Ekološke kmetije

Pr Laškarju

Ekoloska-kmetija-Pr-LaskarjuEkološka kmetija Pr΄ Laškarju
Zabočevo 10
1353 Borovnica

Elektronska pošta: vivan@siol.com

Telefon: 01 7546 489

Mobilni telefon: 041 837 005, 040 791 507

Kmetija Pr’ Laškarju stoji sredi vasice Zabočevo, ki se skriva v tistem kotičku borovniške kotline, kjer se pot nadaljuje na Rakitno. Začetki kmetije segajo v leto 1860, ko jo je postavil tedanji lastnik Škerlj. Po nekaterih podatkih naj bi se priselil v Zabočevo iz Tomaja na Krasu. Ker ni imel moških potomcev, je po njegovi smrti kmetijo kupil sosed Suhadolnik, po domače Laškar. Tudi ta ni imel otrok, zato je njegov naslednik leta 1956 postal Franc Košir, oče današnjega gospodarja.

Glavni dejavnosti kmetije Pr’ Laškarju sta bili ves čas živinoreja in gozdarstvo. Tako je tudi danes. Na kmetiji že osmo leto obdelujemo zemljo na ekološki način. Za prijazen način kmetovanja se trudimo vsi – otroci Živa, Črt, Domen in starša Slavi ter Vinko.
Kmetija sodi med »kmetije odprtih vrat«, saj je ena izmed naših dejavnosti tudi turizem. Urejeni imamo dve dvoposteljni sobi, ki z dodatnimi ležišči sprejmeta do osem gostov. Ena, ki smo jo poimenovali sončna soba, je opremljena s pohištvom naših babic. Ponudimo vam lahko spanje z zajtrkom.

Če nas boste obiskali v kresnem času, si boste lahko ogledali tudi prireditev, ki jo pripravimo pod domačim kozolcem. Prvo smo poimenovali Pravljični večer, druga pa je bila Košnikova gostilna. Ob gostih vedno nastopijo tudi domači pevci, ki ohranjajo tradicijo slovenskega ljudskega petja.

Otrokom ponujamo možnost praznovanja rojstnih dni, sodelujemo pa tudi s šolami, ki želijo približati svojim učencem način ekološkega kmetovanja.

Naša ponudba

Kmetijski pridelki in proizvodi

– goveje in konjsko meso (spomladi in jeseni) – prednaročila
– žita- pira, ječmen, rž,oves
– sadje visokodebelnih dreves
– sezonska zelenjava in krompir za ozimnico
– pirina moka
– pira v zrnju
– sadni kis
– sadni sok
– žganje
– vložena zelenjava

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!