Naselja

Brezovica pri Borovnici

JOC_0429_BrezovicaBrezovica leži na 354 m nadmorske višine v vznožju strme hribovite zapore, ki ločuje Borovniško kotlino od Rakitniške planote. Ta hribovita, prepadna, z gozdom porasla bariera se imenuje Bregovi, njeni predeli pa so (od JZ proti SV): Strmec (izvir Prušnice), Nalistnik, Šumik, z vrhom Krimščka pa se vzpne do 941 m. Bregovi se nad vasjo Zabočevo zaključijo s strminami 959 m visokega Smrekovca. V Nalistniku se pozimi pokaže vse do Borovnice viden v led odet 40 m visok slap Žlofotec.

Naselje z gručastim jedrom ima zaselke Prod, Vrbljene in Kopitov (ali Rjavi) Grič, kjer so odkrili boksit in železovo rudo, ki so jo izkoriščali že v rimski dobi, morda pa tudi še prej.

V Brezovici se stikata potoka Prušnica in Šumnik, poimenovan tudi Šumik in Šemnik, ki je s svojo močno vodno silo v preteklosti gnal mline, žago in električno centralo. Zgornji del njegove struge je izredno strm, narava pa je na njem izoblikovala tudi manjši slap, ki je zanimiv predvsem zaradi padca prek ogromne skale.

Pod strmimi stenami Krimščka in Goveščka, ki se vzpenjata nad Brezovico, se skrivajo kraške jame Vihrovica, Pod ta visoko škalo in Golobja jama. Slednja je biser borovniškega podzemlja. Tik pod Krimščkom je razgledna točka in najvišja točka borovniške občine (919 m). Nad vasmi v Kotih, kamor prištevamo tudi Brezovico, je Smrekovec (959 m), po katerem je pred stoletji potekala vzhodna meja bistriške posesti.

Na začetku Brezovice stoji gasilski dom in tu je sedež Prostovoljnega gasilskega društva Brezovica pri Borovnici. Vanj so vključeni člani iz vseh vasi, ki ležijo južno od Borovnice. To so Dražica, Ohonica, Lašče, Pristava, Niževec, Zabočevo in Brezovica.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!