Novice

Prvi šolski dan v znamenju sonca, otroškega živžava in varne poti v šolo

Prvo jutro meteorološke jeseni je bilo jesensko megleno in nič več poletno toplo, a je sonce kmalu pregnalo meglo in pokazalo, da še vedno lepo greje. Proti šoli so se po počitnicah spet začeli zgrinjati učenci, vendar je Paplerjeva ulica izgledala kot iz časov, ko je bil avtomobil še redka dobrina. Vsi učitelji in starši so resno vzeli nov prometni režim, ki prepoveduje ustavljanje na Paplerjevi in na njej omejuje hitrost na 30 km/h. Precej učiteljev se je zbalo, da se z avtom ne bo dalo do parkirišča za zaposlene pred šolo, saj je bila cesta za to usposobljena šele zadnji večer pred začetkom pouka. Tako je ostalo kar nekaj parkirnih mest na tem parkirišču praznih, medtem ko je bilo novo parkirišče v obrtno-podjetniški coni Struge prezasedeno. K sreči se je izkazalo, da je to pravzaprav edine in ne nerešljiva težava, saj je bilo mogoče najti dovolj parkirnih mest zunaj urejenega parkirišča. Redarji bodo do zasedenosti parkirišča zaposlene na šoli usmerjali na parkirišče pred šolo, tako da starši, ki želijo spremiti svoje otroke v šolo, ne bi smeli imeti težav s parkiranjem.

Zahvaljujemo se vsem za upoštevanje novega prometnega režima in potrpežljivost. Veseli nas, da je kolesarnica pred šolo tako polna, da moramo skupaj z vodstvom šole razmišljati o njeni širitvi. Veseli smo tudi pohval številnih staršev, da je sedaj za varen prihod otrok v šolo bolje poskrbljeno kot pred tem.
Nekateri starši so na novi šolski poti skozi obrtno-podjetniško cono Struge z začudenjem in malce strahu pogledovali proti opuščeni stavbi, ki so je pred leti načeli tudi ognjeni zublji. V naslednjih dneh bomo ob njej uredili ograjo, da bi na ta način odvrnili kakšne mlade nadebudneže od raziskovanja skrivnostne in nevarne notranjosti omenjene stavbe.
Upamo, da se bo nov prometni režim hitro prijel in da se bo vse več staršev prepričalo, da lahko mirno in brez skrbi pustijo tudi manjše otroke, da po tistem, ko jih pripeljejo do začetka novega kraka šolske poti ob Športnem parku Borovnica, samostojno nadaljujejo pot v šolo. K uspešni vzgoji seveda spada tudi premišljeno in dovolj zgodnje navajanje otrok na samostojnost in nov prometni režim zaradi izboljšane prometne varnosti otrok omogoča, da prve samostojne korake na poti v šolo naredijo prej. Seveda bodo do konca tedna še prisotni tako prometni policisti in redarji kot tudi občinski reditelji. Če se bo izkazalo za potrebno, bo del slednjih še nekoliko podaljšal svojo “službo”, dokler se stvari ne bodo čisto utekle.
Sicer pa je živahen živ žav pred šolo pokazal, kako željno je večina otrok pričakala začetek šole oz. pouka, za katerega si, kot sta to v svojem nagovoru ob sprejemu prvošolčkov poudarila tako ravnatelj Daniel Horvat kot župan Bojan Čebela, vsi želimo, da bi potekal čim bolj normalno in se moramo tudi ravnati tako, da vsak od nas prispeva, da bo temu tako. Župan je staršem tudi predstavil nov prometni režim prihoda in prevoza otrok v šolo, razloge zanj in načrte za dokončno ureditev novih prometnih površin ter med gledališko predstavo, namenjeno najmlajšim šolarjem, tem tudi podaril varnostne rutice, ki ostale udeležence v prometu opozarjajo, da so na oz. ob cesti prvošolčki. Ravnatelj pa je staršem prvošolčkov predstavil pedagoške delavke, ki bodo poskrbele za njihovo šolanje.
Po svojih močeh se potrudimo, da bodo imeli šolarji varno pot v šolo in da bo pouk potekal čim bolj tako kot “v dobrih predcovidnih časih”.

