Novice

Plezanje na področju Khumbu, Himalaja

Iz dnevnika – 29.4.2019, Chamlang bazni tabor

Zjutraj s Pikijem v temi iščeva prehode in loviva ravnotežje med ogromnimi balvani v dolini pod S steno Peak49. Namenjena sva v steno neimenovanega vrha malo višje po dolini. Pri sebi imava vsak liter vode, nekaj čokoladic, en pramen šestdeset meterske dvojne vrvi in opremo za varovanje. S seboj imava čim manj vsega, ker želiva biti čez hitro, v enem dnevu. Ko se zdani sva pod steno. Nase dava plezalno opremo, malo pojeva in popijeva. Ko spijem požirek soka, mi iz rok pade plastenka. Prileti na kamen in se razleti, verjetno zaradi mraza. Tako imava naenkrat liter pijače za oba za cel dan. »Pa saj bo itak spet topel dan in bova vodo natočila nekje gor, kjer se bo topil sneg. Upam.« S prvimi sončnimi žarki vstopiva v smer. Razmere so dobre, dereze škripajo v zbitem snegu in ledu. Približujeva se delu stene brez snega in ledu. Že v dolini sva slutila da bo to tehnično najtežji del smeri. Pod skalnim delom urediva sidrišče in se naveževa. Piki se prvi spopade s težavami. Previdno in počasi napreduje vse višje, očitno je kar težko. Na polici 40m nad mano si uredi sidrišče in me varuje. Tudi meni gre počasi. Skala je gladka, zaradi česar je plezanje s cepinom in derezami delikatno.

Naslednji raztežaj je lažji, nato pa se spet razveževa saj sva v lažjem terenu, nazaj v snegu in ledu. Dan je postal zelo topel in kljub temu da sva skoraj na 6000m plezava v tanki jopici. Dobra stran tega je da kmalu najdeva vodo, kjer se odžejava. Ko prideva na sedlo v grebenu naju preleti ogromen orel. Tako velikega še nobeden od naju ni videl, čez krila je imel dva metra. Nekaj pojeva, nato nadaljujeva. Plezanje je izpostavljeno, po ostrem grebenu, v ozadju gledava J steno Lotseja in vrh Everesta. Teren je razgiban, vmes opraviva tudi spust po vrvi. Ker sva imela sestop načrtovan po grapi, po kateri so najini prijatelji plezali in sestopali nekaj dni prej, sva morala preko dveh vrhov. Pri sestopu iz zadnjega naju ujame tema. Do sestopne grape je bilo treba še preko ledenika, na katerem se je treba izogniti velikim ledeniškim razpokam. K sreči sva kmalu naletela na sledi prijateljev, ki so tu hodili podnevi in jim sledila. V bazo prideva ob 2 zjutraj, 23 ur po jutranjem štartu. Zmatrana a zadovoljna se zavijeva v tople spalke z nasmeškom na obrazu. Naslednji dan skleneva da se bo smer imenovala »Makadam bojsa« in zaradi utrujenosti rečeva da bo to zadnja tura na odpravi. Čez dva dni greva vseeno spet plezat, saj je to ena izmed najlepših stvari, ki jih počneva.

Odpravo Chamlang 2019 je organizirala Komisija za alpinizem Slovenije (KA). Cilj odprave je bilo nabiranje izkušenj mlajših plezalcev pod mentorstvom dveh izkušenih himalajcev. Z Blažem Navršnikom in Nejcem Marčičem smo se odpravili v Nepal konec marca. Razen vodij, smo šli vsi v Himalajo plezat prvič. Osem se nas je nabralo iz različnih koncev Slovenije. Večinoma smo se med sabo poznali že od prej, med pripravami in samo odpravo pa smo se spoznali še bolje. Dostop do baze smo opravili s pomočjo nosačev v petih dneh. Prečkali smo dva prelaza nad 5000m in se v tem času po večini kar dobro privadili na višino. V bazi sta nas pričakala kuhar in njegov pomočnik, ki sta sama že dan prej postavila šotore na lepem travniku v bližini S stene Chamlanga. Ta stena, takrat še nepreplezana, je bila glavni cilj odprave. V prihodnjih štirih tednih smo opravili 11 vzponov na manj znane, neimenovane vrhove v okolici našega glavnega cilja. To so bili lepi vzponi, vendar mnogo lažji od doma izbrane stene. Vsakodnevno višanje temperatur je topilo sneg v steni in odkrilo star ledeniški led, poln skal in peska. Plezanje po takem terenu je zelo naporno. Posvetili smo se lažjim ciljem in steno pustili za nekoga drugega. Zanjo se nismo počutili dovolj močni, manjkalo nam je zanosa. Pred odhodom iz baze smo spoznali dva Čeha, nekdo je rekel da sta znana. Dali smo jima ostanek naše hrane in zaželeli srečo. Po prihodu domov smo izvedeli da sta po osmih dneh na gori preplezala S steno v alpskem slogu.

