Novice

Zakaj je med boljši od sladkorja?

Med se večinoma uporablja kot nepredelano živilo, uporablja pa se tudi v živilsko predelovalni industriji kot sladilo. Uporabljajo ga tudi zaradi okusa in viskoznosti, predvsem pri proizvodih, ki temeljijo na žitaricah.   Zaradi enkratne sestave se prebava medu pri človeku razlikuje od prebave drugih vrst sladkorjev. Med vsebuje predvsem enostavne sladkorje, ki jih naše telo lahko direktno izkoristi. Če ga primerjamo z belim sladkorjem, ima med manjši vpliv na količino glukoze v krvi, in to predvsem zaradi visoke vsebnosti fruktoze. Raznolikost medu lahko s pridom izkoristimo pri pripravi raznovrstnih jedi in napitkov. Za vsak okus lahko kaj najdemo.Razlika med belim sladkorjem in medom je več kot očitna. V belem sladkorju je le disaharid saharoza, ki se razkroji v glukozo in fruktozo in nič drugega. V medu so tudi sladkorji, pa še druge snovi, skoraj vse, kar vsebuje in potrebuje človeško telo, zato ima med posebne lastnosti, ne samo sladkost. In ne nazadnje: pri proizvodnji sladkorja se uporabljajo različne kemikalije, v nasprotnem primeru pa je med popolnoma naraven proizvod čebel, ki mu ničesar ne dodajamo niti ne odvzemamo, ne vsebuje nobenih konzervansov, vsebuje pa antioksidante in deluje protimikrobno. Naša novoletna zaobljuba bi lahko bila bolj zdrav način življenje – v vsakdanji prehrani zamenjamo med za sladkor.

Uporaba medu

Uporabimo ga lahko za zajtrk, malico, večerjo pa tudi pri pripravi kosila je uporaben. Z medom lahko nadomestimo sladkor, ki ga uporabljamo v naši prehrani ali ga uporabimo kot dodatek glavnim jedem. Sladkanje čaja z medom je stara navada, z njim pa lahko sladkamo tudi kavo, šabeso, ledeni čaj, smutije, limonado, mlečni riž, razne kaše, sladoled, sadne solate…Poleg tega, da si med zjutraj namažemo na kruh, ga lahko dodamo tudi v kosmiče, si pripravimo skutni namaz z medom, ali namaz z medom in kakavom, kislo smetano z medom,  dodamo ga lahko v jogurt, ali si pripravimo palačinke z medom. Poda se pri pripravi piščančjih, divjačinskih in azijskih jedeh. Tudi omake, prelivi, marinade in zelenjava dobijo z dodatkom medu posebno aromo. Nepogrešljiv je seveda pri pripravi slaščic. Uporabimo lahko recepte za navadni sladkor, pri tem pa moramo upoštevati, da je slajši kot navadni sladkor in da vsebuje več vode, zato vzamemo malo manj medu, kot je predpisanega sladkorja, količino tekočine v receptu zmanjšamo za ¼ teže dodanega sladkorja. Pečemo pri malo nižji temperaturi, da preprečimo prekomerno porjavitev peciva. Med veže nase vlago, zato ostane pecivo z medom dalj časa sveže in zmanjšuje drobljenje peciva.

Pri pripravi jedi iz medu je potrebno upoštevati tudi njegovo aromo. V splošnem je za svetlejše vrste medu značilna mila, nežna aroma, temnejše vrste pa imajo močnejšo aromo. Zato bomo za slajenje nežnih jedi, kjer ne želimo, da prevladuje okus medu, uporabili nežen akacijev med, v golaž bomo dodali temen gozdni med, medenemu pecivu pa bo odlično aromo dal kostanjev med. Medu pri peki in kuhi ne uporabljamo zaradi njegovih zdravilnih lastnosti, ampak predvsem zaradi njegove arome. Če je le možno ga dodamo na koncu kuhanja, da ohranimo več sestavin.

Za začetek lahko pripravimo preprost osvežilni in krepčilen napitek limonado z medom. Iztisnemo sok polovice limone, dodamo kozarec tople vode in žlico medu ter dobro premešamo. Napitek bo še izdatnejši, če ga bomo uživali na tešče.

