Novice

Pridružimo se prizadevanjem ZEOS za ponovno uporabo električnih naprav in aparatov

Tudi pri nas se dogajajo premiki v smeri povečevanja popravil aparatov. Družba ZEOS, d.o.o. sodeluje na nekaterih večjih dogodkih po državi, na katere so vabljeni vsi, ki imajo doma svoje male električne aparate in audio-video naprave, ki bi jih želeli popraviti. Brezplačno jih bo pregledal in diagnosticiral njihovo napako hišni serviser iz Servisa Jurco, ki bo za vse preveril tudi dobavljivost rezervnih delov (za morebitno popravilo aparata pa bo možen dogovor z njim na licu mesta). S servisnimi aktivnostmi so pričeli v soboto, 7. maja 2022, kjer so z vozilom E-transformer 2.0. sodelovali na dogodku Prevetrimo omare 5 v Logatcu, ki je potekal v organizaciji Knjižnice Logatec in Komunalnega podjetja Logatec d.o.o..

Družba ZEOS, d.o.o. si je zadala za enega od ciljev tekočega projekta Life Spodbujamo e-krožno, da spodbuja popravilo aparatov in gospodinjstva ozavešča o tej tematiki s pomočjo različnih aktivnosti na terenu. Servisiranje spodbujajo bodisi s potujočo popravljalnico, bodisi s stojnico, na kateri gostujoči strokovnjak demonstrira in izvaja enostavna popravila ter svetuje vsem strankam glede servisa njihovih aparatov.

Spomladanske aktivnosti v spodbudo servisiranja aparatov v Sloveniji

Ne glede na to kako skrbni smo pri uporabi in hrambi svojih aparatov, se nam slej ali prej zgodi, da se pokvarijo. Če je to še v sklopu garancije in če nam na servisu napako priznajo, potem imamo za nekaj časa spet mir. Kaj pa se zgodi, če je aparatu že pretekel rok garancije? Marsikdo si želi aparat tudi takrat popraviti, saj je z njim sicer zadovoljen in se mu ne da ukvarjati z iskanjem novega. Je pa tudi vedno več takšnih, ki na popravilo niti ne pomislijo in komaj čakajo, da imajo dober izgovor, da si lahko kupijo nov aparat, ker je le-ta bolj funkcionalen ter se stilsko lepše ujame z njihovim prostorom. A slednji vsekakor ne pripomorejo k izboljšanju okoljske problematike, predvsem z vidika porabe naravnih virov in energije. Popravilo aparatov bi bilo velikokrat še vedno zelo smiselno, s tem bi jim podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Kako pa je trenutno v praksi? Posameznik pri obisku serviserja velikokrat ugotovi, da se mu popravilo žal cenovno ne splača, saj je za servisno storitev pripravljen plačati le do tretjine ali petine vrednosti novega aparata, strošek popravila pa je dostikrat večji. Zakaj je temu tako? Serviserji poročajo, da cena rezervnih delov praviloma narašča s starostjo aparatov, po določenem preteku let (3-7 let) pa morda niti niso več dobavljivi. Aparati pa so tudi sestavljeni iz delov, da se jih ne da razdreti, očistiti in podmazati, kot so serviserji to lahko storili pred desetletji, ko se je popravilo še večkrat splačalo.

Ali to pomeni konec popravilom aparatov? Vsekakor ne. Evropski parlament je aprila letos potrdil predlog Evropske komisije in sprejel Evropsko resolucija o pravici do popravil naprav, v kateri so navedene zahteve glede zakonodajnega predloga o pravici do popravila. Nova pravila zahtevajo, da se evropskim potrošnikom ponudijo izdelki označeni za možnost popravila z daljšim rokom uporabnosti, daljšim garancijskim rokom, dostopom do rezervnih delov in servisnih storitev. Evropski parlament je predlog skoraj soglasno sprejel in ga poslal Evropski komisiji. Ta naj bi do konca letošnjega leta sprejela končni predlog glede novih pravil na področju popravil, ki so nujna za pričetek izvajanja v praksi. V določenih državah EU in tudi drugod po svetu se te problematike lotevajo z različnimi aktivnostmi in ne čakajo na končno sprejetje predlogov. Primer dobre prakse je recimo naša soseda Avstrija, kjer so prejšnji mesec izdali bone za popravilo elektronskih naprav. Gre za subvencioniranje posegov v vrednosti do 200 €, kar zmanjšuje ceno popravil, količino e-odpadkov ter podpira lokalna podjetja, saj lahko prebivalci države vnovčijo bon pri enem od 1000 partnerskih podjetij po vsej Avstriji.

Kaj pa v Sloveniji? Na dogodku je hišni serviser brezplačno opravil 8 diagnostik oz. pregledov električnih aparatov. Od tega je na samem licu mesta v E-transformerju popravil 5 električnih aparatov, 3 pa je vzel v svojo delavnico, kjer bo opravil popravilo oz. servis. Dogodek je dosegel svoj namen, saj je krožna zgodba električnih aparatov lepo zaokrožila med obiskovalci, zaznati pa je bilo optimizem, da skupaj lahko spremenimo navade ljudi za naš bolj trajnostni planet.

