Ostala

SAAB Klub Slovenija

Predstavitev

SaabIdeja o združevanju oz. stikih voznikov in lastnikov avtomobilov znamke Saab je nastala pred nekaj leti, ko smo se – povsem po naključju – večkrat srečali na internetnih pogovornih staneh in med drugim poklepetali o težavah, ki so nam jih zakuhali jekleni lepotci. Ugotavljali smo, da je naša velika ljubezen – saab – lahko obenem tudi nočna mora za vsakega lastnika. Ta znamka je v Sloveniji redka, a zato le še bolj privlačna za tiste, ki jo imamo radi. Probleme svojih avtomobilov smo tako prek medmrežja velikokrat rešili ravno z nasvetom drugega voznika. Med nami so bili namreč tudi veliki poznavalci znamke, avtomehaniki in tisti, ki so si z leti lastništva pridobili več izkušenj.

Klepetanje in svetovanje prek interneta je predvsem na pobudo Borovničana Matjaža maja 2005 preraslo v prvo veliko srečanje. Organizacije druženja smo se lotili zelo zagnano, pridobili smo sponzorje, naredili lična vabila, posebne majice z znakom, poskrbeli za hrano in pijačo, promocijo prek interneta in seveda… za zastopanost čim več modelov znamke Saab. Manjkala ni niti zastava z logotipom znamke. Seveda ob tako dobri organizaciji uspeh ni izostal in na Dolu se nas je zbralo kar precej. Nam, zaljubljencev v saabe, so se med zagnanim proučevanjem avtomobilskih motorjev in karoserij pridružili tudi radovedni domačini. Nekateri so takrat prvič zvedeli za saabe, mi pa za Borovnico in njene znamenitosti, zato smo bili njihovega obiska zelo veseli, saj so nam lahko marsikaj povedali o kraju in njegovi zgodovini. Naši radovednosti okoli avtomobilov je lahko deloma konkuriral zanimiv steber borovniškega viadukta, ki se je lepo videl s prostora, kjer smo se zbrali. Skoraj vsi smo si ravno zaradi njega za pot domov ali pa popoldanski odmor izbrali cesto, ki pelje čez center Borovnice, obenem pa se hitro popeljali še v sotesko Pekel.Saab-1

Pol leta kasneje, novembra 2005, je začel delovati internetni portal Saab klub Slovenija s forumom. Na strani lahko najdete različne informacije o društvu, znamki, njeni zgodovini, izmenjujemo si informacije in pomagamo ob težavah. Neredko z nami navežejo stik tujci, ki potujejo čez Slovenijo in si že vnaprej poiščejo oz. zagotovijo pomoč ob morebitnih težavah. Povezani smo tudi z ljubitelji drugih avtomobilskih znamk, še posebej tistimi, ki imajo radi švedska in stara vozila.

Maja 2006 smo ustanovili društvo, 11. julija 2006 je bilo vpisano v register. Cilj je druženje ob kulturnih, tehničnih in turističnih zanimivostih, seveda pa si ob tem tudi pomagamo, izmenjujemo mnenja in nabiramo izkušnje o delovanju in muhah naših vozil. Nekateri med nami so celo tako zagnani, da se odpravijo na obiske tovarn avtomobilov in srečanja saabovcev v tujino. Tako pogosto obiskujemo tudi Skandinavijo. Navežemo stike in stkemo nova prijateljstva, ki so v pomoč in veselje vsem članom društva.

Resda nas je združilo veliko zanimanje in lastništvo znamke Saab, a danes lahko rečemo, da nas povezuje predvsem prijateljstvo. Prihajamo iz vseh krajev Slovenije, naši poklici so raznovrstni, tudi leta so zelo različna. Da o naših štirikolesnikih niti ne pišemo. Vsakega saaba, ki ga srečamo na cesti, poznamo.

Na velikem srečanju, ki ga organiziramo vsako pomlad drugje, se zbere Slovenija v malem. Trudimo se, da se takrat predstavi vsak model saaba, sponzorji oz. zastopniki pa nam neredko omogočijo tudi testne vožnje. Pripravimo projekcije filmov, povabimo zanimivega gosta, se zabavamo, izdali smo celo almanah. Med letom pa se v večjem številu zberemo na kakšnem predavanju ali pa na t. i. saab kavi.

Za nas, ljubitelje saabov, velja: Ko imaš prvega, sledi drugi… In vsekakor ne zadnji! Saab je strast, ki si ji ne moreš kar tako odpovedati.

Več o klubu, zgodovini znamke in še o marsičem si oglejte in preberite na naših internetnih straneh, najbolj pa bomo veseli, če se nam boste pridružili na t. i. saab kavi ali na vsakoletnem spomladanskem srečanju.

Saabovci

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!