Novice

Prvi šolski dan v znamenju sonca, otroškega živžava in varne poti v šolo

Prvo jutro meteorološke jeseni je bilo jesensko megleno in nič več poletno toplo, a je sonce kmalu pregnalo meglo in pokazalo, da še vedno lepo greje. Proti šoli so se po počitnicah spet začeli zgrinjati učenci, vendar je Paplerjeva ulica izgledala kot iz časov, ko je bil avtomobil še redka dobrina. Vsi učitelji in starši so resno vzeli nov prometni režim, ki prepoveduje ustavljanje na Paplerjevi in na njej omejuje hitrost na 30 km/h. Precej učiteljev se je zbalo, da se z avtom ne bo dalo do parkirišča za zaposlene pred šolo, saj je bila cesta za to usposobljena šele zadnji večer pred začetkom pouka. Tako je ostalo kar nekaj parkirnih mest na tem parkirišču praznih, medtem ko je bilo novo parkirišče v obrtno-podjetniški coni Struge prezasedeno. K sreči se je izkazalo, da je to pravzaprav edine in ne nerešljiva težava, saj je bilo mogoče najti dovolj parkirnih mest zunaj urejenega parkirišča. Redarji bodo do zasedenosti parkirišča zaposlene na šoli usmerjali na parkirišče pred šolo, tako da starši, ki želijo spremiti svoje otroke v šolo, ne bi smeli imeti težav s parkiranjem.

Zahvaljujemo se vsem za upoštevanje novega prometnega režima in potrpežljivost. Veseli nas, da je kolesarnica pred šolo tako polna, da moramo skupaj z vodstvom šole razmišljati o njeni širitvi. Veseli smo tudi pohval številnih staršev, da je sedaj za varen prihod otrok v šolo bolje poskrbljeno kot pred tem.
Nekateri starši so na novi šolski poti skozi obrtno-podjetniško cono Struge z začudenjem in malce strahu pogledovali proti opuščeni stavbi, ki so je pred leti načeli tudi ognjeni zublji. V naslednjih dneh bomo ob njej uredili ograjo, da bi na ta način odvrnili kakšne mlade nadebudneže od raziskovanja skrivnostne in nevarne notranjosti omenjene stavbe.
Upamo, da se bo nov prometni režim hitro prijel in da se bo vse več staršev prepričalo, da lahko mirno in brez skrbi pustijo tudi manjše otroke, da po tistem, ko jih pripeljejo do začetka novega kraka šolske poti ob Športnem parku Borovnica, samostojno nadaljujejo pot v šolo. K uspešni vzgoji seveda spada tudi premišljeno in dovolj zgodnje navajanje otrok na samostojnost in nov prometni režim zaradi izboljšane prometne varnosti otrok omogoča, da prve samostojne korake na poti v šolo naredijo prej. Seveda bodo do konca tedna še prisotni tako prometni policisti in redarji kot tudi občinski reditelji. Če se bo izkazalo za potrebno, bo del slednjih še nekoliko podaljšal svojo “službo”, dokler se stvari ne bodo čisto utekle.
Sicer pa je živahen živ žav pred šolo pokazal, kako željno je večina otrok pričakala začetek šole oz. pouka, za katerega si, kot sta to v svojem nagovoru ob sprejemu prvošolčkov poudarila tako ravnatelj Daniel Horvat kot župan Bojan Čebela, vsi želimo, da bi potekal čim bolj normalno in se moramo tudi ravnati tako, da vsak od nas prispeva, da bo temu tako. Župan je staršem tudi predstavil nov prometni režim prihoda in prevoza otrok v šolo, razloge zanj in načrte za dokončno ureditev novih prometnih površin ter med gledališko predstavo, namenjeno najmlajšim šolarjem, tem tudi podaril varnostne rutice, ki ostale udeležence v prometu opozarjajo, da so na oz. ob cesti prvošolčki. Ravnatelj pa je staršem prvošolčkov predstavil pedagoške delavke, ki bodo poskrbele za njihovo šolanje.
Po svojih močeh se potrudimo, da bodo imeli šolarji varno pot v šolo in da bo pouk potekal čim bolj tako kot “v dobrih predcovidnih časih”.

