Novice

Začetek urejanja tematskega parka Borovniškega viadukta

Občina Borovnica je 20. 8. 2021 s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo dobila v podpis pogodbo za sofinanciranje projekta Tematski park in spominska pot Borovniškega viadukta iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in proračuna RS v skupni višini 58.327 evrov. Projekt je občina 30. 1. 2020 prijavila na 4. poziv LAS Barje z zaledjem za podporo manjšim projektom na področju regionalnega razvoja. SŽ Infrastruktura d. o. o. so za za izdelavo okvirjev in ureditev poti pri stebru viadukta občini podarile rabljene in na 10 m kose razrezane železniške tirnice, ki jih bodo na primerne dolžine kot svoj prispevek k projektu narezali v podjetju Metallmar d. o. o. , ki ima sedež v obrtno-poslovni coni Struge (Liko). Prevoz tirnic od železniške postaja Borovnica do omenjenega podjetja in do parka pri stebru viadukta je brezplačno opravilo podjetje Kržič transport, Stojan Kržič s. p. .Vsem se za prispevek najlepše zahvaljujemo. 

V kratkem se bodo začela dela na novi parkovni in hortikulturni ureditvi parka pri Borovniškem viaduktu, ki naj bi bila končana do konca septembra, ko bodo postavljeni tudi informacijski panoji, klopi in drugo ulično pohištvo. Ureditev t. i. dijaške poti, razgledne ploščadi pri V peti viadukta, miniaturnega parka pri stari železniški postaji ter obnova ograje na zgornjem delu Miklavičeve ceste pa bo predvidoma končana do sredine novembra.

V kolikor bo to dopuščali ukrepi za preprečevanje širjenja za obolelost za COVID-19 bo jeseni na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica začel tudi Zgodovinski krožek, ki bo na različne načine obravnaval zgodovino in pomen Borovniškega viadukta za razvoj Borovnice ter Južne železnice za razvoj slovenskih dežel, prav tako pa tudi vlogo in pomen železniškega prevoza danes. Na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica bodo pripravili razstavo na omenjene teme, v sodelovanj z društvom Lokvanj pa bo, ko bodo to dovoljevala razmere glede COVID-19, izvedeno tudi usposabljanje zainteresiranih za interpretativno vodenje po tehniški in kulturni dediščini Južne železnice v naši občini.  Celotna vrednost projekta je ocenjena na 92.500€ evrov.

 

Ostale novice

22. 9. 2021
ETM 2021: ŠPAN Mobilnostni center ponuja na preizkus tudi najnovejše “cross-over” e-kolo.

Poleg celovitih storitev za avtomobiliste in motoriste ponuja ŠPAN Mobilnostni center na Brezovici v sklopu svoje bogate ponudbe koles tudi novo kolo lastne znamke S-Bikes, ki je vsestransko uporabno tako za vožnjo po asfaltnih cestah kot tudi po makadamu in celo po brezpotjih z dovolj trdo podlago. Gre za  kolo S-Bike C80e, ki je  je ustvarjen, da vas udobno, odločno in zanesljivo odpelje iz mesta na raziskovanje čudovite narave. Je robusten in eleganten hkrati. Je SUV med električnimi kolesi. Skupaj z nekaterimi drugimi, že uveljavljenimi e-kolesi iz družine S-Bikes ga boste lahko spoznali in preizkusili v petek, 24. 9. 2021, v Borovnici, na DNEVU BREZ AVTOMOBILA 2021 , ki bo od 14.00 do 17.00 potekal na za promet zaprti Paplerjevi ulici.

(več …)

22. 9. 2021
ETM 2021: Preizkusite e-kolesa in e-skiroje ter pametno čelado iz ponudbe podjejta Avtera d. o. o.

Električna kolesa po mnenju velike večine poznavalcev kolesarstva odpirajo nove dimenzije in izredno razširijo obseg in doseg kolesarjenja. Primerna niso le za tiste, ki se bojijo, da jim bosta klanec in/ali daljša razdalja pobrala preveč moči in tiste, ki na delovno mesto ne želijo priti preznojeni, temveč tudi za rekreativne in športne kolesarje, saj omogočajo resen trening brez ekstremnih telesnih naporov in so tako nadvse primerna za pridobivanje osnovne kondicije.  Električni skiroji omogočajo izredno mobilnost v mestni gneči in jih brez težav spravimo tako v prtljažnike avtomobila kot na vlake in avtobuse.  Za večjo varnost pri uporabi tako električnih koles kot skirojev je pametno uporabljati “pametno čelado”, ki poleg učinkovitega varovanja glave varnost povečuje s tem, ko drugim udeležencem v prometu signalizira zaviranje in/ali spremembo smeri, kar je še zlasti pomembno v mestni prometni gneči.  Podjetje Avtera d. o. o. ponuja kakovostna in cenovno zelo ugodna  e- mestna, treking in zložljiva kolesa, električne skiroje in “pametne” čelade, ki jih boste lahko preizkusili v petek, 24. 9. 2021, med 14.00 in 17.00 na Paplerjevi ulici . Več o njihovi ponudbi:

(več …)

20. 9. 2021
POROČILO S POSVETA »VLAK IN KOLO V LETU ŽELEZNIC«

Koalicija za trajnostno prometno politiko je v sodelovanju z Občino Borovnica in Tehniškim muzejem Slovenije, v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2021 in evropskega leta železnic, v petek, 17. 9. 2021, v prostorih Tehniškega muzeja Slovenije, v Bistri, pri Vrhniki, organizirala posvet »Vlak in kolo v letu železnic«. Posveta so se poleg organizatorjev in predstavnika slovenskih železnic udeležili predvsem predstavniki turističnih organizacij z različnih koncev Slovenije ter kolesarski aktivisti, ki si prizadevajo za boljše storitve za kolesarje v slovenskem železniškem potniškem prometu.

Ključne ugotovitve posveta:

  • Povpraševanje po »železniških« storitvah za kolesarje, kot so možnost hitrega in neoviranega dostopa do varnega parkiranja koles čim bližje peronom potniškega prometa, prevoz koles na vlakih in varno shranjevanje koles in prtljage kolesarskih dnevnih migrantov ter popotnikov na železniških postaja vse bolj narašča tudi pri nas.

(več …)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!