Športna

ŠD Optimisti

Predstavitev društva

SD_OptimistiZgodovina

Začetki malonogometne ekipe Optimisti segajo v leto 1984, ko so se odigrale prve tekme pod tem imenom. Takratni igralci so bili sicer aktivni že prej, toda kot uraden začetek delovanja štejemo sezono 1984. Takratno jedro ekipe so sestavljali navdušenci iz Borovnice in okolice. Nastopali so predvsem na turnirjih in ligah v notranjski regiji do Ljubljane. Pod imenom Optimisti so osvojili mnoge turnirje, prav tako pa so tudi kot najboljši posamezniki prejeli veliko priznanj. Zaradi tega je ime Optimistov vzbujalo strahospoštovanje vseh nasprotnikov na turnirjih in ligah v naši okolici.
Sledila so leta, ko so se jedru »starih« Optimistov priključevali drugi. Generacije so se menjale, Optimisti so nadaljevali tradicijo, nastopali na turnirjih in nemalokrat na njih slavili. Legendarni nastopi Optimistov so zabeleženi v Bistri, ko so na enem od najmočnejših turnirjev tistega časa vsako leto igrali pomembno vlogo kot ekipa in tudi kot posamezniki. Ravno v tem kraju so »stari« Optimisti odigrali svoje zadnje tekme na vrhunskem nivoju. Poleg Bistre so zadnje tekme kariere igrali v zimskih ligah v Cerknici.


Menjava generacije

Po dolgih letih uspešnega nastopanja in častnega zastopanja imena Optimisti je večina igralcev predala svoja mesta mlajšim. Velja omeniti, da je kot zadnji od prvotnih Optimistov prenehal igrati Pero Mršić.
Seveda to ni pomenilo, da je s tem končana zgodba o Optimistih. Ekipo so izpopolnili mlajši fantje, ki so ob podpori starejših začeli nastopati na lokalnih turnirjih. Tudi predstavniki nove generacije Optimistov so večinoma Borovničani ter Vrhničani.
Vzpon in vrnitev »stare slave« Optimistom so priigrali leta 2006 na mednarodnem turnirju v St. Lambrechtu (Avstrija), ko so osvojili 1. mesto in tako ime ponesli prek meja Slovenije. Še isto leto so – prav tako iz Avstrije – Optimisti prinesli tudi pokal za 2. mesto s celovškega zimskega turnirja.


Optimisti danes

Nastopi nove generacije Optimistov so spodbudili zanimanje za mali nogomet v Borovnici. K temu je pripomoglo tudi gašenje starejših selekcij v lokalnem nogometnem klubu. Tako je ideja o organizaciji lige, ki jo je podal Ivo Mršić, padla na plodna tla. Podpora takrat novoizvoljenega župana g. Andreja Ocepka je vzpodbudila nekdanje jedro ekipe Optimisti, ki so se ji priključili še drugi ljubitelji malega nogometa in športa nasploh. Organizirana je bila liga 2007! Vanjo se je vključilo 10 ekip iz Borovnice, Bistre, Vrhnike, Verda, Logatca… V sezoni je nastopilo prek 160 igralcev, ki so prihajali v Borovnico celo iz Kamnika, Grosupljega, Postojne… K samemu odzivu ekip je prav gotovo mnogo prispeval renome idejnega vodje Iva Mršića, ki ga mnogi označujejo za najboljšega sodnika rekreativnih lig in turnirjev v Ljubljani. Še isto leto je organizatorjem uspelo izpeljati tudi turnir v malem nogometu in z njim so presegli vsa pričakovanja ljubiteljev ter igralcev tega športa. Poleg organiziranja lige so v njej Optimisti tudi nastopali in sicer z dvema ekipama. KMN Optimiste I so sestavljali mlajši igralci, KMN Optimiste II pa starejši. Prva ekipa je v uvodni sezoni borovniške lige dosegla 3. mesto, druga pa 9.
V leto 2008 smo Optimisti zakorakali z visokimi cilji. Temelje smo si postavili z odlično organizirano ligo v predhodnem letu. Zadali smo si nekaj temeljnih ciljev: organizacija lige na nivoju prve sezone, organizacija turnirja, ustanovitev športnega društva… Ali so bili cilji doseženi? Ligo smo organizirali, prijavile so se 3 ekipe več kot leto poprej, na ligi je nastopilo nekaj manj kot 200 igralcev. Za potrebe lige smo si prek sponzorjev in donatorjev priskrbeli kontejner za opremo, računalnik in računalniško opremo ter novo opremo za obe ekipi.
Naslednji cilj je bil turnir! Tudi tega smo presegli, saj se ga je udeležilo 12 ekip. V njih so nastopali najboljši posamezniki slovenskega malega nogometa. Za potrebe turnirja je na šolskem igrišču v Borovnici narejeno še dodatno igrišče, ki so ga uredili organizatorji oz. »Optimisti« s pomočjo osnovne šole.
Po vseh odmevnih uspehih so igralci uvideli, da brez pravnega organiziranja ne bo napredka. Tako so se sestali in na ustanovni skupščini ustanovili Športno društvo Optimisti Borovnica in s tem izpolnili še tretji cilj, postavljen za letošnjo sezono.
Če vse seštejemo – organizacija lige, turnirja, ustanovitev društva – je uspeh popoln. Nastopamo tudi v zimski ligi Triglav v Ljubljani.
V letu 2009 je članski ekipi Optimistov spet uspelo osvojiti kar nekaj turnirjev. Potrebno je izpostaviti 1. mesto na mednarodnem turnirju v Viškovem pri Reki, turnir v Brezovici pri Ljubljani ter že tradicionalnega v St. Lambrechtu na avstrijskem Štajerskem. To leto je bilo za naše športno društvo prelomno tudi pri delu z mladimi. Ekipa do 15 let je vključena v državno futsal ligo vzhod pod okriljem NZS, kjer nastopajo v konkurenci šestih ekip.
Tako smo Optimisti poskrbeli za vse ljubitelje nogometa v Borovnici – od osnovnošolcev do veteranov.

Optimisti

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!