Naselja

Dražica

JOC_0436_cerkvica na DražiciDražica leži ob robu Borovniške kotline v bližini sotočja potokov Prušnica in Otavščica. Nad vasjo se vzpenja hrib Planina, od Borovnice pa je oddaljena kilometer in pol.

Do vasice vodi pot skozi smrekov drevored, nekaj hiš pa stoji tudi ob glavni cesti. Tu poteka evropska pešpot E 7, ob železniški progi pa lahko opazujemo apnence, sestavljene iz drobnih skeletov zelenih alg. Te pričajo, da so apnenci nastali v topli plitvi vodi z veliko svetlobe. Še danes pa so vidni tudi ostanki nemške obvozne proge.

Ob glavni cesti tik pred železniškim podvozom, kjer proga Ljubljana – Koper v ostrem zavoju prečka Borovniško kotlino, stoji gostilna Most. V njej lahko turisti tudi prenočijo. Tik za gostilno in železniško progo je odcep za Ohonico, skozi katero vodi pot v sotesko Pekel in mimo Pristave na planoto Menišija.

Na Dražici stoji kapela Device Marije pomočnice iz leta 1912, v kateri je mogoče maševati. Bogoslužja se v njej odvijajo le občasno. Notranjost krasi kamnit oltar s kipom Marije, na stenah pa so slike križevega pota.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!