Gasilska

PGD Borovnica

Predstavitev

GD_BorovnicaPGD Borovnica je osrednja gasilska enota v občini Borovnica. Naše društvo je bilo ustanovljeno leta 1885, tako da v letu 2010 praznujemo že 125 let delovanja. Podrobnejšo zgodovino našega društva bomo predstavili v brošuri, ki bo izšla ob tem visokem jubileju. V preteklem letu je gasilstvo na Slovenskem praznovalo 140 let, kar pomeni, da je bilo borovniško gasilsko društvo ustanovljeno kar kmalu po nastanku prvih požarnih enot. In 125 let kasneje, v dobi kapitalizma ter vsesplošnega hrepenenja po dobičku, še vedno prostovoljno služimo ljudstvu. Na to smo zelo ponosni. Vsakič, ko lahko pomagamo sočloveku, nas to napolni z novo energijo in nam da elan za nove naloge.
Vnemo in dodatno motivacijo za vnaprej pa nam bo dal tudi dogodek, zaradi katerega bo letošnje leto še posebej slovesno. V svojo garažo bomo – kot smo napovedovali nekaj let – končno pripeljali novega varuha naše kotline! V juniju se bomo namreč opremili z novim vozilom GVC 16/25, avtocisterno. Podvozje za navedeno vozilo smo kupili že v letu 2009, v januarju 2010 pa smo naročili še izdelavo nadgradnje na tem podvozju. Postopek nastajanja novega vozila bomo vseskozi budno spremljali, o tem pa bomo poročali na naši spletni strani, kjer bomo objavljali tudi slikovno gradivo. Slovesna predstavitev vozila pa bo v sklopu praznovanja 125-letnice v letošnjem juliju.
V društvu imamo sicer več kot 30 operativnih članov, med katerimi je vsaj polovica strokovno usposobljena za posredovanje v intervencijah. Naši člani imajo opravljene naslednje specialnosti: bolničar, IDA, HOT FIRE…

Vnema društva se kaže tudi na področju tekmovanj. Že 10 let se vsaj ena ekipa udeleži tradicionalnega tekmovanja v spretnostni vožnji, ki ga prireja pobrateno društvo PGD Preddvor. Predvsem v zadnjih letih so naši vozniki in napadalci iz dveh ekip nepremagljivi, saj so v zadnjih štirih letih vedno osvojili pokal, kar pomeni, da bo v primeru zmage na letošnjem tekmovanju prehodni pokal ostal v naši vitrini. Na te dosežke smo toliko bolj ponosni zato, ker zmagujemo z 12 let staro avtocisterno v hudi konkurenci novih in zmogljivejših gasilskih vozil.

V našem društvu smo zelo ponosni tudi na našo veteransko ekipo, saj se le-ta iz občinskih in regijskih tekmovanj vedno vrača s pokalom v rokah, kar pomeni, da se redno udeležuje državnega tekmovanja.

V zadnjih letih dajemo večji poudarek tudi na ukvarjanje z mladino in udeležbo na tekmovanjih. V letu 2008 smo se poleg tradicionalnih klasičnih gasilskih tekmovanj začeli udeleževati novih oblik tekmovanj med mladimi gasilci. Tako smo se v letu 2008 z mladinsko prvič udeležili tekmovanja v gasilski orientaciji, kjer smo se uvrstili na državno tekmovanje in dosegli 12. mesto. V letu 2009 smo dvakrat tekmovali na državni ravni – s pionirsko ekipo na državnem tekmovanju v gasilski orientaciji, z mladinsko pa na državnem gasilskem kvizu, kjer smo dosegli 15. mesto.

V svoje vrste seveda z veseljem sprejmemo nove člane vseh starosti. Seveda pa najraje začnemo nove člane nabirati tam, kjer smo vsi začeli – v vrtcu. Večkrat so nas že obiskali, mi pa smo jim na način, primeren njihovemu igrivemu svetu, prikazali naše delo. Vsako leto se predstavimo tudi učencem višjih razredov borovniške osnovne šole. Te smo povabili k sodelovanju pri oblikovanju koledarja za leto 2010, ki ga krasijo njihove risbe o delu gasilcev. Razstava vseh izdelanih risb, teh je skoraj sto, bo ob slavju 125-letnice.

V gasilskem domu smo v preteklem letu preživeli kar nekaj ur. Poleg intervencij, vaj in zgoraj navedenih aktivnosti namreč vsako leto sodelujemo na vseh večjih prireditvah v občini Borovnica, opravljamo prevoze vode občanom, izobešamo zastave ipd. Vedno smo na voljo, kadar nas kdo potrebuje. Kdorkoli.

Več informacij o našem društvu boste kmalu lahko dobili na naši spletni strani, ki jo trenutno še izdelujemo. Pozdravljamo vas z gasilskim pozdravom

NA POMOČ!

Saša Mevec

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!