Sestava in lastnosti medu

Med je povsem naravno živilo. Vsebuje okrog 200 različnih snovi. Lastnosti in kakovost medu so odvisni od izvora nektarja, zrelosti medu, klimatskih pogojev, sezone, sestave tal, načina in pogojev pridelave in shranjevanja kot tudi od čebelarske prakse. Nekatere sestavine so posledica zorenja medu, nekatere dodajo čebele, izvor nekaterih pa so rastline. Med istega botaničnega porekla se razlikuje, zaradi klimatskih razlik in različnega geografskega porekla. Že majhne spremembe v količini naštetih organskih in rudninskih snovi spremenijo barvo, vonj in okus. Od tod potem toliko različnih vrst medu od svetlega do temnega z vsemi njihovimi značilnostmi. Od slovenskih medov imajo najvišjo antioksidativno učinkovitost hojevi medovi, sledijo smrekovi, gozdni, kostanjevi, cvetlični, lipovi in nazadnje akacijevi.

Andreja Kandolf Borovšak

Ostale novice

11. 3. 2019
V ZD Borovnica odprta nova enota vrtca

Od danes, 11. 3. 2019, je borovniški vrtec bogatejši za enoto za najmlajše, ki deluje v prenovljenem delu Zdravstvenega doma. Enota “Kapljica” ponuja na dobrih 60 m2 vse potrebno za 13 malčkov, vključno s sanitarijami in čajno kuhinjo. Danes se je z novimi, svetlimi in z vsem potrebnim opremljenimi prostori, ob navzočnosti vzgojiteljic, župana Bojana Čebele,  v. d. vodje vrtca Sabine Miklavčič  in ravnatelja OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica Daniela Horvata. seznanilo 10 malčkov in njihovih staršev.

(več …)

11. 3. 2019
Spominska slovesnost ob 77. obletnici usmeritve žrtev Preserskega procesa

V Gramozni jami, v Ljubljani, je 10. 3. 2019, ob 11.00 uri, potekala spominska slovesnost ob dnevu usmrtitev žrtev Preserskega procesa. Na ta dan pred 77. leti je fašistični okupator v Gramozni jami ustrelili 16 talcev iz Borovnice in okolice kot maščevanje za neuspešen poskus partizanov, da razstrelijo železniški most v Preserjah. Spominske slovesnosti so se udeležili maloštevilni občani, predvsem svojci žrtev, praporščaki in predstavniki borovniških društev ter župan Bojan Čebela. Po slovesnosti so udeleženci obiskali tudi grobove žrtev na ljubljanskih Žalah, na katere so položili cvetje ter prižgali sveče. Na poti nazaj so se ustavili še v pri spomeniku v gradu Bistra, kjer je venec v imenu občine položil g. Frančišek Marijan Drašler.

(več …)

8. 3. 2019
Po sprejetju amandmajev potrjen Predlog Odloka o proračunu občine Borovnica za leto 2019

V četrtek, 7. 3. 2019, je od 18.00 do 20.30, v sejni sobi Občine Borovnica, potekala  3. redna sejo Občinskega sveta Občine Borovnica. Prisostvovali so ji vsi občinski svetniki, ki so po ugotovitvi sklepčnosti in potrditvi dnevnega reda ter zapisnika 2. redne seje obravnavali:

  1. Poročilo župana o izvrševanju sklepov občinskega sveta in o opravljenih nalogah med obema sejama
  2. Pobude in vprašanja svetnikov
  3. Predlog Odloka o proračunu Občine Borovnica za leto 2019
  4. Letni program ljubiteljske in kulturne dejavnosti za leto 2019
  5. Letni program športa za leto 2019
  6. Osnutek Odloka o načinu in pogojih 24-urne dežurne službe na področju pogrebne dejavnosti v Občini Borovnica
  7. Sklep o spremembi poteka meja med Občini Borovnica in Občino Brezovica

(več …)

5. 3. 2019
Pustni torek v Borovnici

Pustni torek, 5. 3. 2019, je v Borovnici, poleg našemljenih gojencev vrtca in njihovih vzgojiteljic, ki so obiskali tudi župana ter učencev in zaposlenih z OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, ki so se sprehodili po Borovnici, popestrila tudi skupina kurentov in pokačev iz okolice Ptuja. Zime jim sicer ni bilo treba odganjati, a upajmo, da so vsaj za nekaj časa odgnali slabo voljo, zamere, fovšijo in podobno. Več fotografij si lahko ogledati v rubriki fotoreportaže.

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!