Naselja

Pristava

joc_1470_pristavaNa Pristavi, ki leži na pobočni polici med Pokojiščem in znamenito sotesko Pekel, sta danes kmetiji. Na eni od njiju je zanimiva Brancljeva kašča, v njej pa je dobro ohranjena stara klet z obokanim vhodom.

Ime Pristava se razlaga kot »hiša z gospodarskimi poslopji in zemljiščem«. Pristave so bile največkrat blizu graščin in tudi v naši naj bi imeli poslopja bistiški menihi.

Danes je vasica priljubljen cilj ali le vmesna postaja za pohodnike, ki svoj izlet začenjajo v Peklu ali Borovnici in si za cilj izberejo zaselke na vrhu kraške planote Menišija. Od tu vodi pot do Cerknice ali prek Verda do Vrhnike. Na planoti si lahko ogledamo ostanke največjega slovenskega antičnega spomenika – rimskega zapornega zidu in cerkev sv. Štefana iz 17. stoletja. Na Menišiji je vzletišče za zmajarje in jadralne padalce, ob lepem vremenu pa nas navduši tudi čudovit razgled na Ljubljansko barje in oddaljene vršace Alpe. Prek planote vodi evropska pešpot E 7, v času bistiškega samostana pa je čez njo potekala prometna pot do Cerknice. V Colnarjevi hiši nasproti bivše gostilne so pobirali dajatve, na to pa še danes opozarja vzidana plošča z grbom Wolfganga Markowitscha.

Pod Vinjim vrhom (984 m), ki se nahaja na jugu planote, izvira Otavščica, v nižini blizu Dražice se zlije s Pušnico in preimenuje v Borovniščico.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!