Novice

Prvi šolski dan v znamenju sonca, otroškega živžava in varne poti v šolo

Prvo jutro meteorološke jeseni je bilo jesensko megleno in nič več poletno toplo, a je sonce kmalu pregnalo meglo in pokazalo, da še vedno lepo greje. Proti šoli so se po počitnicah spet začeli zgrinjati učenci, vendar je Paplerjeva ulica izgledala kot iz časov, ko je bil avtomobil še redka dobrina. Vsi učitelji in starši so resno vzeli nov prometni režim, ki prepoveduje ustavljanje na Paplerjevi in na njej omejuje hitrost na 30 km/h. Precej učiteljev se je zbalo, da se z avtom ne bo dalo do parkirišča za zaposlene pred šolo, saj je bila cesta za to usposobljena šele zadnji večer pred začetkom pouka. Tako je ostalo kar nekaj parkirnih mest na tem parkirišču praznih, medtem ko je bilo novo parkirišče v obrtno-podjetniški coni Struge prezasedeno. K sreči se je izkazalo, da je to pravzaprav edine in ne nerešljiva težava, saj je bilo mogoče najti dovolj parkirnih mest zunaj urejenega parkirišča. Redarji bodo do zasedenosti parkirišča zaposlene na šoli usmerjali na parkirišče pred šolo, tako da starši, ki želijo spremiti svoje otroke v šolo, ne bi smeli imeti težav s parkiranjem.

Zahvaljujemo se vsem za upoštevanje novega prometnega režima in potrpežljivost. Veseli nas, da je kolesarnica pred šolo tako polna, da moramo skupaj z vodstvom šole razmišljati o njeni širitvi. Veseli smo tudi pohval številnih staršev, da je sedaj za varen prihod otrok v šolo bolje poskrbljeno kot pred tem.
Nekateri starši so na novi šolski poti skozi obrtno-podjetniško cono Struge z začudenjem in malce strahu pogledovali proti opuščeni stavbi, ki so je pred leti načeli tudi ognjeni zublji. V naslednjih dneh bomo ob njej uredili ograjo, da bi na ta način odvrnili kakšne mlade nadebudneže od raziskovanja skrivnostne in nevarne notranjosti omenjene stavbe.
Upamo, da se bo nov prometni režim hitro prijel in da se bo vse več staršev prepričalo, da lahko mirno in brez skrbi pustijo tudi manjše otroke, da po tistem, ko jih pripeljejo do začetka novega kraka šolske poti ob Športnem parku Borovnica, samostojno nadaljujejo pot v šolo. K uspešni vzgoji seveda spada tudi premišljeno in dovolj zgodnje navajanje otrok na samostojnost in nov prometni režim zaradi izboljšane prometne varnosti otrok omogoča, da prve samostojne korake na poti v šolo naredijo prej. Seveda bodo do konca tedna še prisotni tako prometni policisti in redarji kot tudi občinski reditelji. Če se bo izkazalo za potrebno, bo del slednjih še nekoliko podaljšal svojo “službo”, dokler se stvari ne bodo čisto utekle.
Sicer pa je živahen živ žav pred šolo pokazal, kako željno je večina otrok pričakala začetek šole oz. pouka, za katerega si, kot sta to v svojem nagovoru ob sprejemu prvošolčkov poudarila tako ravnatelj Daniel Horvat kot župan Bojan Čebela, vsi želimo, da bi potekal čim bolj normalno in se moramo tudi ravnati tako, da vsak od nas prispeva, da bo temu tako. Župan je staršem tudi predstavil nov prometni režim prihoda in prevoza otrok v šolo, razloge zanj in načrte za dokončno ureditev novih prometnih površin ter med gledališko predstavo, namenjeno najmlajšim šolarjem, tem tudi podaril varnostne rutice, ki ostale udeležence v prometu opozarjajo, da so na oz. ob cesti prvošolčki. Ravnatelj pa je staršem prvošolčkov predstavil pedagoške delavke, ki bodo poskrbele za njihovo šolanje.
Po svojih močeh se potrudimo, da bodo imeli šolarji varno pot v šolo in da bo pouk potekal čim bolj tako kot “v dobrih predcovidnih časih”.