V maju (in juniju) lahko vsi zainteresirani svoj aparat prinesejo v brezplačno diagnostiko še na naslednje dogodke:

  1. maj 2022, 9.00 – 13.00: E-transformer 2.0 na dogodku EKO DAN v Škofji Loki v organizaciji Komunale Škofja Loka in Občine Škofja Loka
  2. maj 2022, 13.00 – 18.00: Stojnica na dogodku Festival ponovne uporabe v Kranju v organizaciji Društva Ekologi brez meja
  3. in 29. maj 2022, 10.00 – 18.00: Stojnica na dogodku Znanstival v Ljubljani v organizaciji Ustanove Hiša eksperimentov
  4. in 26. junij 2022, 10.00 – 20.00: Stojnica na dogodku Art Kamp v Mariboru v sklopu Festivala Lent

Izvajalci aktivnosti zainteresirane lepo vabijo, da vse sveže informacije o dogodkih sproti preverijo na spletnem portalu www.zeos.si, saj se lahko zgodi, da se bo pred poletjem v njihov urnik vrinil še dodaten termin z lokacijo v njihov

i bližini. Na tej strani si lahko vsi poiščejo tudi lokacijo svojega najbližjega serviserja aparatov, zemljevid pa organizatorji še sproti dopolnjujejo, tako da bodo veseli vseh podatkov o lokalnih serviserjih, ki jih še ni na zemljevidu.

Ostale novice

1. 7. 2022
PONOVNO RAZSTAVLJEN OSTANEK LETALSKE BOMBE IZ DRUGE SVETOVNE VOJNE
V parku pri stebru Borovniškega viadukta smo ponovno postavili ostanek ene od več tisoč letalskih bomb, ki so jih med II. svetovno vojno oz. med avgustom 1944 in koncem tega leta na Borovnico odvrgla letala ameriških in britanskih zračnih sil. Cilj je bil seveda Borovniški viadukt, saj bi njegovo uničenje močno otežilo oskrbo nacističnega vojaškega stroja v Italiji. Zaradi hribovite konfiguracije terena ter močne protiletalske obrambe pa je bilo cilj težko zadeti, tako da so skoraj vse bombe cilj zgrešile, pri tem pa porušile ne le zgradbe v neposredni bližini viadukta, temveč večji del Borovnice. Zaradi bombardiranja je življenje izgubilo 12 domačinov, številni pa so morali zapustiti svoje porušene domačije. Po ocenah je na Borovnico med II. svetovno vojno padla okoli tretjina vseh bomb, ki so bile odvržene na slovensko ozemlje.

(več …)

24. 6. 2022
Osmošolci spoznavali osnove parnega pogona in zgodovine Južne železnice

V četrtek, 23. 6. 2022, so  okviru tehniškega dne, osmošolci OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica spoznavali osnove parnega pogona vlakov in zgodovine Južne železnice. Član Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski,  upokojeni strojevodja in sodelavec Muzeja slovenskih železnic Ljubljana Bogo Troha je  učencem ob risanju na tablo razložil delovanje parne lokomotive. Tak način  predstavitve je  zelo pritegnil učence, ki so postavili tudi precej vprašanj. Vodja projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viaduktaAndrej Klemenc, prav tako član Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, pa je učencem  ob ogledu tematskega parka predstavil zgodovinski kontekst in pomen gradnje Južne železnice, dilema glede trasiranja proge ter samo gradnjo Borovniškega viadukta. (več …)

9. 6. 2022
Uradna primopredaja županskih poslov

V sredo, 8. 6. 2022, je pred začetkom 19. redne seje Občinskega sveta Občine Borovnica,  zdaj že nekdanji župan Bojan Čebela, ki je dne 2. 6. 2022 podal odstopno izjavo,  uradno predal posle podžupanu Petru Črnilogarju, ki bo funkcijo župana opravljal do rednih županskih volitev, ki bodo predvidoma v začetku letošnjega novembra. Pred samo sejo pa se je nekdanji župan še prisrčno poslovil od občinskih svetnikov in se jim zahvalil za sodelovanje. Svetniki so mu izrekli priznanje za opravljeno delo in mu z upanjem, da bo kot poslanec Državnega zbora RS lahko kaj dobrega storil tudi za svojo občino, zaželeli uspešno delo na novi funkciji.

20. 5. 2022
20 MAJ – SVETOVNI DAN ČEBEL IN OBLETNICA ROJSTVA ANTONA JANŠE
20. maj je bil prav na pobudo slovenskih čebelarjev 17. novembra 2017 s strani Ekonomsko-finančnega odbora OZN sprejet razglašen za Svetovni dan čebel. Letos je svetovni praznik čebel posvečen raznolikosti čebelarskih praks na svetu ter predvsem raznolikosti čebel. Pri tem pa strokovnjaki za opraševanje opozarjajo, da pri vlogi čebel kot opraševalk ne smemo pozabiti na divje čebele, prav tako pa ne tudi na pomemben prispevek čmrljev, nekaterih vrst muh in drugih insektov. Uporaba insekticidov in herbicidov v kmetijstvu, izsuševanje mokrišč, spremembe rabe tal, prav tako pa tudi promet in pogosta košnja travnikov so največje grožnje za preživetje opraševalcev, ki imajo tako pomembno vlogo zlasti pri pridelavi sadja, seveda pa tudi medu.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!