Znani Borovničani

Franc Papler

1842 – 1911
nadučitelj v Borovnici, sadjar

Franc-PaplerRodil se je na Gorenjskem in najprej služboval v Kranjski Gori in v Polhovem Gradcu. V Borovnico je prišel leta 1875, v njej pa ostal vse do smrti. Šolska kronika navaja,   da je bil »pri svojem prihodu v Borovnico jako prijazno sprejet s strelom možnarjev«.

S svojimi plemenitimi dejanji je zapustil kraju globok pečat. Udejstvoval se je kot sadjar, delaven občinski odbornik, načelnik gasilskega in bralnega društva, pevec, pesnik, sodeloval je na kulturnih prireditvah in ljubil naravo. Leta 1891 je bil na deželni učiteljski konferenci v Ljubljani delegat za ljubljansko okolico, kar dokazuje, da so ga spoštovali tudi izven Borovnice.

26. avgusta 1900 ga je občinski odbor imenoval za častnega občana Borovnice. O cenjenosti med krajani priča tudi slovesnost, ki se je odvijala 5. septembra 1900, na predvečer 25-letnice njegovega prihoda v Borovnico. O tej prireditvi je 12. septembra Slovenski narod poročal: »V predvečer 25letnice priredilo mu je gasilno društvo v zvezi s kolesarskim društvom krasno baklado in domači pevski zbor odpel je prav ubrano nekaj pesmi. Nato poklonile so se mu deputacije tukajšnjih društev in gospod slavljenec se je za prirejene ovacije zbranemu mnogobrojnemu občinstvu ganjen zahvalil. /…/ Druzega dne izročil mu je občinski zastop prekrasno izdelano diplomo, želeč mu, da, kakor do zdaj, še v nadalje deluje mnogo let v korist šole in občine in za blagor slovenskega naroda. /…/ Ta večer je pokazal, koliko in kakih odličnih prijateljev ima g. Papler, in kako visoko ga vsi čislajo. Občinski odbor borovniški pa je s tem imenovanjem pokazal, kako se zaslužnega učitelja odlikuje. Slava takemu občinskemu odboru!«

V našem kraju je služboval 28 let in v njem ostal vse do smrti. Umrl je v Ljubljani, na pogrebu v Borovnici pa so se mu poklonili tudi pevci Ljubljanskega Zvona ter visokošolec in kasneje pomemben jezikoslovec dr. Fran Ramovš. Maja 1912 so mu učenci in prijatelji postavili spomenik.

Borovničanom je poznan po vzgoji posebne sorte jabolk, križani med štajerskim bobovcem in zlato parmeno. Njegovo delo na področju sadjarstva je najprej nadaljeval in nadgrajeval nadučitelj Janko Žirovnik, danes pa za to skrbijo člani borovniškega sadjarskega društva.

Po Francu Paplerju je poimenovana ulica v starem delu Borovnice, krajani pa mu pripisujemo tudi dve različici verzov, ki opisujejo našo znamenito sotesko Pekel.

Peklenski ogenj tu ne peče,
nebeški le se širi hlad,
po slapovih bistra voda teče,
po grlih naših – trte sad.

Peklenski ogenj tu ne peče,
prijetno le se ohladiš,
čez slape bistra voda teče,
v naravi divni tu živiš.

(Simona Stražišar)

OBVESTILO O DOGODKU

Podatek je obvezen

Dogodek uspešno poslan!