Odprave se brez podpore različnih posameznikov in podjetij ne bi mogel udeležiti. Na tem mestu bi se posebej zahvalil občini Borovnica in županu Bojanu Čebeli, podjetju Urh, podjetju Birosistemi, Komisiji za alpinizem, Alpinističnemu odseku Železničar Ljubljana ter vsem ki ste me podprli z nakupom majice in mi omogočili odkrivanje neznanega sveta.

Hvala!

Avtor besedila: Domen Košir
Avtorja fotografij: Nejc Marčič in Domen Košir

PRIPONKE (1)

Ostale novice

31. 7. 2019
NA SLAVNOSTNI AKADEMIJI PODELILI OBČINSKA PRIZNANJA

Na predvečer občinskega praznika 26.7. je v večnamenskem prostoru OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica potekala slavnostna akademija, katero so z mimohodom otvorili  praproščaki več društev. V uvodnem govoru je župan Bojan Čebela pohvalil dosedanje delo nagrajencev in predstavil projekte, ki se izvajajo na območju občine. Izpostavil je načrtovan projekt izgradnje prizidka k osnovni šoli in obvozne poti nad Gradom Bistra. V bogatem kulturnem programu, ki ga je pripravila in vodila Jožica Rupar so občinstvo razvneli svetovno znan Oktet Deseti brat iz Ljubljane, mlada sopranistka Talita Sofia Komelj in kitarski orkester Orkester Kodeljčanke, z nastopom katerega so poslušalci uživali v zvokih francoske, italijanske, ruske in balkanske glasbe.

Tudi tokrat so bili v ospredju dobitniki priznanj. Letošnji nagrajenci so:

(več …)

23. 7. 2019
Gradbena sezona na vrhuncu tudi v Borovnici: optično omrežje, trgovski center, P+R, itd.

Že od začetka vročega poletja smo lahko najprej ob regionalni, sedaj pa tudi na Zalarjevi cesti, opazovali delavce podjetja GVO d. o. o., ki so tudi ob najhujši vročini polagali kabelsko kanalizacijo. Za investitorja, Telekom Slovenije d. d., omenjeno podjetje gradi kabelsko povezavo od Vrhnike preko Borovnice in Zabočevega do Rakitne, s katero bo tudi večjemu delu tistega dela občine, ki še ni imelo hitrega optičnega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij, omogočen dostop do le tega. Po neuradnih informacijah bodo do konca poletja končali z »razpredanjem« kabelske mreže v Borovnici, nadaljevali z gradnjo glavnega kablovoda proti Rakitni ob cesti, prihodnje leto pa naj bi nadaljevali tudi v smeri proti gasilskemu domu Brezovica, kjer se bo gradnja končala ter na omrežje povezali tudi vsa naselja oz. večino stanovanjskih hiš, ki niso ob glavnem vodu (Jele, Dražica, Ohonica, Pristava), pri čemer bodo do bolj oddaljenih zaselkov in posameznih hiš povezava potekala po zraku.

(več …)

23. 7. 2019
Sestanek med predstavniki občine in SŽ v vzdušju dogovorov o številnih izzivih

Na sedežu SŽ Infrastruktura d. o. o. v Ljubljani je bil 15. 7. 2019 sestanek med predstavniki podjetja in Občine Borovnica, na katerem so obravnavali aktualno problematiko. Župan Bojan Čebela je predstavnike SŽ seznanil s skorajšnjim pričetkom gradnje parkirišča »parkiraj in presedi« (P+R) pri železniški postaji Borovnica ter izpostavil željo občine, da se do odprtja parkirišča, ki je predvideno konec letošnjega oktobra, uredi tudi Mejačeva ulica v delu od mostu čez Borovniščico do vhoda v poslopje železniške postaje, ki spada na območje javne železniške infrastrukture. Obravnavali so tudi problematiko hrupa, nevarnosti izlitja nevarnih snovi, obnove mostu v Jele in gradnje kolesarske povezave Borovnica-Pako na parcelah SŽ oz. območju javne železniške infrastrukture.

 

(več …)

23. 7. 2019
Praznik borovnic 2019 potekal v znamenju pestre ponudbe, dobrega vzdušja, folklore in konjev

Glavni novosti letošnjega Praznika borovnic, ki je potekal v soboto, 13. 7. 2019, na območju nekdanjega industrijskega kombinata LIKO v Borovnici, sta bili , ki se je začela že pred odhodom muzejskega vlaka na peronu ljubljanske železniške postaje, se nadaljevala na železniški postaji Borovnica ter zaključila pred odrom na sejmišču in številne konjske vprege Konjerejskega društva Barje in Konjeniškega društva Borovnica, ki niso tvorile le doslej največje Borovničeve povorke, temveč so neumorno in brezplačno skoraj ves dan po Borovnici prevažale obiskovalce prireditve.

Teh je bilo nekaj več kot v prejšnjih dveh letih, prav tako pa je bila večja ponudba tudi na okoli 40 stojnicah, kjer pa je bilo zaradi dolgotrajnega dežja v maju le nekaj stojnic z borovnicami, ki so »šle za med« in pošle že okoli poldneva. Do konca sejma so pošle tudi odlične borovničeve pekovske in slaščičarske dobrote, ki so jih ponovno napekle članice Društva podeželskih žena “Ajda”.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!