kmečki družini. Učiteljsko pot je začel v Cerknici, kjer je ob poučevanju na ljudski šoli deloval tudi kot organist. V Ratečah je nato službi učitelja in organista dodal še delo cerkovnika. Po premestitvi v Polhov Gradec, kjer je preživel sedem let, je svoje poučevanje nadaljeval v Borovnici, kamor je prišel leta 1875 in v njej ostal vse do smrti. Šolska kronika navaja, da je bil »pri svojem prihodu v Borovnico jako prijazno sprejet s strelom možnarjev«. S svojim delovanjem je kot nadučitelj, sadjar, dejaven občinski odbornik, načelnik in častni član gasilskega društva, predsednik bralnega društva, pevec, pesnik in še kaj bi se našlo,  vtisnil Borovniški kotlini globok pečat. Leta 1891 je bil na deželni učiteljski konferenci v Ljubljani delegat za ljubljansko okolico, kar dokazuje, da so ga spoštovali tudi izven Borovnice.

Občinski odbor ga je imenoval za častnega občana Borovnice, o prireditvi ob 25. obletnici njegovega prihoda v Borovnico je Slovenski narod poročal takole: »V predvečer 25letnice priredilo mu je gasilno društvo v zvezi s kolesarskim društvom krasno baklado in domači pevski zbor odpel je prav ubrano nekaj pesmi. Nato poklonile so se mu deputacije tukajšnjih društev in gospod slavljenec se je za prirejene ovacije zbranemu mnogobrojnemu občinstvu ganjen zahvalil. /…/ Druzega dne izročil mu je občinski zastop prekrasno izdelano diplomo, želeč mu, da, kakor do zdaj, še v nadalje deluje mnogo let v korist šole in občine in za blagor slovenskega naroda. /…/ Ta večer je pokazal, koliko in kakih odličnih prijateljev ima g. Papler, in kako visoko ga vsi čislajo. Občinski odbor borovniški pa je s tem imenovanjem pokazal, kako se zaslužnega učitelja odlikuje. Slava takemu občinskemu odboru!«

Umrl je 15. 12. 1911 v Ljubljani, na pogrebu v Borovnici pa so se mu poklonili tudi pevci Ljubljanskega Zvona ter visokošolec in kasneje pomemben jezikoslovec in prvi predavatelj na novoustanovljeni ljubljanski univerzi dr. Fran Ramovš. Maja 1912 so mu učenci in prijatelji z zbranimi prostovoljnimi prispevki postavili spomenik in pripravili slovesnost, na kateri je življenje in delovanje velikega Borovničana orisal deželni poslanec E. Gangl iz Idrije.  Učiteljski tovariš je zapisal: »Udeležba je bila jako častna. Borovniška šola z učiteljstvom, »Ognjegasci« in »Sokoli« so dali častno stražo in veliko drugega občinstva je počastilo pokojnikov spomin; posebno iz Ljubljane je prihitelo veliko pokojnikovih prijateljev. /…/ Tako je prešel ta dan, kakršnega menda še ni doživela Borovnica, vseskozi v lepem in svečanem razpoloženju. Vsa slavnost je bila prirejena čisto preprosto. /…/ To je dokaz, kako spoštuje narod svoje zveste učitelje. Narodu, ki tako ceni svoje prave učitelje, gotovo zasije lepša bodočnost.«

Po Franu Paplerju je poimenovana osrednja ulica v starem delu Borovnice, pripisujemo pa mu tudi verze, ki opisujejo našo sotesko Pekel, kamor je nadvse rad zahajal in ga občudoval. Različic je več.

Ohranjeni sta še dve njegovi pesmi, Bolno dete in Majniku. Slednja se glasi:

 

Kak so vendar mili, jasni

Dnevi tvoji majnik krasni!

Kdo se te ne veseli?

Cvet pri cvetu se razvija,

Radost milo v serca vliva,

Vsa narava se noví.

 

Tice so že iz daljave

K nam prišle nazaj v dobrave,

Da pojejo pesmice.

Gora vsa je že zelena,

Góla trata ni nobena,

Pražnji pert odeva vse!

 

Sèrce tužno zdaj ne plakaj,

Bolečine si ozdravljaj,

Ki te mamijo še zdaj!

Razvedruj se zdaj z naravo,

Stvarniku prepevaj slavo,

M a j n i k   v a b i   t e   n a   r a j !

 

Več o njegovi vzgoji posebne sorte jabolk, križani med štajerskim bobovcem in zlato parmeno, pa v prihodnji številki Našega časopisa. Sredi januarja bo namreč minilo 180 let od njegovega rojstva.

