Znani Borovničani

dr. Drago Grah

1937 – 1980
pisatelj, prevajalec, novinar, docent za sodobno nemško književnost na Filozofski fakulteti

dr-Drago-GrahRodil se je v Prekmurju, nekaj let je preživel v Zabočevem blizu Borovnice. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz germanistike. Bil je novinar pri Pomurskem vestniku, lektor za nemški jezik na Filozofski fakulteti, nato tudi docent za novejšo nemško književnost. Doktoriral je leta 1977. Prevajal je iz nemščine (in v nemščino), angleščine, madžarščine in raziskoval avstrijsko književnost.

Prozo je objavljal že v srednji šoli. Napisal je roman o prekmurskih zdomcih Deveta nebesa (1969), noveli Konec pravljice (1964), sourejal je revijo Mlada pota (1956-1959). Besedila o Goričkem in tamkajšnjih ljudeh so vzbudila veliko pozornost, vanje pa je vpletal izrazje prekmurskega narečja. Leta 1963 je v potopisu Pot in stranpoti, ki ima podnaslov Srečanja z zahodom (in s samim seboj), vizionarsko zapisal:

»Nekoč se bodo vendarle morale sesuti okostenele pregrade med ljudstvi«.

Te besede so tudi naslov spominskega zbornika, ki ga je ob 70-letnici njegovega rojstva izdala Znanstvena založba Filozofske fakultete. Umrl je 13. novembra 1980, pokopan je v Borovnici.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!