Ostale novice

22. 9. 2021
ETM 2021: ŠPAN Mobilnostni center ponuja na preizkus tudi najnovejše “cross-over” e-kolo.

Poleg celovitih storitev za avtomobiliste in motoriste ponuja ŠPAN Mobilnostni center na Brezovici v sklopu svoje bogate ponudbe koles tudi novo kolo lastne znamke S-Bikes, ki je vsestransko uporabno tako za vožnjo po asfaltnih cestah kot tudi po makadamu in celo po brezpotjih z dovolj trdo podlago. Gre za  kolo S-Bike C80e, ki je  je ustvarjen, da vas udobno, odločno in zanesljivo odpelje iz mesta na raziskovanje čudovite narave. Je robusten in eleganten hkrati. Je SUV med električnimi kolesi. Skupaj z nekaterimi drugimi, že uveljavljenimi e-kolesi iz družine S-Bikes ga boste lahko spoznali in preizkusili v petek, 24. 9. 2021, v Borovnici, na DNEVU BREZ AVTOMOBILA 2021 , ki bo od 14.00 do 17.00 potekal na za promet zaprti Paplerjevi ulici.

(več …)

22. 9. 2021
ETM 2021: Preizkusite e-kolesa in e-skiroje ter pametno čelado iz ponudbe podjejta Avtera d. o. o.

Električna kolesa po mnenju velike večine poznavalcev kolesarstva odpirajo nove dimenzije in izredno razširijo obseg in doseg kolesarjenja. Primerna niso le za tiste, ki se bojijo, da jim bosta klanec in/ali daljša razdalja pobrala preveč moči in tiste, ki na delovno mesto ne želijo priti preznojeni, temveč tudi za rekreativne in športne kolesarje, saj omogočajo resen trening brez ekstremnih telesnih naporov in so tako nadvse primerna za pridobivanje osnovne kondicije.  Električni skiroji omogočajo izredno mobilnost v mestni gneči in jih brez težav spravimo tako v prtljažnike avtomobila kot na vlake in avtobuse.  Za večjo varnost pri uporabi tako električnih koles kot skirojev je pametno uporabljati “pametno čelado”, ki poleg učinkovitega varovanja glave varnost povečuje s tem, ko drugim udeležencem v prometu signalizira zaviranje in/ali spremembo smeri, kar je še zlasti pomembno v mestni prometni gneči.  Podjetje Avtera d. o. o. ponuja kakovostna in cenovno zelo ugodna  e- mestna, treking in zložljiva kolesa, električne skiroje in “pametne” čelade, ki jih boste lahko preizkusili v petek, 24. 9. 2021, med 14.00 in 17.00 na Paplerjevi ulici . Več o njihovi ponudbi:

(več …)

20. 9. 2021
POROČILO S POSVETA »VLAK IN KOLO V LETU ŽELEZNIC«

Koalicija za trajnostno prometno politiko je v sodelovanju z Občino Borovnica in Tehniškim muzejem Slovenije, v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2021 in evropskega leta železnic, v petek, 17. 9. 2021, v prostorih Tehniškega muzeja Slovenije, v Bistri, pri Vrhniki, organizirala posvet »Vlak in kolo v letu železnic«. Posveta so se poleg organizatorjev in predstavnika slovenskih železnic udeležili predvsem predstavniki turističnih organizacij z različnih koncev Slovenije ter kolesarski aktivisti, ki si prizadevajo za boljše storitve za kolesarje v slovenskem železniškem potniškem prometu.

Ključne ugotovitve posveta:

  • Povpraševanje po »železniških« storitvah za kolesarje, kot so možnost hitrega in neoviranega dostopa do varnega parkiranja koles čim bližje peronom potniškega prometa, prevoz koles na vlakih in varno shranjevanje koles in prtljage kolesarskih dnevnih migrantov ter popotnikov na železniških postaja vse bolj narašča tudi pri nas.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!