 

Simona Stražišar, Andrej Klemenc

Ostale novice

7. 1. 2022
OB 180 LETNICI ROJSTVA MOŽA, KI JE V BOROVNICI POLEG OSTALEGA VZGOJIL TUDI NOVO SORTO JABOLK

V času svojega več kot tri desetletja in pol dolgega službovanja v Borovniški dolini se je nadučitelj Franc Papler (1842-1911) poleg poučevanja, kulturnega in političnega udejstvovanja ukvarjal tudi s čebelarstvom, umnim kmetovanjem ter sadjarstvom. S križanjem štajerskega bobovca in zlate parmene je okoli leta 1895 vzgojil novo sorto jabolk, t.i. “paplerke” oz. “Paplerjev bobovec”.  15. januarja letos bo minilo 180 let od njegovega rojstva. Pred nedavnim smo ob 110 njegove smrti smo o njem in njegovem velikem doprinosu k razvoju v Borovniški dolini že objavili članek, zato bomo ob obletnici njegove smrti na kratko predstavili »njegovo« sorto jabolk in prizadevanja k njeni ohranitvi in razširitvi. Ta avtohtona sorta se je izjemno dobro prilagodila na podnebne in talne razmere v Borovniški dolini in je nadpovprečno bogato rodila. Zato so jo začeli množično cepiti in saditi po okoliških kmečkih sadovnjakih, kjer so nadomestile druge, revnejše sorte.

(več …)

15. 12. 2021
UREJEN TEMATSKI PARK BOROVNIŠKEGA VIADUKTA

Konec novembra so bila zaključena osnovna dela za ureditev tematskega park o Borovniškem viaduktu pri stebru viadukta. Na iz odsluženih železniških tirov, ki so jih darovale SŽ Infrastruktura d. o. o. in so jih na ustrezne dolžine odrezali v podjetju Metallmar d. o. o., izdelane okvirje je bilo nameščenih 9 informacijskih tabel, ki v besedi in sliki predstavljajo zgodovino Borovniškega viadukta od njegovega načrtovanja do njegove končne porušitve in izgradnje nove proge. Avtor besedila, ki ga je strokovno pregledal Bogomir Troha, je Peter Bezek, ki je tudi opravil izbor fotografij in pripravil predloge za tisk panojev. Oba sta člana Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, ki je eden od partnerjev v projektu Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.

(več …)

14. 12. 2021
AKTIVNOSTI TURISTIČNEGA IN PLANINSKEGA DRUŠTVA BOROVNICA PRI VZDRŽEVANJU IN ŠIRITVI OBISKOVALSKE IN INTERPRETACIJSKE INFRASTRUKTURE V OBČINI V LETU 2021

Soteska Pekel

Močno povečan obisk soteske Pekel v letu 2020 in 2021, ki ga gre delno pripisati tudi pandemiji COVID-19, je zaradi povečane erozije dodobra zdelal del poti mimo tretjega slapa v soteski Pekel – od platoja pri slapu do naslednjih stopnic v žlebu. Še posebej sestop s slednjih je postajal smrtno nevaren za uporabnike, zato sta se borovniška turistično in planinsko društvo v letu 2021 odločila, da ta del  prednostno zavarujejo in v treh delih postavijo nove šest metrov dolge stopnice širin 40 cm. Razširjeni in utrjeni so bili odseki planinske poti: pri prvem slapu, tretjem slapu in nad tretjim slapom. Poleg tega so pred samimi stopnicami postavili dvojezično (slovensko – angleško) tablo, ki opozarja, da gre od tu dalje za zahtevno planinsko pot, ki zahteva ustrezno obleko, obutev in pripravljenost.

(več …)

10. 12. 2021
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE GOSTI DVE RAZSTAVI, KI TEMATIZIRATA POMEMBNE VIDIKE KROŽNEGA GOSPODARSTVA
V petek, 3. 12 2021, so v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli občasno razstavo “Človek in hrana v začaranem krogu”  ter ozaveščevalno razstavo Odločuj in E-cikliraj”, ki so jo pripravili v sodelovanju s podjetjem ZEOS, d.o.o. ) Odprtja dveh razstav, ki obravnavata izredno pomembni temi trajnostnega razvoja in jima tudi v občini Borovnica namenjamo veliko pozornosti, se je udeležil tudi župan Bojan Čebela. Na obeh razstavah so številni predmeti, ki bodo v marsikaterem obiskovalcu vzbudili nostalgične spomine na otroštvo, tistim mlajšim pa prikazali kakšni so bili pri na prvi (mobilni) telefoni, tranzistorski radijski in/ali TV sprejemniki, kuhinjske tehtnice, pločevinasta, steklena in tetrapak embalaža, elektronski gospodinjski aparati za pripravo hrane itd. Skratka, zanimivo za otroke obeh spolov, dedke in babice ter vse tiste vmes.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!