Ostale novice

6. 7. 2022
ZAKLJUČENO USPOSABLJANJE ZA INTERPRETATIVNO VODENJE PO ŽELEZNIŠKI DEDIŠČINI V OBČINI BOROVNICA

V okviru projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta je od začetka marca do sredine junija v sodelovanju z Zavodom Lokvanj potekalo usposabljanje za interpretativno vodenje po železniški tehniški dediščini. Za usposabljanje se je prijavilo 11 oseb, samih predavanj, ki so bila odprta tudi za neprijavljene,  pa se je udeležilo med 8 in 27 poslušalcev. Ciklus predavanj je obsegal predavanja na teme:

  • kaj je kulturna dediščina, kako jo predstavljamo ter zakaj so pri njeni predstavitvi tako pomembne zgodbe in ustrezen način njihovega podajanja;
  • način delovanja in zgodovina razvoja parnih lokomotiv in parne vleke;
  • zgodovinskega konteksta gradnje železniških prog v Avstrijskem cesarstvu, gradnje Južne železnice ter vpliv njene gradnje in razvoja družbe Južna železnica na razvoj slovenskih dežel;
  • izbire trase proge Ljubljana – Trst, načrtovanja in gradnje Borovniškega viadukta in železniške proge na odseku Notranje Gorice – Verd, vpliva gradnje in obratovanja proge na razvoj Borovnice ter zgodovini Borovniškega viadukta do njegove dokončne porušitve in gradnje nove obvozne proge.

(več …)

1. 7. 2022
PONOVNO RAZSTAVLJEN OSTANEK LETALSKE BOMBE IZ DRUGE SVETOVNE VOJNE
V parku pri stebru Borovniškega viadukta smo ponovno postavili ostanek ene od več tisoč letalskih bomb, ki so jih med II. svetovno vojno oz. med avgustom 1944 in koncem tega leta na Borovnico odvrgla letala ameriških in britanskih zračnih sil. Cilj je bil seveda Borovniški viadukt, saj bi njegovo uničenje močno otežilo oskrbo nacističnega vojaškega stroja v Italiji. Zaradi hribovite konfiguracije terena ter močne protiletalske obrambe pa je bilo cilj težko zadeti, tako da so skoraj vse bombe cilj zgrešile, pri tem pa porušile ne le zgradbe v neposredni bližini viadukta, temveč večji del Borovnice. Zaradi bombardiranja je življenje izgubilo 12 domačinov, številni pa so morali zapustiti svoje porušene domačije. Po ocenah je na Borovnico med II. svetovno vojno padla okoli tretjina vseh bomb, ki so bile odvržene na slovensko ozemlje.

(več …)

24. 6. 2022
Osmošolci spoznavali osnove parnega pogona in zgodovine Južne železnice

V četrtek, 23. 6. 2022, so  okviru tehniškega dne, osmošolci OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica spoznavali osnove parnega pogona vlakov in zgodovine Južne železnice. Član Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski,  upokojeni strojevodja in sodelavec Muzeja slovenskih železnic Ljubljana Bogo Troha je  učencem ob risanju na tablo razložil delovanje parne lokomotive. Tak način  predstavitve je  zelo pritegnil učence, ki so postavili tudi precej vprašanj. Vodja projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viaduktaAndrej Klemenc, prav tako član Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, pa je učencem  ob ogledu tematskega parka predstavil zgodovinski kontekst in pomen gradnje Južne železnice, dilema glede trasiranja proge ter samo gradnjo Borovniškega viadukta. (več …)

9. 6. 2022
Uradna primopredaja županskih poslov

V sredo, 8. 6. 2022, je pred začetkom 19. redne seje Občinskega sveta Občine Borovnica,  zdaj že nekdanji župan Bojan Čebela, ki je dne 2. 6. 2022 podal odstopno izjavo,  uradno predal posle podžupanu Petru Črnilogarju, ki bo funkcijo župana opravljal do rednih županskih volitev, ki bodo predvidoma v začetku letošnjega novembra. Pred samo sejo pa se je nekdanji župan še prisrčno poslovil od občinskih svetnikov in se jim zahvalil za sodelovanje. Svetniki so mu izrekli priznanje za opravljeno delo in mu z upanjem, da bo kot poslanec Državnega zbora RS lahko kaj dobrega storil tudi za svojo občino, zaželeli uspešno delo na novi funkciji.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!