Pako

Cerkev - PakoPako je zaselek, poznan predvsem po Paškem mostu in cerkvi sv. Nikolaja oz. Miklavža. Ob njej je v času bistriškega samostana potekala vzhodna meja ozemlja kartuzije.

Naselje od glavne ceste in barjanskih polj ločuje visok nasip nove železniške proge Ljubljana-Koper, nad njim pa je še dobro vidna trasa stare. Ohranjen, a zelo poškodovan, je še Paški most, eden izmed petih pomembnejših železniških premostitev Borovniške kotline. Ima tri loke, sezidan pa je iz kamenja in opeke.

Ime Pako listine iz samostana Bistra omenjajo kot »villa Pach« že leta 1300, vaščanom pa pravijo tudi faškarji. Ime naj bi nastalo iz latinske besede fascis, ki pomeni sveženj, snop oz. butaro. Te naj bi domačini prodajali in vozili ljubljanskim pekom ter se tako preživljali. Druga teorija pravi, da so faške oz. butare delali furlanski zidarji, ki so gradili Borovniški viadukt. V apnenicah so žgali apno in z butaricami kurili peči.

Nad vasjo je hrib Prevek. Tu so našli kamnito kladivo iz serpetinaste breče, severno od vasi pa je kraški izvir Na zvirku.

Blizu Pakega se nahaja zaselek Breg, kjer je gasilski dom in tudi sedež Prostovoljnega gasilskega društva Breg-Pako.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!