Znani Borovničani

dr. Jože Petrovčič

1921 – 2002
zdravnik, častni občan Borovnice

dr-Joze-PetrovcicDr. Jože Petrovčič se je rodil v Borovnici in otroštvo preživljal v času, ko so se vidno poznale posledice prve svetovne vojne tudi v naši dolini. Odločil se je za študij medicine v Ljubljani, ki pa ga je prekinila druga svetovna vojna. Med njo je bil interniran v koncentracijsko taborišče v Gonarsu. Po vojni je študij dokončal in postal doktor medicine. Živel in služboval je v domačem kraju, kjer je tudi pokopan.

Z zdravniško prakso v Borovnici je pričel leta 1953 in sprva istočasno opravljal službo tudi v Podpeči. Že v samem začetku se je moral spopasti z urejanjem osnovnih pogojev za življenje ljudi, saj je bilo še vedno čutiti posledice druge svetovne vojne. S svojim zagnanim in vestnim delom, predvsem pa prepričljivim nastopom, je sokrajane osveščal o zdravih in primernih bivalnih razmerah. Ob tem je reševal še prostorske in kadrovske probleme zdravstvene službe v Borovnici. Eden največjih njegovih izzivov in uspehov je bila gradnja zdravstvenega doma. Z njim smo občani poleg splošne in zobozdravstvene ambulante dobili še otroški dispanzer, lekarno in laboratorij.

Njegovo delovanje pa ni bilo omejeno samo na kraj, v katerem je živel in služboval. Aktivno se je vključil tudi v organizacijo in strokovno delo regijske zdravstvene službe, ki je nastala leta 1968 in povezovala občine Cerknica, Idrija, Logatec in Vrhnika v Notranjski zdravstveni dom. Dejaven je bil tudi v krajevnih in občinskih organizacijah socialnega varstva in zdravstva in bil eden izmed ustanoviteljev borovniškega Rdečega križa. Kot splošnega zdravnika in pediatra so ga strokovnjaki zelo cenili, krajanom pa se je vtisnil v spomin tudi po predanosti svojemu delu.

Zaradi doseženega dela in prizadevanj za razvoj kraja je Občina Borovnica dr. Jožeta Petrovčiča leta 1999 imenovala za častnega občana.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!