Naselja

Zabočevo

JOC_0404_ZabočevoZabočevo, najstarejši naseljen kraj v Borovniški kotlini, leži stisnjen pod obronki Planine, Smrekovca in Krimščka.

Ime naj bi po razlagi Frana Ramovša pomenilo »kraj, ki leži z bokom, na pobočju hriba«. V starih listinah je naselje poleg drugih imen omenjeno še kot Zobozoi (1260), Zobozei, Zobotez, vaščani so ga imenovali tudi Sobočevo, Sabočevo.

Skozi kraj teče potok Izber, izvirajoč v strminah Smrekovca, v zgornjem toku pa naredi nekaj manjših slapičev. V Brezovici se zliva v Prušnico, ki priteka s pobočja Pruha. Pod njegovim vrhom je razgledna točka, ob njej pa vodi označena planinska pot. Pod vasjo so polja, nad njo pa gozd, v katerem se skriva opuščen kamnolom. Skozi Zabočevo se vije lepa gozdna pot na Rakitno, priljubljeno klimatsko zdravilišče.

Kraj je poznan predvsem po freski sv. Krištofa in Cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki stoji na začetku naselja. Pred leti so borovniški športniki v kraju postavili smučarsko progo, danes pa je nad vasjo vzletišče za zmajarje in jadralne padalce ter razgledna točka. V vasi je ekološka kmetija Pr΄ Laškarju.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!