Znani Borovničani

Berta Bojetu Boeta

1946 – 1997
pesnica, pisateljica, igralka

Berta Bojetu BoetaBerta Bojetu Boeta se je rodila leta 1946 v Mariboru, od koder sta se nekaj let kasneje z materjo Berto ob ponovni poroki preselili v Borovnico, kjer je Berta dobila še sestro Dušanko Mihevc.

Osnovno šolo je Berta obiskovala v Borovnici, nato pa se je ponovno preselila v Maribor, kjer je dokončala učiteljišče. Od tam je odšla v Ljubljano, kjer je dokončala študij igre in kasneje tudi srbohrvaščine na pedagoški akademiji.

V Borovnici sta ostali njena mama, ki je kot Berta Zalar pokopana na borovniškem pokopališču, ostala pa je tudi njena sestra, ki si je v Borovnici ustvarila družino. Zaradi njiju je Berta v Borovnico hodila na obiske do konca svojega življenja.

Delovala je kot igralka, pesnica in pisateljica. Z objavljanjem poezije je začela že zgodaj, med drugim v Tribuni, Dialogih in Mentorju (od leta 1976 naprej), kasneje tudi v Literaturi in Novi reviji. Skupno je objavila dve pesniški zbirki (Žabon leta 1979 in Besede iz hiše Karlstein leta 1988), ki sta vidno izstopili že v času objave, nekaj kratkih zgodb in dramskih tekstov, najbolj pa se je izpostavila s svojima dvema romanoma Filio ni doma (1990) in Ptičja hiša (1994). Drugi roman je večinoma napisala v času bivanja v Jeruzalemu in zanj kot prva ženska prejela tudi nagrado kresnik.

Njena postmoderna in močno poetična govorica in slog sta bila že predmet številnih študij, med drugim na Univerzi na Dunaju in univerzi Columbia v New Yorku. Umrla je leta 1997 v Ljubljani.

Klemen Jelinčič Boeta

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!