Znamenitosti

Golobja jama

Borovniška kotlina, obdana z Barjem, Trebelnikom, Planino in hribi nad vasmi v Kotih, skriva več jam. Najlepša med njimi je Golobja jama, poimenovana tudi biser borovniškega podzemlja. Leži pod Goveščkom in skriva kapniški gozd, v katerem se zrcali jezero. Dostopna je le jamarjem. Dolga je 125 m in globoka 20 m. Člani Jamarskega kluba Borovnica so jo dokončno raziskali, izmerili in geodetsko izrisali 23. junija 1968. Vhod v jamo se skriva v poraslem pobočju. Ko vstopimo vanjo, opazimo podorne bloke, pot pa se razširi in nas vodi vse do belih kapnikov in jezerca.

JOC_6358V Bregovih nad Brezovico in Zabočevim se ob potoku Šumnik nahajata še Vihrovica (poimenovana tudi Ihrovica) in Pod ta visoko škalo. Nad jamami vodi lovska steza na Rakitno, kjer je priljubljeno klimatsko zdravilišče in jezero.

Ihrovica oz. Vihrovica je spodmol, jama pod previsno steno in ima dva vhoda. Dolga je 73 m, rovi pa vodijo tudi 14 m nad točko vhoda. Nekoč so jo lepšali kapniki. Zanjo so se zanimali arheologi in sondiranja so menda dokazala, da so v njej v prazgodovini prebivali ljudje. V jami so namreč našli glinasto posodo in kamnito ognjišče.

Nad danes malce zapostavljenim Jelenovim oz. Dolinskim mostom se skriva Jelenska jama, registrirana v Jamarskem katastru DZRS Slovenije že 3. junija 1926. Dolga je 40 m, v njej pa najdemo čist potoček, ki priteka iz stenske razpoke. Kapnik iz te jame danes krasi tudi Kosovo kapelico na križišču Paplerjeve in Zalarjeve ulice sredi Borovnice.

JOC_6315 JOC_6349 JOC_6332-300
JOC_6328 JOC_6356 JOC_6331(1)

Golobja jama

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!