Ostale novice

17. 1. 2022
KRIŽEM KRAŽEM V BESEDI IN SLIKI PO DOGAJANJU V OBČINI BOROVNICA V LETU 2021

V prispevku, objavljenem v prilogi spodaj, si lahko v besedi in sliki ogledate kalejdoskop dogajanja v naši občini v minulem letu. Res je, da je bilo tudi pri nas »v znamenju novega koronavirusa«, a smo se v pričujočem prispevku raje osredotočili na to, da pokažemo, da se je v senci epidemije in pandemije kljub vsemu dogajalo in naredilo marsikaj. Da pa se ne bi zdelo kot da težav s »korono« pri nas sploh ni bilo, ji bomo pozornost namenili v mesecu, ko je bila tudi pri nas pandemija na vrhuncu in smo bili podvrženi najbolj rigoroznim ukrepom za upočasnjevanje njenega širjenja.

(več …)

7. 1. 2022
OB 180 LETNICI ROJSTVA MOŽA, KI JE V BOROVNICI POLEG OSTALEGA VZGOJIL TUDI NOVO SORTO JABOLK

V času svojega več kot tri desetletja in pol dolgega službovanja v Borovniški dolini se je nadučitelj Franc Papler (1842-1911) poleg poučevanja, kulturnega in političnega udejstvovanja ukvarjal tudi s čebelarstvom, umnim kmetovanjem ter sadjarstvom. S križanjem štajerskega bobovca in zlate parmene je okoli leta 1895 vzgojil novo sorto jabolk, t.i. “paplerke” oz. “Paplerjev bobovec”.  15. januarja letos bo minilo 180 let od njegovega rojstva. Pred nedavnim smo ob 110 njegove smrti smo o njem in njegovem velikem doprinosu k razvoju v Borovniški dolini že objavili članek, zato bomo ob obletnici njegove smrti na kratko predstavili »njegovo« sorto jabolk in prizadevanja k njeni ohranitvi in razširitvi. Ta avtohtona sorta se je izjemno dobro prilagodila na podnebne in talne razmere v Borovniški dolini in je nadpovprečno bogato rodila. Zato so jo začeli množično cepiti in saditi po okoliških kmečkih sadovnjakih, kjer so nadomestile druge, revnejše sorte.

(več …)

15. 12. 2021
UREJEN TEMATSKI PARK BOROVNIŠKEGA VIADUKTA

Konec novembra so bila zaključena osnovna dela za ureditev tematskega park o Borovniškem viaduktu pri stebru viadukta. Na iz odsluženih železniških tirov, ki so jih darovale SŽ Infrastruktura d. o. o. in so jih na ustrezne dolžine odrezali v podjetju Metallmar d. o. o., izdelane okvirje je bilo nameščenih 9 informacijskih tabel, ki v besedi in sliki predstavljajo zgodovino Borovniškega viadukta od njegovega načrtovanja do njegove končne porušitve in izgradnje nove proge. Avtor besedila, ki ga je strokovno pregledal Bogomir Troha, je Peter Bezek, ki je tudi opravil izbor fotografij in pripravil predloge za tisk panojev. Oba sta člana Zgodovinske sekcije HUD Karel Barjanski, ki je eden od partnerjev v projektu Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta.

(več …)

15. 12. 2021
Ob 110. obletnici smrti velikega Borovničana Frana Paplerja

15. decembra mineva 110 let od smrti moža, ki je pomembno zaznamoval razvoj izobraževanja, kulture, gasilstva in sadjarstva v naši občini. Fran Papler se je rodil 15. 1. 1842 na Brezovici pri Kropi kot tretji od desetih otrok v kmečki družini. Učiteljsko pot je začel v Cerknici, kjer je ob poučevanju na ljudski šoli deloval tudi kot organist. V Ratečah je nato službi učitelja in organista dodal še delo cerkovnika. Po premestitvi v Polhov Gradec, kjer je preživel sedem let, je svoje poučevanje nadaljeval v Borovnici, kamor je prišel leta 1875 in v njej ostal vse do smrti. Šolska kronika navaja, da je bil »pri svojem prihodu v Borovnico jako prijazno sprejet s strelom možnarjev«. S svojim delovanjem je kot nadučitelj, sadjar, dejaven občinski odbornik, načelnik in častni član gasilskega društva, predsednik bralnega društva, pevec, pesnik in še kaj bi se našlo,  vtisnil Borovniški kotlini globok pečat. Leta 1891 je bil na deželni učiteljski konferenci v Ljubljani delegat za ljubljansko okolico, kar dokazuje, da so ga spoštovali tudi izven Borovnice.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!